Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 10 30

I.Šimonytė žada, kad iki vakaro bus parengtas koalicijos sutarties projektas

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų kandidatė į premjeres Ingrida Šimonytė nurodo, kad jau penktadienį vakare turėtų būti parengtas koalicijos sutarties projektas.
Ingrida Šimonytė
Ingrida Šimonytė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Apie koalicijos derybų eigą I.Šimonytė pasisakė feisbuke. Ji nurodė, kad kartu su koalicijos sutartimi rengiama preliminari Vyriausybės programa, o taip pat dar vienas priedas su darbais, kurie yra ypač svarbūs vienai ar kitai partijai, bet dėl kurių iki galo nesutariama.

„Tai nėra derybos, kuriose už kabinetų durų užsidarę derybininkų pulkai retsykiais įraudusiais žandais išbėga parūkyti ar dar kur ir pakeliui kažką komentuoja.

Tiek dėl objektyvių priežasčių, dėl kurių negalime kol kas fiziškai susitikti, tiek dėl patogumo naudojam visus įrankius, prie kurių covido situacija jau turėjo daugumą pripratinti.

Taigi, kaip jau buvo sakyta anksčiau, vakar apsikeitėme šalių siūlymais ir visi susipažinome su tuo, ką siūlo kitos dvi partijos. Šiandien apsitarėme, kaip galime judėti toliau“, – nurodo I.Šimonytė.

Kandidatė į premjeres nurodo, kad per pokalbį pirmadienį sutarta dėl kelių dalykų ir juos išvardino:

  • „Aš įsipareigojau, kad iki šios dienos vakaro bus parengtas galimas koalicinės sutarties projektas, kuriame bus sudėtos nuostatos, dėl kurių, esu tikra, tikrai galime sutarti. Tai būtų principai, vertybės, artimiausio laikotarpio iššūkiai, svarbiausi darbai ir Vyriausybės programos rengimo tvarka;
  • Klausimus, kurie yra ypatingai svarbūs vienai ar kitai partijai (nors dėl jų gali ir nebūti vieningo sutarimo), siūlytume užfiksuoti konkrečiame sąraše, kuris būtų koalicijos sutarties sudedamoji dalis. Šio sąrašo pirminį projektą irgi įsipareigojau pateikti;
  • Sutarties priedu taptų ir Vyriausybės programos projektas, kuris būtų parengtas sutarus dėl aukščiau pateiktų dalių ir paskyrus programos rengimo grupę. Ši grupė vertins tuos detalius siūlymus, kurių nemažai buvo pateikta vakar, bet kurie visgi nėra koalicinės sutarties nuostatų lygio ir/arba reikalauja ilgesnių diskusijų.“

Pasak I.Šimonytės, per ilgąjį savaitgalį derybų partneriai įvertins parengtą sutarties ir svarbių klausimų sąrašo projektą beigi parengs pastabas, kurios galės būti aptartos kitos savaitės pradžioje susitikus gyvai.

„Tikiuosi, kad netrukus po jo galėsime galutinai sutarti ir likusį laiką skirti Vyriausybės programos projekto rengimui“, – teigia I.Šimonytė.

#zoomkoalicija Tai nėra derybos, kuriose už kabinetų durų užsidarę derybininkų pulkai retsykiais įraudusiais žandais...

Posted by Ingrida Šimonytė on 2020 m. spalio 30 d., penktadienis

Po sekmadienį pasibaigusių Seimo rinkimų TS-LKD, Liberalų sąjūdis ir Laisvės sąjunga paskelbė bursiančios centro-dešinės koaliciją. Naujajame parlamente šios partijos turėtų turėti ne mažiau kaip 74 balsus iš 141.

Ketvirtadienį didžiausia jėga koalicijoje – Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai sulaukė Liberalų sąjūdžio ir Laisvės partijos pageidavimų, ką būtina įtraukti į koalicijos programą, konservatoriai galėjo nusivilti. Liberalų sąjūdis pateikė keliasdešimt, o Laisvės partija – net 160 punktų.

Abi liberalios partijos nurodė, kad sieks į koalicijos programą įtraukti įsipareigojimą įteisinti vienos lyties asmenų partnerystę, nors I.Šimonytė vylėsi, kad šis klausimas bus paliktas svarstyti Seime, bet neįtrauktas kaip pažadas dokumentuose.

Taip pat savo pateiktuose punktuose abi liberalios partijos kalba apie mokesčių mažinimą, nors I.Šimonytė tvirtina, kad tokie siūlymai turėtų būti teikiami tik tiksliai nurodant pajamų šaltinius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas