Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 08 31 /10:04

Ignalina po audros: nepravažiuojami keliai, apgadinti stogai, automobiliai, išversti stulpai

Trečiadienį Lietuvoje siautėjusi audra ne vienoje vietovėje prilaužė šakų, išvertė medžių, liūtys skandino gatves. Tačiau turbūt labiausiai nukentėjo Ignalina.

Audra vėl gąsdino Lietuvą.

Plačiau apie ją skaitykite čia: Lietuvoje prasiautė audra: pasipylė kruša, nusiaubta Ignalina, potvyniai Jonavoje, Ukmergėje, stichija traukiasi į Latviją.

Ugniagesiai nespėjo šalinti nuvirtusių medžių, laimei, žmonės nenukentėjo.

Nukentėjo ugniagesių pastatas

Kaip praneša Ignalinos rajono savivaldybė, jos teritorijoje daug kur buvo nulaužti medžiai ar jų šakos, nepravažiuojami keliai, apgadinti pastatų stogai, automobiliai, nutraukti elektros laidai, išversti stulpai.

„Ypač nukentėjo Ignalinos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pastatas, vėjas nuplėšė beveik pusę jo stogo dangos. Vieni ugniagesiai dirbo vietoje, kiti skubėjo į gatves laisvinti jų nuo medžių luženų.

Skubėta ir į gaisrą Dindų kaime, ten degė ūkinis pastatas. Manoma, kad gaisras kilo nuo žaibo.

Keli medžiai užvirto ir ant Valstybės sienos apsaugos tarnybos administracinio pastato, pažeista ir Ignalinos Česlovo Kudabos gimnazijos (buvusios progimnazijos) stogo danga.

Nukentėjo namas Vilniaus gatvėje. Nulūžę medžiai nuklojo karių kapus, miesto vasaros estrados teritoriją. Sudėtingiausia buvo be elektros likusiems žmonėms“, – praneša Ignalinos savivaldybė.

Linos Kovalevskienės nuotr./Trumpa, bet stipri audra nusiaubė Ignaliną ir jos apylinkes
Linos Kovalevskienės nuotr./Trumpa, bet stipri audra nusiaubė Ignaliną ir jos apylinkes

Ekstremalios situacijos neskelbia

Šiuo metu renkama informacija iš Ignalinos rajono seniūnijų, įmonių. Tačiau rajone ypač didelių nelaimių nebuvo, tik daug kur tvarkomi nuvirtę medžiai, pirmiausia keliuose, paskui kapuose. Todėl seniūnijų darbininkai teikia pagalbą Ignalinai, kur labiausiai reikia rankų.

Ketvirtadienį sušauktame Ignalinos rajono savivaldybės ekstremalių situacijų operacijų centro posėdyje nutarta neteikti Savivaldybės merui siūlymo rajone skelbti ekstremalią situaciją dėl trečiadienio vakarą siautusios audros, kadangi nenustatyti ekstremalios situacijos požymiai.

Visi audros padariniai, galintys kelti pavojų žmonių sveikatai, gyvybei, planuojami pašalinti per 24 val. Buvusi audra, lietus ir stiprus vėjas priskiriama ekstremaliam įvykiui.

„Gamta tikrina mūsų pasiruošimą“

Kaip 15min sakė Ignalinos rajono meras Laimutis Ragaišis, iš pat ryto savivaldybės darbuotojai rinko informaciją iš visų rajono seniūnijų: „Galime pasakyti, kad labiausiai nukentėjo Ignalinos miesto Vilniaus gatvė ir Budrių individualių namų kvartalai. Rajone kritiškos padėties nėra, vienas kitas medis nulaužtas, bet tai nėra kritiška.

Seniūnijos jau susitvarkė, paprašėme seniūnų, kad padėtų Ignalinos miestui. Šiandien atsiuntė savo žmonių brigadas ir tvarkomės miestą. O mieste buvo buvo...

Medžių palaužyta, ypatingai škvalo juosta ėjo Vilniaus gatve link Miškų ūkio įmonės, link miesto estrados, pasienio užkardos. Atėjo tokia intensyvi banga. Medžių palaužė, pušų, beržų pavartė.“

15min nuotr./Laimutis Ragaišis
15min nuotr./Laimutis Ragaišis

Svarbu – niekas nenukentėjo

Anot mero, vienas didelis ir storas medis užvirto ant gyvenamojo namo.

„Iš esmės situaciją suvaldėme, tvarkomės. Žmones informavome, kad neliestų elektros laidų, kur nutraukti, kad jeigu mato grėsmę, nepradėtų savarankiškai grėsmingų medžių pjauti. Kad nebūtų nelaimingų atsitikimų.

Nėra kažkokio super turbo nenusakomo nenuspėjamo atvejo, tiesiog patikrino savivaldybės institucijas.

Visi gyvi, niekas nesusižalojo. Turtas truputėlį nukentėjo, bet tai ne tiek, kad labai reikėtų išgyventi. Gamtinis reiškinys įvyko, mes žinome, kad audros būna, tokie dalykai pasitaiko. Nėra kažkokio super turbo nenusakomo nenuspėjamo atvejo, tiesiog patikrino savivaldybės institucijas, mūsų specialistų požiūrį į tuos peraugusius medžius.

Kai kas pakeitė poziciją, kad jei medžiai peraugę, jų lajas reikia mažinti arba kartais ir visą medį pašalinti. Nes tai gali kelti grėsmę turtui ir kartais net gyvybei“, – ketvirtadienio rytą kalbėjo meras.

Jis džiaugėsi, kad situaciją suvaldyti pavyko. Ruošiamasi Rugsėjo 1-ajai, seniūnai pravažiavo ir patikrino kaimų kelius, kuriais jau ryt judės mokykliniai autobusiukai.

„Tai labai švelnus gamtos patikrinimas, kaip mes pasiruošę iššūkiams. Kad neužsimirštume, neužsisvajotume, o visada būtume dėmesyje, kad gamta yra gamta“, – sakė L.Ragaišis.

Gyventojų dar trečiadienio vakarą prašyta patiems nesiimti jokių darbų, neliesti elektros laidų. Intensyviai vyko specialiųjų tarnybų darbas, skubiai buvo šalinami audros padariniai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas