Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 11

I.Šimonytė pasiryžusi trečiai vakcinos dozei kuo anksčiau – darys antikūnų testą

Premjerė Ingrida Šimonytė teigia tikrai nelauksianti ilgiau, negu reikia, kad pasiskiepytų trečiąja vakcinos nuo COVID-19 doze. Ji ketina atlikti antikūnų testą ir, jeigu sprendimas ankstinti trečiosios dozės laiką bus priimtas, skiepysis nelaukdama gruodžio vidurio, kai sueis pusė metų po antrojo skiepo.
Ingrida Šimonyte skiepijasi antrąją „AstraZeneca“ vakcina
Ingrida Šimonyte skiepijasi antrąja „AstraZeneca“ vakcina / Arno Strumilos / 15min nuotr.

Apie tai premjerė kalbėjo prieš Seimo posėdį ketvirtadienio rytą.

„Man pagal kalendorių laikas būtų gruodžio vidury, bet aš pasinaudosiu galimybe pasitikrinti antikūnų lygį ir padaryti tai anksčiau, jeigu matysiu, kad reikėtų tą daryti. Tikrai nedelsiu ir tikrai neužtruksiu ilgiau, negu kad šeši mėnesiai.

Kadangi ekspertai pirmadienį sutarė, kad yra pagrindo leisti skiepytis trečiąja doze ir anksčiau, nes atlikta analizė, įvertinus visus duomenis, parodė, kad daugeliui po keturių mėnesių (tai nereiškia, kad visiems, bet daugeliui) imunitetas tikrai silpnėja. Tai pasitikrinusi esu pasirengusi priimti sprendimą artimiausiu metu“, – kalbėjo I.Šimonytė.

Trečiadienio Vyriausybės posėdyje premjerė sakė, kad „kritiškai svarbu yra keletas dalykų, kad tie žmonės, kurie dabar yra neblogai imunizuoti – arba dėl to, kad yra pasiskiepiję, arba dėl to, kad jau nemažai ir persirgo, ypač jaunesnėse amžiaus grupėse, kad tas imunitetas išsilaikytų“.

„Tai reiškia, kad žmonės, kurie seniau buvo paskiepyti, suskubtų pasiskiepyti trečiąja doze. Ir kitos šalys, kiek dabar matyti, svarsto savo vadinamųjų COVID pažymėjimų pririšimą prie revakcinacijos“, – pridūrė ji.

Jos teigimu, dabar privalu į imunitetą žiūrėti kaip į kintantį dydį, kadangi anksčiausiai pasiskiepijusių arba anksčiau persirgusių žmonių imunitetas slopsta.

Ketvirtadienį premjerė pakartojo: „Bet mes turime kalbėti apie imuniteto neturintiems žmonėms taikomus apribojimus. Ir man labai gaila, bet vakcinų imunitetas nėra amžinas. Pilnai pasiskiepijęs žmogus negali tikėtis turėti imunitetą iki dienų pabaigos, todėl bus reikalinga revakcinacija po kažkiek mėnesių nuo pilno pasiskiepijimo, nebent žmogus pasidarys antikūnų testą ir tarpinė situacija bus kitokia, bet dauguma žmonių bus vertintini kaip neturintys imuniteto. Pandemija toliau plis, jeigu žmonės nesiskiepys palaikančiąja doze.“

Statistikos departamento ketvirtadienio duomenimis, trečiąja doze Lietuvoje pasiskiepiję yra 126 168 žmonės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas