Sportas gyvai
06 13 /11:20

I.Šimonytė apie M.Navickienės kelionę: „Situaciją galima vertinti kaip minimum įvairiai“

Dėl abejonių, susijusių su sutuoktinio giminaičiais bei jų aplinka, kur yra už sukčiavimą teistas Vilhelmas Germanas, socialinės apsaugos ir darbo ministrei Monikai Navickienei nusprendus trauktis iš pareigų, premjerė Ingrida Šimonytė patenkino jos prašymą. Kandidatą į jos vietą Vyriausybės vadovė jau turi. Kartu I.Šimonytė mano, kad šią istoriją galima vertinti įvairiai.

I.Šimonytė informavo, kad prezidentui Gitanui Nausėdai dekretas dėl M.Navickienės atleidimo pateiktas ketvirtadienio rytą.

Apie kelionę į Dubajų privačiu lėktuvu su Ievos Trinkūnaitės šeima, kuri tapo paskutiniu momentu, privertusiu konservatorę trauktis iš pareigų, premjerė sakė sužinojusi trečiadienį.

Tai, kaip ji vertina šią istoriją, I.Šimonytės teigimu, aišku iš to, kad su ministre pasikalbėta apie kelionę į Dubajų ir sutarta, jog situaciją galima vertinti kaip minimum įvairiai.

Monika Navickienė su Vilhelmu Germanu
Monika Navickienė su Vilhelmu Germanu

„Kadangi dėl šitų diskusijų, jeigu ministrei tektų ilgai atsakinėti į klausimus ir ką nors galbūt papildomai aiškintis ir tam skirti laiką, tai trukdytų sklandžiam ministerijos darbui.

Tai buvo mūsų tarpusavio sutarimas, jog ministrei yra paprasčiau iš ministerijos pasitraukti ir tiesiog leisti ministerijai sklandžiai dirbti. Toks sprendimas buvo priimtas. Jis buvo pateiktas prezidentui. Ką aš apie tai žinojau, daugiau aš nieko nebekomentuoju“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams teigė Vyriausybės vadovė.

VIDEO: I.Šimonytė tenkins M.Navickienės prašymą atsistatydinti, laikinai pareigas eis G.Skaistė

VIDEO: Kolegos Seime įvertino Monikos Navickienės atsistatydinimą

Bakstelėjo į VTEK rekomendacijas

Paprašyta patikslinti, ką reiškia, kad šią istoriją, jos akimis, galima vertinti įvairiai, I.Šimonytė nurodė Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos rekomendacijas dėl dovanų ir paslaugų apmokėjimo.

Anot jos, ten galima pamatyti didelę lentelę, kurioje skirtingai aiškinamos dovanos ar kitų asmenų apmokamos paslaugos, priklausomai nuo to, ar tai yra privati situacija, ar susiję su tarnybiniais reikalais, sprendimais, kuriuos priima politikai.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ingrida Šimonyte
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ingrida Šimonyte

„Kadangi tų detalių aiškinimasis yra visiškai papildomas dalykas ir aš tikrai tų detalių nežinau, ir nemanau, kad ministrei dirbant ministre reikėtų tų detalių aiškinimusi užsiiminėti, tiesiog tam, kad tai netrukdytų ministerijos darbui, ministrė nusprendė pateikti prašymą. Aš tam pritariau. Prašymas yra pateiktas prezidentui. Tikiuosi, bus patenkintas“, – kalbėjo premjerė.

Turi klausimų kitoms institucijoms

Kartu I.Šimonytė sakė, kad istorija su „Foxpay“ yra visiškai atskira šiame kontekste.

Esą čia daugiau klausimų galima turėti institucijoms, kurios pateikia informaciją specialiai Vyriausybės komisijai.

Ieva Trinkūnaitė ir Vilhelmas Germanas (Vilius Židelis)
Ieva Trinkūnaitė ir Vilhelmas Germanas (Vilius Židelis)

„Todėl kad, kaip žinia, leidimas įsigyti įmonės akcijas buvo suteiktas turbūt prieš dvejus metus. Ir tuomet aplinkybės, kurios dabar yra plačiai aptarinėjamos viešumoje, nebuvo pateiktos komisijai. Ir čia yra klausimas, kodėl.

Ar jos buvo nežinomos, kada jos tapo žinomos, kodėl nebuvo kreiptasi į komisiją tada, kai jos tapo žinomos. Manau, kad tai yra svarbūs klausimai. Bet, matyt, kad į juos atsakymų reikės ieškoti savo eiga“, – mano premjerė.

„Tai čia – viena istorija. O ta istorija, kuri susijusi su privačiu skrydžiu, mano supratimu, taip, ji yra jau visiškai kito pobūdžio, nes čia jau susiję grynai su ministre pačia asmeniškai, su jos padarytais sprendimais“, – pridūrė I.Šimonytė.

Šioje istorijoje, kaip aiškino, jai ramybės neduoda klausimas, ką M.Navickienė turėjo žinoti apie atskirų asmenų praeitį.

I.Šimonytė tvirtino tikinti kolegės žodžiu, kad ji nežino apie plačiai aptarinėjamo V.Germano, kuris prieš pasikeičiant vardą ir pavardę buvo Vilius Židelis, praeitį.

„Turint minty, kad kai kurios institucijos Lietuvoje laiko savo pareiga įspėti politikus dėl visokiausių rizikų, patikrinti asmenis jų aplinkoje, kad nekiltų kažkokių reputacinių problemų, tai vėlgi kada tai tapo žinoma, ar tai pasirodė esant problema? Kodėl ministrė nebuvo įspėta?

Ir, pavyzdžiui, kodėl aš nebuvau įspėta, kad galimai ministrės aplinkoje yra žmonių, kurie kelia reputacinių rizikų, nors aš suprantu, kad bendravimas su minima šeima yra tikrai retas ir turbūt pakankamai senas?“ – klausimus kėlė premjerė.

Darius Jauniškis / Skirmantas Lisauskas nuotr.
Darius Jauniškis / Skirmantas Lisauskas nuotr.

Ji sakė „nespecifikuosianti“ atsakymo, ar klausimų turi Valstybės saugumo departamentui.

Ji pakartojo, kad šiuo atveju problema yra pats skrydis, o ne jo kompanija.

VIDEO: Monika Navickienė atsistatydino: atsakė, kur jos vyras, su kuriuo nesusisiekia

Turi kandidatą

I.Šimonytė tikino surasianti naują socialinės apsaugos ir darbo ministrą.

Nuo balandžio pradžios, kai atsistatydino Gintautas Jakštas, be nuolatinio vadovo dirba Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. Iš pareigų pasitraukusį ministrą pavadavo M.Navickienė.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė, Gintarė Skaistė
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė, Gintarė Skaistė

„Kai pateiksiu, tai ir informuosiu“, – sakė Vyriausybės vadovė.

Dabar, kaip nurodė premjerė, M.Navickienę pavaduos finansų ministrė Gintarė Skaistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius