Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 19

Ignalinos gyventojai nepatenkinti pokyčiais prie ežero: vietoj ramybės – trumpalaikės pramogos

Ignalinoje esantis Gavaičio ežeras sukėlė rimtų aistrų dėl jo pakrančių. Vietos bendruomenė „Žilvitis“ skundžiasi, kad savivaldybės vadovai nesitardami su jais ėmėsi gražiausių paežerių „įveiklinimo“ ir vietoj ramybės siūlo „trumpalaikes pramogas“. Savivaldybės vadovai sako, kad ežerui numatytas ekstensyvus rekreacinis naudojimas, tad čia bus vandens sporto pramogų.
Gavaičio ežero pakrantės Ignalinoje
Gavaičio ežero pakrantės Ignalinoje / „Žilvičio“ bendruomenės nuotr.

Pramogų prie namų nenori

Bendruomenės „Žilvitis“ nariai jau gerą pusmetį nesėdi rankų sudėję – parengė peticiją ir surinko po ja beveik 50 gyventojų parašų, ėjo į priėmimą pas merą. Viskas dėl iki šiol ramybe pasižymėjusio Gavaičio ežero „pajungimo“, kaip sako, trumpalaikėms pramogoms.

Vietos gyventojų teigimu, šis ežeras dvelkia ramybe, yra puiki buveinė daugybei paukščių – ančių, laukių, kragų, kirų, gulbių, baltųjų garnių. Čia gyvena ir audinės bei bebrai, pakrantėse gausu šikšnosparnių, žalčių, medžiuose gyvenančių paukščių.

„Ir štai vieną dieną ežero viduryje atsiranda plaustas su varikliu, kuris įkyriai pupsi ištisą vasarą ir siurbia juodą dumblą, varo jį vamzdžiais į iškastus pakrantės pievoje „baseinus“. Gyventojai skėsčioja rankomis, nieko nesupranta. Kai „baseinai“ pripildyti, jie užverčiami žemėmis, pasėjama žolė, o po žiemos ežero pakraščiai užputoja geltona puta, apsitraukia plėvėm.

Per kelis metus ežeras dar perserga žalių maurų liga, tačiau atsigauna, permaišytos augalų šaknys įsikimba naujose vietose.

Dar po kiek laiko atūžia technika, gremžia pakrantės takelį, nutiesia asfalto keliuką, per balotą pakraštį ant cementinių kojų pakyla tiltukas, o asfaltas nuvingiuoja tolyn ir įsilieja į kelią, vedantį į pliažą jau Gavio ežere. Gyventojai skėsčioja rankomis, nieko nesupranta, bet noriai naudojasi patogiu keliuku: bėgioja sveikuoliai, vaikščioja seneliai, mamytės ridena vežimėlius, vedžiojami šuniukai“, – taip pirmuosius pokyčius prisimena vietos bendruomenės nariai.

Pandemijos metu, kaip sako gyventojai, nerimo ir įtampos dar padaugėjo: „Būtent tuo metu vakarinėje ežero pakrantėje pradeda burgzti benzininiai pjūklai: išpjaunami krūmai, apnuoginama pelkėta teritorija, per kurios kanalą ir pasiekiame Gavio ežerą. Tiesa, aukšti, dideli alksniai paliekami. Gyventojai skėsčioja rankomis, nieko nesupranta...

Tik tada balandžio mėnesį rajono laikraštyje perskaitome apie būsimą poilsiavietę – namukus, batutų parkus ir Gavaityje, ir Gavyje. Pakrantės gyventojai apimti nerimo, nes komercinė-rekreacinė, suprask – poilsio zona, labai dažnai teikia poilsį tik vartotojams, o šalia gyvenantiems žmonėms ir gamtai atneša triukšmą ir nuostolius. Pasirodo, kad ežero pakraštyje, šalia poilsinių namelių (o jų pridygs gerokai daugiau!), bus įrengtas vandenlenčių parkas!

Jau vasaros pabaigoje, skirtingose ežero pakrantėse, įkasami metaliniai stulpai, ištiesiamas lynas. Taip atpjaunamas ežero plotas, kuriame jau šią vasarą turtingesni vartotojai turės džiaugsmą skraidyti per bangas ir įtaisytus vandenyje tramplynus.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas