Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 03 17 /15:28

Ingrida Šimonytė: tam tikro lankstumo „AstraZeneca“ naudojime galime tikėtis

Premjerė Ingrida Šimonytė teigia, kad vakcinacija „AstraZeneca“ vakcina kai kuriose savivaldybėse šios savaitės pradžioje smarkiai sulėtėjo. Politikė trečiadienį pabrėžė, kad gali tekti pergalvoti vakcinų kiekių paskirstymo strategiją. Ministrė pirmininkė neatmeta, kad ateityje ši vakcina gali tapti pasirenkamąja.

„Tikrai nemanau, kad mes jau esame toje stadijoje, kai galėtume skiepyti visus, kas užeina ir nori, nes vis dar yra labai daug rizikos grupių asmenų, kurie nėra paskiepyti, tarp kurių, neabejoju, yra tokių, kurie norėtų pasiskiepyti „AstraZeneca“ taip pat, bet tam tikro lankstumo šios vakcinos naudojime galime tikėtis“, – pabrėžė ji, paklausta, ar nesvarstoma „AstraZeneca“ vakciną ateityje padaryti pasirenkama.

Anot premjerės, sprendimas dėl vakcinacijos stabdymo „AstraZeneca“ vakcina galios iki EVA pasisakys apie šią vakciną.

I.Šimonytės teigimu, SAM sprendimas stabdyti vakcinaciją buvo natūralus atsiradus tokiai Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos (VVKT) rekomendacijai.

„Kol sprendimas nebuvo priimtas, lygiai taip pat daugelio kritikos Vyriausybė sulaukė, kad nepriima šito sprendimo“, – po Vyriausybės posėdžio paklausta apie sveikatos apsaugos ministro Arūno Dulkio sprendimą laikinai stabdyti vakcinavimą „AstraZeneca“ vakcina, kalbėjo premjerė.

Anot jos, iki pat VVKT teikimo, kuris buvo pateiktas antradienio vakarą, ji buvo įsitikinusi, kad pagrindo tokiam sprendimui nėra.

„Ir dabar manau, kad greičiausiai rytoj Europos vaistų agentūra pakartos tai, ką sakė ne vieną kartą, kad negali nustatyti jokio priežastinio ryšio tarp kažkokių sveikatos sutrikimų ir net mirties atvejų ir skiepijimo “AstraZeneca„ vakcina ar kokia nors kita registruota vakcina“, – kalbėjo ji.

I.Šimonytė pabrėžė ir toliau mananti, kad vakcinacija yra pagrindinė išėjimo iš koronaviruso krizės strategija, kartu ji pabrėžė, kad „AstraZeneca“ reputacinė problema nėra kažkas naujo – tai yra ta vakcina, kuri linkusi kauptis.

„Yra tam tikrų įsitikinimų, kuriuos sunku paneigti, net jei juos neigia mokslininkai (...) kartais žmonės daro sprendimus remdamiesi kažkokiais kitais įsitikinimais“, – pabrėžė ji.

Tačiau I.Šimonytė pripažino, kad A.Dulkio sprendimas nepadeda vakcinavimo procesui, kaip jam nepadėjo ir diskusijos, kurios kilo apie šią vakciną.

Premjerės teigimu, ji labiau priekaištų turėtų „AstraZeneca“ dėl tiekimo įsipareigojimų nesilaikymo, o ne dėl produkto kokybės.

Savivaldybių, kuriose ribojamas judėjimas, sąrašas gali keistis

Trečiadienį paklausta, ar neketinama ateityje peržiūrėti savivaldybių, kuriose palikti judėjimo ribojimai, sąrašo, I.Šimonytė neatmetė, kad jis gali keistis. Tačiau tik tokiu atveju, jei keisis epidemiologinė padėtis savivaldybėse.

„Nėra taip, kad tas sąrašas “įkaltas„ iki balandžio, iki gegužės ar dar iki kokio nors mėnesio. Dabar nutarimas galioja iki kovo 31 dienos ir gali būti, kad tuos apribojimus peržiūrėsime kitą savaitę, gali būti, kad nebus jokio pagrindo peržiūrėti“, – sakė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas