Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 06 08 /12:58

I.Šimonytė: nežinau, ar galima sakyti, kad Seimas gaišta laiką kokiai nors diskusijai

Komentuodama Gitano Nausėdos metiniame pranešime išsakytus priekaištus valdantiesiems, premjerė Ingrida Šimonytė teigė, jog Seimas nėra mygtukų spaudymo mašina, todėl priekaištauti Seimui dėl to, kad yra dėl ko nors diskutuojama, nėra pagrįsta. Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen metiniame pranešime pasigedo realistiškesnio vertinimo.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Paklausta, ar prezidento kalboje išgirdo nepagrįstos kritikos, I.Šimonytė sakė kalboje išgirdusi prezidento požiūrį į dalykus.

„Kritika nepagrįsta ar pagrįsta, priklauso nuo vertintojo žiūros taško. Nesu linkusi kokią nors kritiką ar svarstymus priimti kaip nors asmeniškai, todėl turbūt neturiu kokio nors ypatingo atsakymo į jūsų klausimą“, – atsakė ji.

Skaitykite daugiau: G.Nausėdos kalba glaustai: dėl ko pabarė ir pagyrė Vyriausybę

Prezidentas metiniame pranešime išsakė kritiką dėl to, kad „švaistomas laikas ginčams dėl rinkimų tvarkos ar alkoholio pardavimo pailginimo 5 valandomis per savaitę“, o švietimo, sveikatos, mokesčių, kultūros ir kitos reformos nevykdomos.

Tačiau I.Šimonytė atkreipė dėmesį, kad diskusijų dėl alkoholio apskritai niekur dar nebuvo.

„Ar galima sakyti, kad Seimas gaišta laiką kokiai nors diskusijai, aš nežinau. Man atrodo, kad tai yra toks savotiškas Seimo darbo įsivaizdavimas. Seimas nėra mygtukų spaudymo mašina.

Seimas yra diskusijų vieta, ta vieta, kurioje susiduria skirtingos nuomonės, ideologijos, skirtingi požiūriai, kur sprendžiami klausimai. Todėl priekaištauti Seimui dėl to, kad yra diskutuojama dėl ko nors, manau, kad tikrai nebūtų pagrįsta. O Seimas taip pat yra laisvas apsispręsti, kokia jam yra svarbiausia diskusija šiuo metu“, – antradienį žurnalistams kalbėjo ji.

Premjerė pridūrė, kad Vyriausybė savo darbą daro, pasiūlymus dėl tų pačių mokesčių, apie kuriuos metiniame pranešime kalbėjo G.Nausėda, Seimui pateiks ir Seimas turės galimybę apie tai padiskutuoti.

Anot I.Šimonytės, kiekvienas prezidentas savo metinėje kalboje apžvelgia tuos dalykus, kurie yra jam svarbiausi.

„Prezidentas išryškino savo iniciatyvas. Dėl kai kurių tikrai nėra didelių ginčų, dėl kai kurių turbūt gali būti ir daugiau diskusijų Seime. Daug buvo minėta apie visuomenės susiskaldymą, postpandeminę emocinę būklę. Prezidentas daug kalbėjo apie telkimą, tai tiesiog tikėčiausi, kad tai virs taip pat ir prezidento darbu“, – sakė ji.

Paklausta apie G.Nausėdos priekaištą, kad lyderystė iš ministerijų kabinetų esą perėjo į savivaldą, I.Šimonytė teigė, kad buvo daug iniciatyvų, kurios atsirado bendruomenėse, nevyriausybinėse organizacijose, savivaldoje.

„Nežinau, apie kurį laikotarpį čia prezidentas labiau kalbėjo, bet, matyt, kad yra natūralu, kad kai valstybės institucijos dėl įvairių priežasčių – tarkime, valstybės institucijos per ilgą laikotarpį buvo ir nustekentos, ir neparengtos ekstremaliai situacijai (...), didelę dalį tos erdvės ir vakuumo turėjo užpildyti pilietinės iniciatyvos ir nevyriausybinės organizacijos. Taip pat ir savivalda“, – kalbėjo politikė.

Ji pridūrė mananti, kad su savivalda bendradarbiauti sekasi puikiai, su Savivaldybių asociacija nuolat kalbamasi apie pandemiją.

„Ir savivalda daug padarė, tiek ir mes stengiamės daug padėti savivaldai, kad tie procesai ant žemės vyktų greičiau, sklandžiau ir rezultatas būtų geresnis“, – sakė ji.

Komentuodama G.Nausėdos kritiką, kad Vyriausybei mažėja svarbiausioms reformos priimti būtino laiko, I.Šimonytė sakė, kad darbai vyksta.

„Šiais metais tikėtumėmės, ir kas yra Vyriausybės planuose pradėta arba susidėliotas konkretus planas, rudenį būtų galima tikėtis svarstymų Seime“, – teigė ji.

Tarp svarbiausių numatomų pasiūlymų ji nurodė projektus, susijusius su klimato kaita, inovacijų reformą, nacionalinį susitarimą dėl švietimo, valstybės tarnybos pertvarką ir mokestinių lengvatų peržiūrą.

Seimo pirmininkė: visuomenė nuomonę pareiškia per rinkimus

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen sako prezidento Gitano Nausėdos metiniame pranešime pasigedusi realistiškesnio vertinimo, kokią pandeminę situaciją paveldėjo pernai gruodį pradėjusi dirbti nauja Vyriausybė, rašo BNS.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda, Viktorija Čmilytė-Nielsen, Diana Nausėdienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gitanas Nausėda, Viktorija Čmilytė-Nielsen, Diana Nausėdienė

„Pasigedau realistiškesnio įvertinimo, kokiomis sąlygomis pradėjo dirbti ši Vyriausybė, kokią pandeminę situaciją paveldėjo iš praeitos, todėl tie skaičiai, kuriuos šiandieną matome, aš juos vertinčiau kaip didžiulį pasiekimą. Dėmesio tam prezidento kalboje pasigedau“, – antradienį žurnalistams Seime sakė V.Čmilytė-Nielsen.

Šalies vadovas G.Nausėda antradienį skaitydamas metinį pranešimą Seime teigė, kad koronaviruso pandemija tapo ne tik visuomenės sveikatos, bet ir pasitikėjimo bei sugyvenimo krize, kritikavo politikus dėl neįsiklausymo, keičiamų sprendimų.

Komentuodama šalies vadovo metinį pranešimą, V.Čmilytė-Nielsen, anot BNS, taip pat teigė, kad ją pradžiugino tai, jog G.Nausėda „daug kalbėjo apie civilizuotą diskusiją, pagarbą“.

„Tai tikrai labai sutampa su valdančiosios koalicijos prioritetais, ir dėl to aš matau pritarimą mūsų žmogaus teisių darbotvarkei, kaip darbotvarkei, skirtai tam, kad nebūtų diskriminuojamų grupių, kad pagarba mūsų visuomenėje būtų visų atžvilgiu“, – sakė parlamento vadovė.

Ji taip pat džiaugėsi prezidento parama jos inicijuotai Konstitucijos pataisai dėl amžiaus cenzo kandidatuojant į Seimą mažinimo nuo 25 iki 21 metų, tačiau buvo skeptiška dėl G.Nausėdos siūlymo dažniau rengti referendumus.

Pasak V.Čmilytės-Nielsen, visuomenė savo nuomonę pareiškia per rinkimus, deleguodama į parlamentą savo išrinktus atstovus.

„Aš laikausi savo nuomonės, kad visai neseniai atsiklausėme rinkėjų nuomonės, per Seimo rinkimus praėjusį rudenį, ir dabar yra tas laikas, kai mes turime pateisinti rinkėjų pasitikėjimą arba ne, ir per kitus rinkimus rinkėjai pasakys savo verdiktą“, – teigė Seimo pirmininkė.

A.Armonaitė: diskutuoti yra normalu

Į prezidento kritiką dėl diskusijoms gaištamo laiko atsakydama Laisvės partijos, inicijuojančios alkoholio ribojimų peržiūrą, pirmininkė Aušrinė Armonaitė teigė, kad Seime diskusijų yra įvairiais klausimais, ir tai, pasak jos, normalu.

Ekonomikos ir inovacijų ministrės pareigas einanti A.Armonaitė pabrėžė, kad ministerijoje jos prioritetai kiti.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Aušrinė Armonaitė

„Esame jau pradėję ir inovacijų reformą. Beje, prezidentas pažymėjo, kad ji svarbi valstybės ateičiai. Jog reikia skirti daugiau finansų moksliniams tyrimams, eksperimentinei plėtrai, gilinti mokslo ir verslo bendradarbiavimą. Tai yra tai, apie ką yra mūsų pirmasis prioritetas Ekonomikos ir inovacijų ministerijoje“, – kalbėjo politikė.

Prezidentas diskusijose dėl vienos lyties asmenų partnerystės įteisinimo teigė pasigedęs sutarimo ir noro siekti kompromiso. A.Armonaitė leido suprasti, kad su tuo nesutinka. Pasak jos, Seimui teiktas Partnerystės įstatymo projektas buvo kompromisinis. Politikė reiškė viltį, kad šios kadencijos Seimas jį priims.

S.Skvernelį maloniai nustebino

Metinis prezidento Gitano Nausėdos metinis pranešimas maloniai nustebino, jame sudėti pagrindiniai akcentai vidaus ir užsienio politikoje, sako Seimo opozicijos lyderis Saulius Skvernelis.

„Mane maloniai nustebino šitas metinis pranešimas“, – antradienį Seime žurnalistams sakė jis.

Anot BNS, ekspremjero teigimu, tiek vidaus, tiek užsienio politikoje apžvelgtos svarbiausios sritys, išryškintos aktualiausios problemos, pateikti vertinimai ir siūlymai.

„Tai, ką mes stebime, buvo aiškiai įvardyta, tai yra prisidengiant pandemija, nevyksta jokie svarbiausi darbai valstybėje“, – teigė S.Skvernelis.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis
Arno Strumilos / 15min nuotr./Saulius Skvernelis

„Taip pat paminėjo ir atskleidė tai, ką mes čia, Seime, puikiai matome – tai valdančiųjų dviveidiškumą. Kai buvo opozicijoje retorika, veiksmai, kurie buvo, dabar visiški priešingi“, – sakė jis.

Opozicijos lyderis tvirtino pritariąs ir prezidento minčiai dėl pretenzijų į tiesos monopolį, nereikšmingų klausimų svarstymą.

G.Nausėda metiniame pranešime minėjo, kad „nesame brandi demokratija, jeigu puolame menkinti savo piliečių, turinčių kitokią nuomonę, nei patys save pasodinę į sostą ir viešoje erdvėje įsitvirtinę Tiesos ministerijos atstovai“.

S.Skvernelis sakė išgirdęs ir gerų žodžių apie savo Vyriausybės nuveiktus darbus.

Prezidentas minėjo vienkartines išmokas senjorams, nemokamus vaistus, prastovų subsidijas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas