Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 03 14

Į tarptautinę operaciją Viduržemio jūroje išlydėta Lietuvos kariuomenės Laivų apžiūros grupė

Kovo 14 d. Karinių jūrų pajėgų Karo laivų flotilėje vyko Lietuvos kariuomenės (LK) penktosios Laivų apžiūros grupės (LAG) išlydėjimo ceremonija, išvykstant į Europos Sąjungos Jūrų pajėgų komponento operaciją „Irini“, vykdomą Viduržemio jūros regione, nukreiptą prieš nelegalių imigrantų gabenimą iš Afrikos į Europą ir ginklų embargą Libijai (sutr.- EUNAVFOR MED operation „Irini“), rašoma Lietuvos kariuomenės pranešime spaudai.
Lietuvos kariuomenė
Lietuvos kariuomenė / Akvilės Bertulės nuotr.
Temos: 2 Lietuva Kariuomenė

Ceremonijoje dalyvavo Karinių jūrų pajėgų vadas jūrų kapitonas Giedrius Premeneckas, LK Karo policijos vadas pulkininkas leitenantas Raimondas Ivanauskas, Klaipėdos įgulos vyresnysis kapelionas kmdr. Remigijus Monstvilas, Karo medicinos tarnybos bei Specialių operacijų pajėgų atstovai, į tarptautinę operaciją išvykstantys kariai, KJP dalinių vadai ir kariai.

,,Mes, būdami Europos sąjungos dalis, prisidedame prie bendrų Europos sąjungos veiksmų užtikrinant Europos saugumą ir todėl dalyvaujame tarptautinėje operacijoje ,,Irini“ Viduržemio jūroje. Veikdami kartu su partneriais ant Vokietijos karinių jūrų pajėgų laivo tikros krizės ir realaus pavojaus sąlygomis Laivų apsaugos grupė įgys žinių ir kompetencijų, kurios bus svarbios ir reikalingos toliau vystant mūsų pajėgas. Jums teko garbė ir pareiga atstovauti Lietuvos kariuomenės pajėgas, atstovaukite mus atsakingai“ – akcentavo Karinių jūrų pajėgų vadas Giedrius Premeneckas, išleisdamas grupės karius į tarptautinę operaciją.

Ceremonijos metu KJP vadas LAG vadui įteikė Lietuvos Respublikos vėliavą, kuria bus reprezentuojamas Lietuvos kariuomenės dalyvavimas tarptautinėje operacijoje. Kariams atminimui įtekti Vyčio ženkliukai.

Lietuvos kariuomenės penktoji Laivų apžiūros grupė dalyvauti tarptautinėje operacijoje „Irini“ buvo parengta 2022-23 m. LAG sudaro 11 karių. Ji sudaryta iš skirtingų kariuomenės pajėgų atstovų: karinių jūrų, karo policijos, specialių operacijų pajėgų ir Daktaro Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos karių.

LAG vadovauja Karinių jūrų pajėgų karininkas vyresnysis leitenantas Gediminas Prūsevičius. LAG kariai balandžio 18 d. išvyks į Vokietiją, kur kartu su Vokietijos karinio laivyno vadovavimo ir aprūpinimo laivo „Bonn“ (A1413) įgula dalyvaus trijų savaičių pasirengimo operacijai mokymuose.

Po mokymų balandžio mėn. LAG su laivų „Bonn“ išvyks į operacijos rajoną Viduržemio jūroje, kur iki šių metų birželio pabaigos dalyvaus tarptautinėje operacijoje. Pagrindinės karių užduotys dalyvaujant ES operacijoje „Irini“ – laivų, sukeliančių įtarimą gabenant nelegalius migrantus ir ginklų kontrabandą identifikavimas, apklausa, stabdymas, apžiūra ir įtartinų asmenų bei jų plaukiojimo priemonių sulaikymas Viduržemio jūroje.

Apie Europos Sąjungos operaciją Viduržemio jūroje „IRINI"

Europos Sąjungos (toliau – ES) Taryba 2020 m. kovo 31 d. pradėjo karinę operaciją “IRINI” (toliau – TO) (angl. European Union Naval force Mediterranean, toliau – EUNAVFOR MED) Viduržemio jūroje su tikslu prisidėti prie Jungtinių Tautų ginklų embargo, tikrinant atviroje jūroje prie Libijos krantų plaukiančius laivus, kurie, kaip įtariama, į Libiją ir iš jos gabena ginklus arba susijusius reikmenis, taip pažeisdami ginklų embargą Libijai.

Patvirtintas mandatas apima informacijos stebėjimą ir rinkimą apie naftos ir jos produktų neteisėtą eksportą iš Libijos, prisidėjimą prie Libijos pakrančių apsaugos pajėgų ir karinių jūrų pajėgų pajėgumų stiprinimo ir jų mokymo bei neteisėto žmonių gabenimo ir prekybos žmonėmis tinklų verslo modelio išardymo.

JT Saugumo Tarybos rezoliucija Nr. 2292 smerkia ginklų tiekimą iš Libijos ar į ją ir suteikia įgaliojimus šalims narėms nacionaliniu lygmeniu ar su tarptautinėmis organizacijomis rengti patikrinimus, sulaikyti ir priverstinai nukreipti laivus, jei jie įtariami neteisėtu ginklų gabenimu.

Tikslui pasiekti naudojamas patruliavimas, informacijos rinkimas, laivų, naudojamų kontrabandai aptikimas ir patikra.

Lietuvos Respublikos Seimo patvirtintame mandate nustatyta, kad šioje operacijoje gali dalyvauti iki 20 karių ir civilių krašto apsaugos sistemos tarnautojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas