Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 08 26

Inga Sala: savo vaikų pagrobėja ar viltį praradusi ir teisingumu netikinti mama? Specialistų įžvalgos verčia sunerimti

Kauno policija ieško dingusios Ingos Salos ir jos dukros Agatos – tokia žinia viešoje erdvėje pasirodė rugpjūčio pradžioje. Ingos situaciją žinantys žmonės sako: kartojasi prieš kelias dešimtis metų garsiai nuskambėjusi Ingos Rinau istorija, kai moteris privalėjo dukrą perduoti Vokietijoje gyvenančiam vyrui. I.Salos istorija – labai panaši. Italijos ir Lietuvos teismai nusprendė, kad moters vaikai turi gyventi Italijoje, kur gyvena jos buvęs sutuoktinis.
Dingusi Inga Sala su dukra Agata
Dingusi Inga Sala su dukra Agata / Kauno apskrities policijos nuotr.

15min kalbinti pašnekovai sako, kad tai – sisteminė problema, o ne išskirtinė vieno žmogaus istorija. Su panašiomis problemomis susiduria ir daugiau moterų, ištekėjusių už užsieniečių.

Seimo narė Morgana Danielė, neseniai susitikusi su nevyriausybinių organizacijų atstovėmis, teigia, kad akivaizdu, jog Hagos konvencija neveikia taip, kaip tikėtasi, o šią problemą kelia ir Jungtinės Tautos.

„Ingos istoriją dalis visuomenės stebi kaip serialą: kas bus, kaip viskas baigsis? Suras ar ne? Bet mes kalbame apie labai rimtus dalykus. Ką daryti mamai, iš kurios atimami vaikai?“ – kalbėjo nuo smurto nukentėjusias moteris vienijančios organizacijos „Neliečiama“ vadovė Roberta Ažukaitė.

Teisininkė Aušrinė Onaitienė ne kartą susidūrė su panašiomis bylomis. Jos, pasak teisininkės, sudėtingos visomis prasmėmis. Neretai tokios, kada Temidė atrodo akla, kurčia ir griežta.

Kodėl ieško policija?

Kas nutiko, kad policija paskelbė Ingos Salos paiešką? Teismuose Inga su savo buvusiu sutuoktiniu italu bylinėjasi jau kelis metus. Vyresnysis jos sūnus yra gimęs Italijoje, o trejų metų dukra, su kuria moteris ir slapstosi, gimė Lietuvoje.

Tiek Lietuvos, tiek Italijos teismai priėmė nutartis, kad abu vaikai turi gyventi Italijoje, nepaisant to, kad dukra gimusi Lietuvoje. Teismas užsienyje nustatė abiejų vaikų gyvenamąją vietą su tėvu jo šalyje.

Kovodama už teisę auginti vaikus Inga buvo apkaltinta jų pagrobimu – taip reglamentuojama Hagos konvencijoje, jei moteris savavališkai išsiveža vaikus iš šalies, kurioje gyveno ir jei dėl to į teisėsaugą kreipiasi sutuoktinis.

I.Sala nevykdė teismų sprendimų, todėl sūnus iš jos buvo paimtas dalyvaujant policijai. Pasak moters, vaiko perdavimas vyko kaip kino filme: su ašaromis, klyksmais. Dukrą tąsyk liko su mama Lietuvoje.

„Kai teismas nutarė, kad vaikai turi gyventi Italijoje, dukrai nebuvo nė metų, ji buvo žindoma. Dabar jai – pusantrų metų, ji dar žindoma. Be to, tėvas su dukra vienas – be manęs – nėra buvęs. Jaučiuosi taip, tarsi dukrą turėčiau atiduoti visai nepažįstam žmogui. Tuo tarpu šešiametį sūnų iš manęs jau paėmė“, – 2021 metais, duodama interviu, 15min sakė kaunietė.

Tuo metu buvo teigiama, kad teismas didesnę įrodomąją vertę teikė vaikų tėvo, Italijos piliečio, pateiktiems įrodymams, nors vaikų mama teismui buvo pateikusi eilę rašytinių įrodymų, patvirtinančių, kad ji su mažamečiais vaikais nuo 2019 metų gyvena Lietuvoje, čia turi darbą, nekilnojamąjį turtą, vienas iš vaikų lanko darželį.

I.Sala taip pat minėjo apie Italijoje patiriamą buvusio sutuoktinio smurtą.

Kauno apskrities policijos nuotr./Dingusi Inga Sala su dukra Agata
Kauno apskrities policijos nuotr./Dingusi Inga Sala su dukra Agata

M.Danielė: matome ir institucinį smurtą

Seimo narė Morgana Danielė sako, kad problema tarptautinė ir ji yra auganti. „Tai nėra Seimo narės ar moterų sugalvota problema, asmeninis nepasitenkinimas teisine sistema. Apie šį ydingumą, ypač kada yra tarptautinės bylos, kalba ir Jungtinės Tautos. Prieš pusantro mėnesio pasirodė Jungtinių Tautų ataskaita, kurioje kalbama apie šias problemas ir kviečiama reformai“, – kalbėjo M.Danielė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas