Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 03 10 /11:02

I.Šimonytė apie Ukrainos narystę ES: noriu tikėti, kad veblenančio choro apie namų darbus nebus

Savo kalboje Seime, prasidėjus pavasario sesijai, premjerė Ingrida Šimonytė daugiausiai dėmesio skyrė Rusijos ir Baltarusijos puolamai Ukrainai ir karo žiaurumui. Lietuvoje, pasak premjerės, esame laimingi, kad išsikovojome laisvę, saugumą, įstojome į NATO ir Europos Sąjungą. Tokią galimybę, anot ministrės pirmininkės, turi turėti ir Ukraina.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / LRVK/Laimos Penek nuotr.

„Noriu tikėti, kad 27 euopiečių vadovų balsai rytoj bus vienas girdimas Ukrainos balsų choras. Ne veblenantis apie ilgą kelią ir namų darbus, o aiškiai siunčiantis žinią apie Ukrainos narystę Europos Sąjungoje“, – iš tribūnos Seime kalbėjo I.Šimonytė.

Ji pažymėjo besivilianti, kad „Lietuvos balsas šiame chore skambės garsiausiai“ ir Lietuva prie Europos vadovų stalo atneš 28-ąją kėdę Ukrainai.

I.Šimonytė apgailestavo dėl karo Ukrainoje.

Mūsų karta tikėjosi, kad niekada netapsime atviro ir žiauraus karo Europoje liudininkais.

„Mūsų karta tikėjosi, kad niekada netapsime atviro ir žiauraus karo Europoje liudininkais, kad karo baisumai – gyvi mūsų tėvų, senelių pasakojimuose, istorijos vadovėliuose, knygose, filmuose – ten ir pasiliks. Deja, šiandien karas vyksta prieš mūsų akis, visiškai netoli nuo mūsų namų slenksčio“, – pažymėjo premjerė.

Ji kalbėjo apie Ukrainos karo baisumus – griaunamus miestus, bombardavimus, gyventojų emocinę būseną ir tėvynę ginančiųjų skausmą, pasiaukojimą.

„Iš naujo, stipriau negu bet kada suvokiu, kokie esame laimingi, kad prieš 32-ejus metus Lietuvai užteko drąsos ir ryžto įšokti į savo sėkmės traukinį. Traukinį, nuvežusį mus į laisvę, kurią išsikovojome, kurią apgynėme. Į saugumą, kurį užsitikrinome tapę NATO nariais. Į europinę dabartį – skalsesnę, nei bet kada esame turėję. Į ateitį, kurią kuriame patys“, – dėstė premjerė.

„Didžiavomės, kad stiprūs, vieningi, susikibę už rankų sugriovėme blogio imperiją. Turėjome ir tebeturime kuo didžiuotis. Bet prieš 2 savaites, vasario 24-ąją, ašaros ir vėl susitvenkė akyse, nes ir tie, kas iki paskutinės minutės nenorėjo patikėti Kremliaus beprotybe, pamatė, kad klydo. Ir kad atgimusi bei savo stiprybe įtikėjusi blogio imperija sieks revanšo bet kokia kaina“, – toliau kalbėjo ji.

LRVK/Laimos Penek nuotr./Ingrida Šimonytė
LRVK/Laimos Penek nuotr./Ingrida Šimonytė

Demokratinis pasaulis, pasak premjerės, snūduriavo užliūliuotas menamos pergalės Šaltajame kare, o Kremliuje ir Minske tuo metu užaugo nauji diktatoriai.

Derėjomės su patologiniais melagiais, vylėmės taikos su tais, kurie siekia karo.

„Kol rūpinomės savo gerove, prekiavome, nes tikėjomės nekariauti, derėjomės su patologiniais melagiais, vylėmės taikos su tais, kurie siekia karo.

V.Putinas ir A.Lukašenka slydo patys ir gramzdino savo žmones į paralelinę realybę. Į siurrealistišką, absurdo ir grotesko pasaulį, kuriame Sovietų Sąjunga ne praeities košmaras, o prarastoji Atlantida“, – kalbėjo I.Šimonytė.

Pasak jos, atrodo, kad dabar vyksta galutinis pasaulio išsivadavimas iš sovietinio totalitarizmo, o Ukraina kovoja už mus visus.

Premjerė pasidžiaugė Lietuvos gyventojų – visų tautybių ir pažiūrų – susitelkimu. Tų, kurie dėl Ukrainos išėjo į gatves, tapo savanoriais, parėmė finansiškai, rūbais, maistu, priėmė ir priima ukrainiečius į savo namus.

„Šiandien matome gražiausią Lietuvą, kokią tik galime matyti: susitelkusią, vieningą, negailinčią nieko dėl artimo, ginančio visų mūsų laisvę“, – sakė I.Šimonytė.

Ketvirtadienį per prasidėjusią Seimo sesiją kalbas taip pat sakė Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, prezidentas Gitanas Nausėda. Vaizdo įraše į Lietuvos Seimą kreipėsi Ukrainos Aukščiausios Rados pirmininkas Ruslanas Stefančukas.

TAIP PAT SKAITYKITE: G.Nausėda: turime rengtis totalinei visuotinei gynybai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas