Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

I.Šimonytė gina A.Dulkį nuo kritikos dėl sveikatos draudimo, COVID-19 skiepų

Premjerė Ingrida Šimonytė ketvirtadienį atmetė oponentų kritiką sveikatos apsaugos ministrui Arūnui Dulkiui dėl jo ministerijos darbuotojams nupirkto privataus sveikatos draudimo bei įtarinėjimų dėl įsigyto per didelio kiekio COVID-19 vakcinų.
Ingrida Šimonytė
Ingridos Šimonytės ir Gitano Nausėdos susitikimas / Roberto Riabovo / BNS nuotr.

Naujienų portalai „Alfa“ ir „Delfi“ neseniai skelbė, kad Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) įsigijo papildomą sveikatos draudimą visiems savo darbuotojams.

SAM naujienų portalui „Delfi“ nurodė, kad tai – darbuotojų skatinimo priemonė, kurios tikslas pritraukti ir išlaikyti gerus specialistus. Kritikai sako, kad toks sprendimas parodo, jog politiniu lygiu netikima įgyvendinamomis sveikatos sistemos reformomis, turinčiomis pagerinti paslaugų prieigą valstybinėse gydymo įstaigose.

I.Šimonytė tvirtina, kad nors naujiena „skamba pikantiškai“, privatus sveikatos draudimas darbuotojams buvo sutartas derybų tarp SAM vadovybės ir darbuotojų metu.

„Kažkurios institucijos galbūt pasirenka ten kokią nors papildomą laisvą dieną, kažkokios institucijos pasirenka kažkokius kitus dalykus, tai man sunku komentuoti, aš tikrai pasidomėsiu ta kolektyvine sutartimi, bet nereikia žiūrėti į viešojo sektoriaus darbuotojus kažkaip kitaip negu į privataus sektoriaus darbuotojus“, – Žinių radijui sakė ministrė pirmininkė.

„Čia taip pat dirba žmonės, kurie taip pat nori ir derasi dėl sau geresnių darbo sąlygų. Ypatingai dabar, kai darbo rinka Lietuvoje tikrai yra įtempta ir galimybės tiems patiems ministerijų ar kitų valstybės institucijų darbuotojams pasirinkti darbą privačiame sektoriuje yra gana geros“, – pridūrė ji.

Tuo metu socialdemokratai neseniai kreipėsi į A.Dulkį su klausimais dėl to, ar iš tikrųjų SAM 2022 metais galimai vienašališkai pratęsė COVID-19 vakcinų užsakymą net iki 2026 metų.

Anot jų, tai reikštų, kad toks pirkimas yra perteklinis, turint omenyje utilizuojamus vakcinų kiekius.

Dėl COVID-19 skiepų pirkimų ir utilizavimo teisėsauga vykdo ikiteisminį tyrimą.

„Matyt, kad opozicijos toks darbas yra ieškoti debesų virš galvų tų žmonių, kurie tuo metu yra valdžioje, tai ir mes, kai buvom opozicijoje, lygiai tą patį darėm. Tai čia tuo turbūt nereikėtų stebėtis, bet tie debesys gali turėti daugiau arba mažiau pagrindo“, – kalbėjo premjerė.

I.Šimonytė teigė, kad teisėsaugos tyrime įtarimai yra niekam nepareikšti, o vakcinų įsigijimai vyko dirbant ir jos, ir Sauliaus Skvernelio vadovaujamai Vyriausybei.

Premjerė taip pat pabrėžė, kad dėl sutarčių su skiepų gamintojais centralizuotai derėjosi Europos Komisija, o ne valstybės narės, be to, įsigijimai vyko tada, kai nebuvo visiškai aiškus vakcinų poreikis ir kokios įmonės jas apskritai sugebės pagaminti.

„Prisiminkit, kiek mes kovojom už tai, kad kuo daugiau tų vakcinų kuo anksčiau į Lietuvą patektų 2021 metais tada, kada buvo pradėtas skiepijamasis ir tuo metu buvo savo triukšmų – kažkam eilės nepatiko, eiliškumas nepatiko, kažkas siekė būti pirmesnis, įskaitant ir tuos žmones, kurie kategoriškai prieš vakcinas pasisako, kaip koks nors ponas Vėgėlė“, – sakė ministrė pirmininkė, turėdama omenyje advokatą Igną Vėgėlę.

„Tai visokių dalykų toje istorijoj yra buvę, mano žiniomis, Sveikatos apsaugos ministerija bendradarbiauja su prokuratūra, visą informaciją yra pateikusi ir tiesiog, kaip ir visais kitais atvejais, būdama visiškai teisinės valstybės apologetė ir tikėdama Lietuvos Respublikos institucijomis, aš tikiu tiesiog, kad Lietuvos Respublikos Generalinė prokuratūra yra pajėgi tas aplinkybes įvertinti“, – kalbėjo ji.

Prezidentui Gitanui Nausėdai raginant I.Šimonytę kiek pakeisti Vyriausybės sudėtį po liepą vykusio įgaliojimų grąžinimo, žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas ir sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys tapo vienais labiausiai Prezidentūros kritikuojamų ministrų.

Prezidentas iš naujo paskyrė I.Šimonytę premjere liepos 22 dieną ir pagal įstatymus pavedė jai per 15 dienų sudaryti Ministrų kabinetą, taigi, šis terminas sueina kitos savaitės pradžioje.

I.Šimonytė žada prezidentui pateikti tvirtinimui Vyriausybės sudėtį penktadienį, jie tai aptarė per susitikimą trečiadienį.

„Išgirdau tam tikrų pastebėjimų ir kai kuriuos pastebėjimus kad galėčiau atliepti, man reikia šiokį tokį namų darbą padaryti“, – sakė premjerė.

Vyriausybė iš naujo skiriama, nes Konstitucija įpareigoja ministrą pirmininką atsistatydinti per prezidento inauguraciją. Gegužę perrinktas antrai kadencijai, G. Nausėda prisiekė anksčiau liepą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?