Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 04 04

Ieškome kiaulių: Kauno Žaliakalnį šiukšlių dėže verčia nekviesti svečiai – nemoka, o naudojasi

Portalas 15min šiemet ir vėl inicijuoja socialinę kampaniją „Ieškome kiaulių“, kuria siekiame sugėdinti šiukšlintojus ir paskatinti švarinti savo aplinką. Į redakciją kreipėsi kaunietis, papasakojęs apie „prestižinį“ šiukšlyną Kauno Žaliakalnyje. Pasak jo, Radvilėnų pl. stovinčiais atliekų konteineriais naudojasi kas tik netingi, o už jų ištuštinimą moka tik saujelė vietos gyventojų.
Šiukšlintojai Kauno Žaliakalnyje
Šiukšlintojai Kauno Žaliakalnyje / 15min skaitytojo Mindaugo nuotr.

„Prestižiniame Žaliakalnio rajone – „prestižinis“ sąvartynas. Nors miestas tvarkosi, tačiau turime labai nemalonią ir opią problemą Radvilėnų pl. Šioje vietoje, prie pat gatvės, stovi konteineriai, už kurių išvežimą moka aplinkinių namų gyventojai, tačiau jais naudojasi kone pusė miesto. Galbūt galėtume susitaikyti su tuo, kad čia nuolat atvežamos aplinkinių (galima numanyti, kad netoliese esančių nuosavų namų gyventojų) šiukšlės, tačiau, vos užsipildžius konteineriams, atliekos metamos tiesiog ant žemės. Sulaukiame ir padangų, buitinės technikos, elektronikos atliekų ar net senų baldų.

Keturi žali konteineriai yra užpildomi per vieną ar dvi dienas ir tuomet prasideda šiukšlių pylimas šalia jų.

Kadangi čia taip pat stovi ir rūšiavimo bei tekstilės konteineriai, žmonės ir šalia jų palieka įvairias šiukšles ar maisto, tekstilės atliekas, kurias po kiemą ištampo varnos ir kiti gyvūnai. Nuoširdžiai pavargome nuo nuolatinio sąvartyno savo kieme, todėl prašėme seniūnijos bei miesto savivaldybės pagalbos. Tačiau niekas taip ir nepasikeitė“, – tokiu laišku į 15min redakciją kreipėsi kaunietis Mindaugas.

Pasak jo, ši problema tęsiasi jau ne vienerius metus. Kadangi konteineriai stovi visai šalia judraus Radvilėnų pl., žmonėms tiesiog patogu šiukšlinti.

Šiukšlintojus fiksuoja kamera

„Nuotraukose matomi keturi žali konteineriai yra užpildomi per vieną ar dvi dienas ir tuomet prasideda šiukšlių pylimas šalia jų. Tas pats vyksta ir su rūšiavimui skirtais konteineriais“, – patikino skundo autorius.

Jo teigimu, ant gretimo namo yra įrengta vaizdo stebėjimo kamera, kuri kartais būna atsukta į atliekų konteinerius. Tokiu būdu užfiksuojami asmenys, atvežantys šiukšles. Ne visi jie pylė šiukšles šalia konteinerių, tačiau visi jie – ne to kiemo gyventojai.

„Vis dėlto norėtume padėkoti „Kauno švaros“ darbuotojams. Jie visada kantriai surenka aplink primėtytas šiukšles ir įvairias atliekas, kurių pagal darbo pobūdį tikrai neturėtų rinkti. Taip padeda mūsų kiemui netapti visiška šiukšlių dėže“, – pripažino pašnekovas.

Didžiausias ginklas – viešinimas

15min susisiekė su Žaliakalnio seniūnu Broniu Girdausku. Šis patikino, kad problema jam yra žinoma. Ties Radvilėnų pl. 56 A pastatu kitų rajonų gyventojai išties mėgsta atsikratyti savomis šiukšlėmis.

„Persiuntėme informaciją dėl šios problemos Kauno miesto savivaldybės Viešosios tvarkos skyriui bei policijai. Pareigūnai atrašė, kad jie nenagrinės šio klausimo. Anksčiau problema kildavo ir dėl to, kad vietos bendrijos mėgdavo prie konteinerių šakas sukrauti. O ant jų greitai nugula ir kitokios atliekos.

Yra ir kitų problematiškų vietų Žaliakalnyje, pvz., Kapsų ir Zanavykų gatvių sankryža. Kaip tik šventės, taip ir priveža visko. Gyventojai turi fiksuoti šiukšles atvežusiųjų nuotraukas ir siųsti jas policijai. Ši pasiima automobilių, kuriais atvežtos šiukšlės, numerius ir pasikviečia šiukšlintojus į svečius. Netgi iš rajonų atveža ir išpila šiukšles.

Kaip juos sukontroliuoti? Perduoti atitinkamoms struktūroms, kurie turi prieigą prie valstybinių automobilių numerių sąrašų. Vienintelis būdas apsisaugoti nuo tokių šiukšlintojų – viešinti jų nuotraukas. Dažniausiai tas, kuris būna išviešintas, į tą pačią vietą nebevažiuoja. O dėl stambiagabaričių atliekų... Nesuprantu aš žmonių. Jeigu sugebėjai pasikrauti į mašiną ir atvežti į kitą miesto vietą sofą, kodėl nesugebi nuvežti jos į atliekų surinkimo aikštelę ir priduoti nemokamai?“ – stebėjosi seniūnas.

Įvardijo jis ir dar vieną problemišką Žaliakalnio vietą – Kapsų g. esantį šlaitą. Sutvarkė seniūnija jį prieš trejus metus, tačiau šiandien šlaitas ir vėl paskendęs šiukšlėse.

„Turime miškininką, kuris vis pagelbsti – pakabina vaizdo stebėjimo kamerą medyje. Pakabinsime ir čia, užfiksuosime šiukšlintojus“, – kaip kovoja su kiauliukais, paaiškino B.Girdauskas.

Paklaustas, ar minėtos vietos yra problemiškiausios Žaliakalnyje, seniūnas patikino, kad prastų vietų šiame rajone nėra, yra tik žmonės, kurie prastai elgiasi.

„Manau, kad šiukšlina ne Žaliakalnio gyventojai, o svečiai. Kokie būna pasiteisinimai? Įvairiausi. Vieni aiškina, kad turi sudarę su „Kauno švara“ sutartį, pačių konteineriai perpildyti, tad veža kitur. Kiti teisinasi manę, kad tai vieši konteineriai. Tretiems išmesti šiukšles tiesiog patogu važiuojant pro šalį. Girdėjau ir pasakojimą apie neįgalų kaimyną, kuris paprašė atvežti ir išmesti būtent čia atliekas. Dar kiti teisinasi, kad neturi šiukšlių arba sudegino jas. Paklausus, ką degino, pradeda kalbėti apie bulvių lupenas. Daugybę įvairių pasakų girdėjome.

Aišku, šiukšlių kiek sumažėjo, nes depozitas įvestas – apsimoka priduoti plastiką bei stiklą į taromatus“, – patikino B.Girdauskas, pabrėžęs, kad pirmiausia šiukšlintojai yra įspėjami.

Pasidžiaugė jis tuo, kad nuo praėjusių metų niekas atliekomis neužvertė laiptų, esančių Kalpoko g.

„Beldžiu į medį, nes dar nėra šiukšlių ten. Pasiteisino pokalbiai su vietiniais gyventojais“, – teigė seniūnas.

Gal kokį šiukšlyną atradote ir jūs?

Socialinė iniciatyva „Ieškome kiaulių“
Socialinė iniciatyva „Ieškome kiaulių“

Kviečiame nelikti abejingiems ir kartu sugėdinti šiukšlinančius kiauliukus: fotografuokite viešose vietose ar gamtoje aptiktas šiukšlių krūvas ir siųskite nuotraukas 15min redakcijai el. paštu ieskome@15min.lt.

Nepamirškite pateikti kuo detalesnį vietos aprašymą – galbūt jis ir išduos kaltininką. O gal šiukšlintoją padės atpažinti šiukšlių krūvoje esanti informacija: laiškai, sąskaitos su adresais, nuotraukos ar kita? Nufotografuokite ir atsiųskite 15min, o mes publikuosime jūsų informaciją ir nuotraukas portale bei taip gėdinsime kiaulintojus. Nuotraukas ir pridergtos vietos adresą siųsime už švarą ir tvarką tame rajone atsakingai institucijai.

Jeigu patys pasirūpinsite susitvarkyti aplinką savo mieste ar rajone, atsiųskite nuotraukas, kaip tvarkote aplinką, ir taip pat jas publikuosime.

Kiaulintojus gėdinsime, o švarintojams – dėkosime. Švarinkime aplinką, kurioje patys gyvename.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas