Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 01 11 /11:21

I.Šimonytė: pandemijos valdymas keičiasi iš esmės, galimybių paso paaugliams taikymas stabdomas

Sparčiai plintant omikron atmainai, premjerė Ingrida Šimonytė sakė, kad jei ne šią, tai kitą savaitę ji taps vyraujančia. Todėl Vyriausybė koreguos pandemijos valdymo strategiją. Pagal turimus pajėgumus, bus orientuojamasi į žmones, jaučiančius COVID-19 simptomus ir artimus kontaktus su jais turėjusius asmenis. Nesant papildomos infrastruktūros, taip pat bus atidėtas reikalavimas taikyti galimybių pasą paaugliams iki 16 metų. Taip pat vaikų tėvams bus dalijami testai, kad jie namuose testuotų vaikus prieš pirmadienį juos išleisdami į mokyklas.

Pasak I.Šimonytės, apie omikron daug ko nežinome. Tie, kas stebi situaciją kitose valstybėse, gali pasakyti, jog dėl to yra daug spekuliacijų. Kai kurie moksliniai tyrimai atrodo optimistiškai. Tačiau, kaip pažymėjo premjerė, duomenų kažkokiems tvirtinimams yra labai mažai ir jie gana ankstyvi.

„Jau neminint, kad savo nacionalinių duomenų mes išvis dar nelabai turime, nes esame pirmosiose šitos atmainos plitimo savaitėse. Bet keletas dalykų jau turbūt yra jau akivaizdūs.

Akivaizdu, kad atvejų skaičius auga labai sparčiai. Gerokai sparčiau nei bet kurios anksčiau buvusios atmainos. Ir, deja, nelabai galime pasakyti, kad kurioje nors valstybėje, išskyrus galbūt Pietų Afrikos šalis, tas augimas jau yra pasiekęs piką ir pradėjęs leistis“, – antradienį Seime žurnalistams sakė Vyriausybės vadovė.

Kontaktų nebesivaikys

Ji akcentavo, kad tikimybę užsikrėsti turi beveik kiekvienas, todėl labai svarbu, jog pajutę menkiausius ligos simptomus arba su susirgusiu kontaktavę žmonės izoliuotųsi ir kreiptųsi dėl testo.

„Būtų turbūt praktiška turėti kažkiek tų vadinamųjų antigeno testų taip pat ir namuose, kad būtų galima esant kažkokiam nerimui pasitikrinti. Nes Vyriausybė vakar sutarė, jog pandemijos valdymo strategija dėl didelio atvejų skaičiaus vienu metu teks keisti iš esmės“, – nurodė I.Šimonytė.

Tai, anot jos, reiškia, kad Nacionalinis visuomenės sveikatos centras tikrai nesivaikys kontaktų, „neužsiiminės istoriniais kasinėjimais, kas su kuo prasilenkė koridoriuje kokiu metu“, o iš esmės koncentruosis į žmones, kurių teigiami testai nustatyti dabar, ir į jų artimiausią aplinką.

I.Šimonytė pažymėjo, kad negalima sakyti, jog vakcinos apsaugos nuo užsikrėtimo. Tačiau skiepai esą pakankamai apsaugo nuo sunkios koronaviruso ligos eigos ir nuo mirties, ypač – jei pasiskiepyta stiprinančiąja doze ir neseniai.

Šiandien apie 70 proc. ligoninėse gydomų koronavirusu užsikrėtusių pacientų, kaip nurodė premjerė, nepasiskiepiję. Reanimacijose gulinčių nepasiskiepijusių žmonių procentas dar didesnis.

Vyriausybės vadovės teigimu, rizika užsipildyti ligoninėms yra labai didelė.

Ministrų kabinetas yra skelbęs, kad sprendimus dėl karantino priimtų, jeigu reanimacijose būtų užimtos 240 lovų. Šiandien užimta 90 lovų.

Mokinių tėvams dalins testus

I.Šimonytė sakė, kad labai svarbu išlaikyti mokyklas atviras. Tai priklausys ir nuo tėvų atsakingumo.

„Vyriausybė priėmė sprendimą, kad kiekvieną penktadienį į namus bus išdalinami testai vaikams. Labai tikimės, kad tėveliai savo vaikus testuos ar vaikai patys testuosis, jeigu yra didesni, sekmadienio vakarą tam, kad sergantys vaikai arba vaikai, kuriems greitasis antigeno testas parodytų, jog jie galimai yra užsikrėtę, nekeliautų į mokyklas, neužkrėstų savo bendraklasių ir tokiu būdu vaikų nereikėtų izoliuoti.

Be to, norėčiau paraginti mokytojus, kurie yra rizikos grupėje dažnai, todėl, kad nemažai mokytojų yra vyresnio amžiaus, kontaktas su vaikais yra nuolatinis, tikimybė, kad vaikai susirgs nepastebimai, yra gana didelė, vadinasi, ir tikimybė užsikrėsti taip pat, saugoti savo sveikatą ir taip pat suskubti pasiskiepyti stiprinančiąja doze“, – kalbėjo premjerė.

Bus keičiami ir kai kurių sričių darbuotojų izoliavimosi algoritmai.

Premjerė informavo, kad stabdomas galimybių paso paaugliams iki 16 metų taikymas.

„Mobilieji punktai ir visa testavimo infrastruktūra turi tiek pajėgumų, kiek turi. Mes neturime atliekamos infrastruktūros ir papildomų pajėgumų tam, kad reguliariai dar testuotume vaikus, kurių tėvai nusprendė neskiepyti dėl savo kažkokių įsitikinimų.

Todėl dabar reikalavimas taikyti galimybių pasą paaugliams iki 16 metų bus atidėtas. Kaip aš ir minėjau, visiems vaikams bus išdalinami testai į namus ir bus tikimasi, kad tėvai rūpinsis, kad jų vaikai sirgdami neitų į mokyklą“, – sakė I.Šimonytė.

„Manau, kad atidėsim kokioms penkioms savaitėms, kurių užtenka visiškai pasiskiepyti“, – teigė ji.

I.Šimonytės teigimu, šį klausimą Vyriausybė svarstys trečiadienį.

Galimybių pasas 12 metų ir dviejų mėnesių amžiaus vaikams įvestas nuo gruodžio 28 dienos, be jo negalima lankytis prekybos, paslaugų ir pramogų vietose, bet dokumento nereikia mokyklose ar būreliuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas