Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 30

Ieško vaisto nuo intrigų didžiausiame Lietuvos teisme: prezidentė paskyrė naują vicepirmininką

Prezidentės Dalios Grybauskaitės dekretu Vilniaus miesto apylinkės teismo pirmininko pavaduoju yra paskirtas teisėjas Mindaugas Ražanskas. Į atsakingas pareigas paskirto eksprokuroro laukia nelengva užduotis – didžiausio šalies teismo vadovybę buvo apraizgiusios intrigos, neseniai pasibaigusios skandalingu pirmininko pavaduotojos Viktorijos Šelmienės pasitraukimu iš šių pareigų.
Mindaugas Ražanskas
Mindaugas Ražanskas / Lukas Balandis / BNS nuotr.

Gaisras sostinės apylinkės teismo vadovybėje gesinamas, galima sakyti, greituoju būdu.

Nors negeroves teisme atvirai atskleidusi Viktorija Šelmienė kol kas dar eina šias pareigas, Prezidentūra nedelsdama kreipėsi į Teisėjų tarybą su prašymu patarti, ar skirti Mindaugą Ražanską šio teismo pirmininko Marijaus Kursevičiaus pavaduotoju.

TT narių patarimas D.Grybauskaitei buvo vienareikšmis: M.Ražanskas yra geras kandidatas. Prezidentė dekretą dėl šio teisėjo skyrimo pasirašė tą pačią dieną, kai posėdžiavo Teisėjų taryba.

15min išsamiai pasakojo, kad didžiausio Lietuvos teismo vadovybėje vyksta nervų karas ir tvyro susiskaldymo nuotaikos, persiduodančios visam kolektyvui ir jį ardančios.

Šią kritinę situaciją D.Grybauskaitė ir teisėjų bendruomenė ryžosi spręsti radikaliai – nuo gegužės 1-osios V.Šelmienė jos pačios prašymu atleidžiama iš vicepirmininkės pareigų.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Viktorija Šelmienė, Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Viktorija Šelmienė, Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja

Teisininkės atsistatydinimas atvėrė teismo žaizdas: vadovybės nesusikalbėjimą, bendros vizijos neturėjimą, užkulisinius manevrus.

„Nenoriu kiekvieną dieną eiti į darbą skaičiuodama, kiek laiko liko iki 5 metų kadencijos pabaigos. Iš tikrųjų situacija labai komplikuota. Nėra jokio komandinio darbo“, – TT posėdyje esminę rakštį buvo įvardijusi V.Šelmienė.

Teismo archyvo nuotr./Marijus Kursevičius
Teismo archyvo nuotr./Marijus Kursevičius

Dabartinis teismo vadovas M.Kursevičius iš dalies su neigiamu situacijos vertinimu sutiko, tačiau pabrėžė, kad požiūrių skirtumas yra neišvengiamas, o jis, kaip pirmininkas, nesikrato atsakomybės už galutinius priimamus sprendimus: „Visada išklausydavau pavaduotojos nuomonę, tačiau nuomonės išklausymas savaime nereiškia, kad tik ji yra teisinga. Galutinius sprendimus tenka priimti būtent man, išklausius ir daugiau nuomonių.“

Suprasti akimirksniu

  • M.Ražanskas gimė 1981 m. Švenčionių mieste.
  • 2004 m. baigė Vilniaus universitetą (Teisės magistro kvalifikacinis laipsnis).
  • Teisinio darbo patirtis:
  • 2001-06 – 2005-01 Vilniaus miesto apylinkės prokuratūra, prokuroro padėjėjas.
  • 2005-01– 2006-01 Kauno miesto apylinkės prokuratūra, prokuroras.
  • 2006-01 – 2015-02 Vilniaus apygardos prokuratūros Vilniaus apylinkės prokuratūra, prokuroras
  • 2015-02 – iki šiol Vilniaus miesto apylinkės teismas, teisėjas.

Remiantis prezidentės dekretu, M.Ražanskas pirmininko M.Kursevičiaus pavaduotoju Vilniaus miesto apylinkės teisme taps jau gegužės 2 dieną.

Sutapimas: būtent gegužės 2-ąją Teisėjų drausmės ir etikos komisija (TEDK) planuoja narplioti dar vieną skandalingą, įtampą tame pačiame teisme irgi keliančią situaciją – beprecedentį teisėjos Ingos Štuopienės prašymą kelti drausmės bylas iškart trijų teismų pirmininkams.

Drausmės bylų reikalaujama Vilniaus miesto apylinkės teismo pirmininkui M.Kursevičiui, Vilniaus apygardos teismo pirmininkei Loretai Braždienei ir buvusiam Vilniaus apygardos teismo pirmininkui Vytautui Zeliankai. I.Štuopienė prašo TT ir TEDK užtarimo, nes darbe jaučiasi šmeižiama ir persekiojama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas