Metinė prenumerata tik 6,99 Eur. Juodai geras pasiūlymas
Išbandyti
2014 01 31

Įmonė įspėta dėl klaidinančio ženklinimo, pristatant produktą kaip išskirtinį

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) nustačiusi, kad prekinio ženklo „Grany“ sausainių su kokosų drožlėmis, kakavinių sausainių ir sausainių „Original“ ženklinimo etiketėje pateikta informacija neatitinka teisės aktų reikalavimų ir gali klaidinti vartotojus dėl šių produktų išskirtinumo, įspėjo Ispanijos gamintojui Lietuvoje atstovaujančią ir sausainius mūsų rinkoje platinančią įmonę UAB „Kraft Foods Lietuva“.
Sausainiai su džemu
Sausainiai / Skirmantės Mockevičienės nuotr.

Vilniaus VMVT inspektoriai, vertindami įvairių gamintojų tiekiamų maisto produktų ženklinimą nustatė, kad prekinio ženklo „Grany“ sausainių su kokosų drožlėmis, kakavinių sausainių ir sausainių „Original“ ženklinimo etiketėje pateikta informacija „100 proc. natūralios kilmės sudedamosios dalys“ neatitinka teisės aktais nustatytų  reikalavimų. 

„Toks užrašas apie produkto gamyboje naudojamas tik natūralias žaliavas vartotojams gali sudaryti klaidinantį įspūdį, kad kitų gamintojų panašios sudėties sausainiai yra pagaminti iš nenatūralios kilmės ar sintetinių sudedamųjų dalių. Tačiau išanalizavus analogiškų produktų sudėtį, galima pastebėti, kad visų panašių sausainių gamyboje naudojamos tos pačios arba panašios sudėtinės dalys, ar jų pirminiai produktai. Tokios žaliavos, kaip kviečiai, cukranendrės, kiaušiniai, kokosai, pienas ir kt., yra užauginamos ūkiuose arba tiesiog surenkamos bei apdirbamos, o ne susintetinamos dirbtiniu būdu. Be to, teiginys „100 proc. natūralios kilmės sudedamosios dalys“ gali sukelti vartotojo lūkestį, kad gaminamame produkte nėra naudojama maisto priedų, nesvarbu, kokia jų kilmė,“ – aiškino VMVT Maisto skyriaus vyriausioji specialistė Ona Sužiedelytė.

Specialistės teigimu, gamintojai turėtų atkreipti dėmesį, kad termino „natūralus“, „natūraliai“ ir pan. vartojimas maisto produktų ženklinime yra labai ribotas. Teisės aktuose yra išskiriami tik 4 atvejai, kada maisto produktų ženklinime galima vartoti šį teiginį: kai maisto produktas natūraliai turi mažai kalorijų, jame natūraliai mažai riebalų ir cukrų, daug baltymų, kai ženklinime pažymimi natūralaus mineralinio vandens, natūralaus vaisių ir uogų vyno ar natūralių kvapiųjų medžiagų pavadinimai.

Teisės aktai nustato, kad ženklinimas ir jo būdai neturi klaidinti pirkėjo dėl maisto produkto charakteristikų, taip pat neturi duoti užuominų apie ypatingas kurio nors maisto produkto savybes, jeigu tokias pat turi visi panašūs gaminiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Tyrimas: lietuviams planuojant kalėdinio stalo meniu svarbiausia kokybė bei šviežumas
Reklama
Jasonas Stathamas perima „World of Tanks“ tankų vado vaidmenį „Holiday Ops 2025“ renginyje
Reklama
85 proc. gėdijasi nešioti klausos aparatus: sprendimai, kaip įveikti šią stigmą
Reklama
Trys „Spiečiai“ – trys regioninių verslų sėkmės istorijos: verslo plėtrą paskatino bendradarbystės centro programos