Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 12 16 /12:36

I.Šimonytės atsakymas prezidentūrai: bandysiu kažkaip etiškai pakomentuoti

Komentuodama prezidentūros vertinimus dėl postus išsaugojusių ministrų, premjerė Ingrida Šimonytė sakė, kad būtų gerai, jog priekaištų Vyriausybės nariams nežertų žmonės, kurių nuomonė dėl Europos Sąjungos sankcijų nebuvo tokia griežta. Kartu Vyriausybės vadovė pažymėjo, kad klausimus dėl ministrų sprendžia ne prezidento patarėjai, o premjeras.

Premjerės atsakas: būtų gerai, kad tai taikytų ir sau

Iš prezidentūros pasigirdus kritiškiems vertinimams apie atsistatydinimo prašymus dėl „Belaruskalij“ skandalo parašiusius, bet postus išsaugojusius užsienio reikalų ir susisiekimo ministrus, I.Šimonytė sakė bandysianti kažkaip etiškai tai pakomentuoti.

„Turbūt būtų gerai, jog priekaištų ministrams dėl to, kad jie neįgyvendino Lietuvoje sankcijų, kurios nėra Lietuvai skirtos, vis dėlto nežertų žmonės, kurių nuomonė dėl Europos Sąjungos sankcijų, kurios būtų jau tiesiogiai taikomos „Belkalij“ trąšoms, sakykime, nebuvo tokia griežta. Taip mandagiai pasakysiu.

Kadangi girdėjau pastebėjimą apie fariziejiškumą ir ten kažkokias dviveidystes, ir dvigubus standartus, tai būtų labai gerai, kad tai būtų taikoma taip pat ir sau.

Kadangi girdėjau pastebėjimą apie fariziejiškumą ir ten kažkokias dviveidystes, ir dvigubus standartus, tai būtų labai gerai, kad tai būtų taikoma taip pat ir sau“, – ketvirtadienį Seime žurnalistams sakė premjerė.

Naujienų portalo „Delfi“ paskelbtas susirašinėjimas rodo, jog Prezidentūra birželį laikėsi pozicijos, kad Europos Sąjunga neturėtų taikyti sankcijų baltarusiškoms trąšoms. Prezidentūra teigė, jog tai buvo ne galutinė nuomonė, o prezidentas Gitanas Nausėda visuomet pasisakė už sankcijas.

Su prezidentu dar nekalbėjo

Prezidentas G.Nausėda trečiadienį premjerės sprendimą palikti dirbti užsienio reikalų ir susisiekimo ministrus įvertino kaip pralaimėjimą.

Prezidento kanceliarijos/Roberto Dačkaus nuotr./Prezidentas Gitanas Nausėda ir premjerė Ingrida Šimonytė
Prezidento kanceliarijos/Roberto Dačkaus nuotr./Prezidentas Gitanas Nausėda ir premjerė Ingrida Šimonytė

„Nemanau, kad vakarykštis premjerės sprendimas yra pergalė, tai veikiau pralaimėjimas. Manau, kaip negali būti, kad už dviejų ministrų klaidas atsakomybę prisiima visa Vyriausybė ir atsistatydina, nemanau, kad toks sprendimas yra tinkamas.

Lygiai taip pat negali būti kolektyvinės neatsakomybės, kuomet vienas dengia kitus ir susidaro aklos gynybos grupė, ko negali būti, kuomet kalbame apie Vyriausybę“, – kalbėjo prezidentas.

Jo teigimu, liko ne tik ministrai, bet ir neatsakyti klausimai, kodėl skiriasi vertybinės nuotaikos ir reali politika.

„Lieka neatsakyti klausimai dėl atskirų ministrų politinės atsakomybės, jeigu galvojama, kad suradus paskubomis tą iešmininką, visų mundurai liks švarūs, išplauti, tai manau, kad tikrai taip nėra. Ir išeikite į gatvę ir paklauskite žmonių, jie jums turbūt atsakys tą patį“, – kritiškai situaciją vertina šalies prezidentas.

Jis taip pat pastebėjo, kad dabartinė valdančioji dauguma praeitoje kadencijoje kėlė „valstiečių“ ministrams aukštus standartus, tačiau dabar „tie standartai nusileido gana žemai“.

Lieka neatsakyti klausimai dėl atskirų ministrų politinės atsakomybės, jeigu galvojama, kad suradus paskubomis tą iešmininką, visų mundurai liks švarūs, išplauti, tai manau, kad tikrai taip nėra.

„Prisimenu, kai valdančioji koalicija buvo opozicijoje, ji kėlė gana aukštus standartus tuomet dirbusiems ministrams, dabar tie standartai nusileido gana žemai. Klausimas – ar dėl to, kad jie taikomi sau, o ne kitiems kaip tada?“ – sakė prezidentas.

Paklausta, ar su prezidentu Gitanu Nausėda ji kalbėjo apie situaciją, I.Šimonytė atsakė, kad ne. Šalies vadovas šiuo metu dalyvauja Briuselyje vykstančioje Europos Vadovų Taryboje.

„Neturėjome progos kalbėtis“, – nurodė ji.

Atkirto ir patarėjai

Prezidento vyriausioji patarėja Asta Skaisgirytė išsakė nuomonę, kad politikai slepiasi už „Lietuvos geležinkelių“ vadovo nugaros.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Asta Skaisgirytė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Asta Skaisgirytė

Vyriausybės vadovė sakė, kad politikai turi politinę atsakomybę, įmonės vadovas – įmonės vadovo atsakomybę.

Ji pabrėžė, kad sprendimą dėl „Lietuvos geležinkelių“ vadovo Manto Bartuškos pasitraukimo iš pareigų priėmė nepriklausoma bendrovės valdyba, kuri esą įvertino visas aplinkybes ir būtent tokį žingsnį matė kaip pagrįstą.

„Labai nemėgstu komentuoti gerbiamos patarėjos komentarų, bet, matyt, kad tiek ir galėčiau pakomentuoti“, – kalbėjo premjerė.

I.Šimonytė taip pat akcentavo, kad Konstitucija numato, kas sprendžia klausimus dėl ministrų.

„Ministrų klausimus sprendžia ministras pirmininkas, taip pat Seimas. Kad ministrų klausimus spręstų prezidento patarėjai, aš niekur Konstitucijoje nemačiau“, – pažymėjo ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?