Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

„Independence“ papuošė vėtrungė: simbolizuoja Lietuvos laisvės kelią

Sukanka dešimt metų, kai į Klaipėdos uostą įplaukė Lietuvos energetinę nepriklausomybę užtikrinančio Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalo laivas-saugykla „Independence“.
„Independence“ papuošė unikali vėtrungė
„Independence“ papuošė unikali vėtrungė / KN Energies nuotr.

Ši sukaktis sutampa su strateginės svarbos laivo-saugyklos perėjimu Lietuvos nuosavybėn. Siekiant pažymėti šias progas ir įprasminti „Independence“ kaip Lietuvos nueito laisvės kelio simbolį, laivas-saugykla jo komercinės operatorės – bendrovės „KN Energies“ – iniciatyva papuoštas specialia vėtrunge, kurioje užkoduoti svarbiausi šalies nepriklausomybei įvykiai.

„Independence“ papuošusi vėtrungė sukurta bendradarbiaujant su pripažintu kuršių vėtrungių meistru Vaidotu Bliūdžiumi, istoriku Norbertu Černiausku ir menininku-muralistu Artur Širin. Ji išlaiko tradicinės Kuršių nerijos krašto vėtrungės formą, tačiau moderniais simboliais pasakoja Lietuvos laisvės istoriją ir įprasmina tautos politinės ir energetinės laisvės siekį. Vėtrungės simbolizmas tuo pačiu yra ir nuoroda į laivo pavadinimą, kuris lietuviškai reiškia „nepriklausomybę“.

KN Energies nuotr./„Independence“ laivą-saugyklą papuošė vėtrungė
KN Energies nuotr./„Independence“ laivą-saugyklą papuošė vėtrungė

„Laivo „Independence“ prisišvartavimas Klaipėdos uoste 2014 m. buvo istorinis įvykis, kuris savo svarba tikriausiai galėtų būti prilygintas Lietuvos įstojimui į Europos Sąjungą ir NATO. Šiandienos geopolitinių iššūkių kontekste akivaizdu, kad tikroji šalies politinė nepriklausomybė yra neįmanoma be energetinės nepriklausomybės. Ją užsitikrinti ir tapti pirmąją Europos šalimi, visiškai atsisakiusia rusiškų dujų importo, Lietuva galėjo būtent laivo „Independence“ dėka. Tad jis žymi svarbų Lietuvos laisvės kelio etapą ir tuo pačiu yra šio kelio simbolis. Tai nuo šiol primins terminalo korpusą puošianti unikali vėtrungė“, – sako bendrovės „KN Energies“ generalinis direktorius Darius Šilenskis.

XIX a. siekiančių Kuršių marių pakrančių tautodailės tradicijų įkvėptoje vėtrungėje Lietuvos nepriklausomybės istorija prasideda nuo vasario 16-osios Nepriklausomybės akto pasirašymo 1918 m. ir tęsiasi per 1944-1953 m. antisovietinį pasipriešinimą, Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio veiklą, tragiškus 1991 m. sausio įvykius, šalies įstojimą į NATO ir ES 2004 m. Šią Lietuvai svarbių įvykių seką užbaigia „Independence“ prisišvartavimas Klaipėdos uoste 2014 m.

„Į Lietuvos nematerialaus kultūros vertybių sąrašą įtrauktos Kuršių nerijos puošybinės vėtrungės nėra sutinkamos niekur kitur – tik mūsų šalyje. Tai unikalus tautodailės objektas ir iki šių dienų išlikusi autentiška pasakojimo priemonė. Kiekvienas Kuršių nerijos gyventojų kurtų vėtrungių elementas turėjo prasmę ir jungėsi į bendrą žvejo kilmės, istorijos, vertybių ir tikėjimo pasakojimą. Tokia forma išlaikoma ir „Independence“ vėtrungėje, kuri kiekvienam, pažvelgusiam į ją, pasakos apie Lietuvą kaip laisvę mylinčią šalį“, – sako prie vėtrungės kūrimo prisidėjęs V. Bliūdžius.

Ant specialios plėvelės atspausdinta ir užklijuota 31 metro ilgio ir 8 metrų aukščio vėtrungė puošia abi „Independence“ korpuso sieneles priekinėje laivo-saugyklos dalyje. Laivas-saugykla vėtrunge buvo papuoštas Danijoje esančioje laivų remonto ir statybos įmonėje, kurioje šių metų gegužę buvo atliekami „Independence“ apžiūros ir remonto darbai.

Pietų Korėjos „Hyundai Heavy Industries Co., Ltd“ laivų statykloje pastatytas laivas-saugykla „Independence“ Klaipėdos uoste prisišvartavo 2014 m. spalį, o komercinę veiklą pradėjo 2015 m. Iki šiol Lietuva laivu-saugykla naudojosi pagal išperkamosios nuomos sutartį, tačiau laivą nuspręsta išpirkti ir šiemet jis pereis Lietuvos nuosavybei.

Klaipėdos SGD terminalas yra vienas svarbiausių nacionalinių energetinį saugumą užtikrinančių objektų, kuris sukūrė sąlygas Lietuvoje atsirasti gamtinių dujų rinkai ir atvėrė galimybę importuoti gamtines dujas iš viso pasaulio. Rusijai 2022 m. užpuolus Ukrainą Lietuva visiškai atsisakė rusiškų dujų importo ir visą šalies gamtinių dujų poreikį patenkina per „Independence“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius