Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 12

Infektologė: trečiai dozei labiausiai rekomenduojama pasirinkti „Pfizer“ vakciną

Sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys žada šią savaitę pasirašyti sprendimą dėl visuotinės revakcinacijos nuo COVID-19. Nors revakcinuoti siūloma dviem mRNR vakcinomis – „Pfizer“ ir „Moderna“, vis dėlto Santaros klinikų Infekcinių ligų centro vadovė prof. Ligita Jančorienė sako, kad kol kas vis dėlto siūlytų rinktis tik „Pfizer“.
„Pfizer“ vakcina
„Pfizer“ vakcina / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Antradienį sveikatos apsaugos ministras A.Dulkys sakė, kad nepriklausomų ekspertų patariamoji taryba prie Vyriausybės darbą baigė, tad netrukus ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) parengs sprendimą, kuriame ketinama numatyti, kokiam terminui atėjus žmogus galės registruotis sustiprinančiajam skiepui.

„Nebus jokios prievartos, tiesiog bus sudaryta galimybė ir veiks ta pati skiepų registracijos sistema, per kurią visi galės registruotis ir skiepytis“, – antradienį Seime žurnalistams sakė A.Dulkys.

Vyriausybės sveikatos ekspertų taryba pirmadienį, kaip rašo BNS, pritarė rekomendacijai Lietuvoje taikyti revakcinaciją nuo COVID-19 visiems pilnamečiams gyventojams.

Stiprinamąją dozę rekomenduojama skirti praėjus šešiems mėnesiams po skiepijimo pagal visą vakcinacijos schemą. Revakcinuoti siūloma mRNR vakcinomis – „Pfizer“ bei „Moderna“ vakcinos, tačiau dėl „Modernos“ kol kas Vyriausybės suburti ekspertai nusprendė palaukti daugiau duomenų, pasirodžius pranešimų, kad kai kurios šalys nutraukė šios vakcinos skyrimą berniukams ir jauniems vyrams.

Prof. L.Jančorienė antradienį žurnalistams taip pat teigė, kad revakcinacija kol kas bus rekomenduojama atlikti viena iš dviejų mRNR vakcinų.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Ligita Jančorienė
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Ligita Jančorienė

„Kalbant apie revakcinaciją, kol kas tiek Amerikos, tiek Europos agentūros, kurios yra išsakiusios savo nuomonę šiuo klausimu, pritaria revakcinacijai tik mRNR vakcinomis, tai „Pfizer“ arba „Moderna“.

Kaip tik vakar posėdyje apžvelgėme tam tikrų tyrimų rezultatus, kad „Moderna“ kompanija yra pridavusi paraišką Amerikos vaistų kontrolės tarnybai (FDA) JAV dėl dozės revakcinacijai, kurioje yra mažesnis veikliosios medžiagos kiekis. Todėl galbūt siūlytume labiau pasirinkti revakcinacijai „Pfizer“ vakciną.

Nes jei FDA priims sprendimą ir patvirtins tą mažesnę „Modernos“ vakcinos dozę revakcinacijai, tai greičiausiai bus tinkamesnis pasirinkimas revakcinacijai. Tiems žmonėms, kurie pirmą skiepą gavo „Modernos“, tai ir antrą tokį turėtų gauti, bet kai eina kalba apie trečiąjį skiepą, dabar šiuo metu turbūt labiausiai rekomenduojama pasirinkti „Pfizer“ vakciną“, – aiškino profesorė.

Infekcinių ligų centro vadovės teigimu, su laiku imunitetas silpsta, todėl revakcinacija yra rekomenduojama visiems.

Lietuvoje šiuo metu trečia doze skiepijami tik imunosupresiniai asmenys, taip pat sveikatos, slaugos, socialinių įstaigų darbuotojų.

L.Jančorienė taip pat teigė, kad greičiausia antrąja doze teks skiepytis ir pasirinkusiems „Janssen“ vakciną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai