Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 12 23

Imunologės I.Bajoriūnienės atsakymai į pagrindinius klausimus apie COVID-19 vakciną: ką reikia žinoti?

Lietuvą jau šį savaitgalį pasieks COVID-19 vakcina. Skiepijimo pirmasis etapas turėtų prasidėti gruodžio 27-ąją. Visuomenėje kyla nemažai klausimų. Ar vakcina saugi? Kaip ji veikia? Ar persirgus COVID-19 liga vis tiek reikėtų pasiskiepyti? Į šiuos ir kitus klausimus, susijusius su vakcinacija, trečiadienį atsakė Kauno klinikų gydytoja, klinikinė imunologė dr. Ieva Bajoriūnienė.
Vakcina
Vakcina / 123RF.com nuotr.

Pirmoji vakcinų nuo koronaviruso siunta Lietuvą pasieks gruodžio 26 dieną. Pirmiausiai bus skiepijami sveikatos priežiūros įstaigose dirbantys medikai. Štai, jau aišku, kad skiepytis sutinka 70 proc. Kauno klinikų, kuriose dirba ir pašnekovė, darbuotojų.

Vadovaujantis Europos Komisijos (EK) paruošta medžiaga, vakcinos padeda paruošti žmogaus imuninę sistemą (natūralią organizmo apsaugą) atpažinti ir apsiginti nuo konkrečios ligos. Kai žmogus bus paskiepytas, tai sukels imuninį atsaką. Jei žmogus vėliau užsikrės virusu, imuninė sistema jį atpažins ir, kadangi jau bus pasirengusi atakuoti virusą, apsaugos nuo COVID-19.

Vakcinos nuo COVID-19 yra kuriamos, o vėliau patvirtinamos, laikantis tų pačių teisinių farmacinės kokybės, saugumo ir veiksmingumo reikalavimų kaip ir kiti vaistai. Jų poveikis pirmiausia išbandomas laboratorijoje su gyvūnais, vėliau vakcinos testuojamos su savanoriais žmonėmis. Tačiau atsižvelgiant į kritinę epidemiologinę situaciją, kurioje atsidūrė visuomenės sveikata, visame pasaulyje vakcinos nuo COVID-19 yra kuriamos kur kas greičiau nei įprastai.

Kauno klinikų nuotr./Ką reikėtų žinoti apie COVID-19 vakciną?
Kauno klinikų nuotr./Ką reikėtų žinoti apie COVID-19 vakciną?

Į pagrindinius visuomenėje kylančius klausimus apie COVID-19 vakciną atsakė Kauno klinikų gydytoja klinikinė imunologė dr. Ieva Bajoriūnienė.

Kodėl rekomenduojama pasiskiepyti COVID-19 vakcina?

Skiepytis, pasak imunologės reiktų dėl to, kad išvengtume COVID-19 infekcijos keliamos ligos ir, svarbiausia, sunkios jos formos. Vakcinacija, kaip procesas, taikomas jau daugiau kaip 200 metų. Ji padeda išvengti daugelio sunkių ligų. Tam tikrų ligų, kaip poliomielito, raupų, iš viso pasaulyje neliko. Skiepai efektyviai valdyti šiandien galime 28 ligas.

Ar skiepai gali sukelti COVID-19 ligą?

Skiepų sudėtis, pasak I.Bajoriūnienės, yra labai įvairi. Lietuvą pasieksianti COVID-19 vakcina negali sukelti COVID-19 ligos. Vakcina skirta imuninės sistemos paruošimui, specifinių medžiagų ir ląstelių sudarymui tam, kad imuninė sistema būtų pasiruošusi kovoti su infekcija tuomet, kai susidursime su COVID-19 užkratu. Arba vakcina padės kovoti su COVID-19, kad neišsivystytų sunki ligos forma.

Skiepais efektyviai valdyti šiandien galime 28 ligas.

Kokia yra COVID-19 vakcinos sudėtis?

Vakcina, kurią mes turėsime, pasak imunologės, yra naujos struktūros. Struktūra, patekusi į organizmą, sukelia baltymo S gamybą. Imuninė sistema, atpažinusi jį kaip antigeną, pradeda gaminti specifinius antikūnus, o, svarbiausia – specialiąsias T ląsteles, kurios atsakingos už viruso sunaikinimą. Vakcina bus naujoviška ir, kaip matoma iš klinikinių tyrimų ir mokslininkų pasisakymų, veiksminga.

Jei žmogus jau persirgo COVID-19 liga, ar jam vis tiek reikia skiepytis?

Anot imunologės, jei žmogus persirgo COVID-19, skiepai jam nėra būtini.

„O jeigu žmogus buvo infekuotas, sirgo, bet apie tai nežinojo, ir norės skiepytis – jokio pavojaus, pašalinių reakcijų klinikinių tyrimų metu nebuvo pastebėta“, – paaiškino medikė.

Taigi persirgęs žmogus skiepytis gali.

Kauno klinikų nuotr./Imunologė dr. Ieva Bajoriūnienė
Kauno klinikų nuotr./Imunologė dr. Ieva Bajoriūnienė

Ar COVID-19 vakcina galima skiepyti vaikus?

Ši vakcina skirta suaugusiems asmens ir paaugliams nuo 16 metų.

Ar galima skiepyti nėščiąsias?

Su nėščiosiomis, kaip ir daugeliu kitų vaistų atvejų, tyrimai nėra atliekami. Tyrimų su gyvūnais metu, pasak imunologės, nepastebėta jokių pašalinių reiškinių.

„Kiekvienu atveju turėtų būti sprendžiama individualiai, nes duomenų apie tai nėra“, – patikino Kauno klinikų atstovė.

Ar saugu skiepytis COVID-19 vakcina, sergant lėtine liga?

Klinikiniai tyrimai atskleidžia, kad tiems žmonėms, kurie turėjo silpną imuninę sistemą ir buvo paskiepyti naująja vakcina, nekilo jokių pavojingų pašalinių reakcijų.

„Vienintelė abejonė – neaišku, ar vakcina tokiems žmonėms buvo pakankamai veiksminga ir sukėlė reikiamą atsaką“, – patikino imunologė.

Sergant astma, nutukimu, cukriniu diabetu, plaučių ligoms, šia vakcina galima skiepytis.

Kada yra nerekomenduojama skiepytis?

Nerekomenduojama skiepytis, jei žmogus persirgo COVID-19 liga ir yra susidaręs tinkamas antikūnų titras.

Ar vėliau gali prireikti vėl skiepytis, pavyzdžiui, kasmet, kaip ir skiepų nuo gripo atveju?

Imunologė patikino, kad taip gali būti. Šia vakcina skiepijama du kartus. Po pirmojo skiepo antrasis numatytas po trijų savaičių. Manoma, kad praėjus savaitei po antrojo skiepo, turėtų susidaryti pakankamas imuninis atsakas ir apsauga.

Galbūt geriau imunitetą nuo COVID-19 įgyti natūraliai?

„Sunku atsakyti. Ar sergant COVID-19 liga nebus sunki, būklė netaps kritinė, nekils pavojus gyvybei?“, – klausimu į klausimą atsakė imunologė.

Anot jos, apsisaugoti yra lengviau, saugiau ir paprasčiau skiepų pagalba.

Koks galimas šalutinis skiepo poveikis?

Pasak imunologės, tyrėjai pastebėjo tokius dažnus požymius (kurie pasitaiko vienam iš dešimties): skausmas injekcijos vietoje, raumenų, sąnarių skausmai, karščiavimas, šaltkrėtis.

Ar COVID-19 vakcina gali sukelti ilgalaikį šalutinį poveikį?

Tokių duomenų, anot Kauno klinikų atstovės, šiuo metu nėra. Nėra ženklų, kad COVID-19 skiepas gali turėti ilgalaikį šalutinį poveikį. Suprantama, tyrimai yra tęsiami.

Iš kur žinoti, ar COVID-19 vakcina yra saugi?

Kiekviena vakcina, vaistas, imunologės teigimu, gali turėti tam tikrą šalutinį poveikį. Tam reikia pasiruošti. Reikia žinoti savo ligas, pasikalbėti su šeimos gydytoju. Skiepytis reiktų tinkamu laikotarpiu – nesant ūminės infekcinės ligos požymių, kitų ligų paūmėjimų.

Jei virusas mutuoja, ar sukurta vakcina bus veiksminga?

Patvirtinančių tyrimų, kad virusas pasikeis taip, jog vakcina taps neveiksminga, nėra.

„Tai parodys artimiausi mėnesiai“, – patikino I.Bajoriūnienė.

Kiek laiko po skiepo turi praeiti, kad žmogus jau būtų apsaugotas nuo koronaviruso – įgijęs imunitetą?

Po antrojo skiepo praėjus savaitei žmogus jau turėtų turėti susidariusią imuninės sistemos apsaugą.

VIDEO: Kauno klinikų gydytojai atsako į klausimus apie COVID-19 vakciną, kuri šią savaitę pasieks Lietuvą

Ar reikalingas specialus pasiruošimas prieš skiepą?

Svarbu, kad žmogus gerai jaustųsi, nekarščiuotų, nebūtų paūmėjusios kitos ligos.

Ką apie COVID-19 vakciną reikėtų žinoti tiems, kurie turi vienokių ar kitokių alergijų arba yra alergiški sudėtinėms vakcinos dalims?

„Jei žmogus yra alergiškas, tai turėtų pasakyti gydytojui ir slaugytojai. Tokiu atveju skiepas yra negalimas. Jei, ypač, yra buvusių sunkių reakcijų. JAV yra atlikta daugiau nei 200 COVID-19 vakcinos skiepijimų. Trims paskiepytiems asmenims pasireiškė stiprios alerginės reakcijos. Tai reta ir nereikėtų dėl to nerimauti. Skiepijama, vis dėlto, medicinos įstaigose, kur yra priežiūra ir tinkamos pagalbos priemonės“, – patikino imunologė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas