Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Iniciatyva „Yra ką rinkti“ skelbia kandidatų į Seimą atsakymus apie žmogaus teises

Nuo šiandienos iki Seimo rinkimų rinkėjai galės pasitikrinti, kurie kandidatai į Seimą yra pasirengę ginti žmogaus teises. Startuoja iniciatyva „Yra ką rinkti“, kurioje kandidatai į Seimą pateikia atsakymus į dažnai nepatogius, tačiau aktualius žmogaus teisių klausimus – nuo Stambulo konvencijos ratifikavimo iki įtraukiojo ugdymo bei atminimo ženklų asmenims, prisidėjusiems prie Holokausto, nuėmimo, rašoma „Yra ką rinkti“ pranešime spaudai.
Iniciatyva „Yra ką rinkti“
Iniciatyva „Yra ką rinkti“ / Organizatorių nuotr.

„Svarstydami už ką balsuoti, vis daugiau rinkėjų atsižvelgia į kandidatų į nuostatas žmogaus teisių srityje. Norime kandidatams suteikti galimybę atsakyti į šiuos klausimus ir taip parodyti savo poziciją“, – sako Lietuvos žmogaus teisių centro direktorė Jūratė Juškaitė.

Klausimyną sudaro dvidešimt klausimų, kurie suformuluoti, remiantis žmogaus teisių standartais, numatytais Lietuvos pasirašytose ar ratifikuotose tarptautinėse konvencijose, LR Konstitucijoje bei kituose teisės aktuose. Kandidatų atsakymai reitinguojami, skiriant balus: dešimt balų rodo, kad kandidato pažiūros labiausiai atitinka šiuos standartus, kuo mažesnis kandidato balas – tuo labiau mažiau jis ar ji paiso žmogaus teisių standartų. „Yra ką rinkti“ testą gali atlikti ir kiekvienas puslapio lankytojas bei taip pasitikrinti, kurio politiko nuostatos jiems artimiausios.

„Artėjant Seimo rinkimams, kiekviena ir kiekvienas turime progą prisidėti prie įtraukios visuomenės kūrimo. Skatinu nepasiduoti žmogaus teises paniekinantiems šūkiams ir nerealistiškiems pažadams, o atidžiai rinktis kandidatus ir kandidates, kurie iš tikrųjų gerbia žmogų ir turi aiškų planą, kaip sistemingai gerinti žmogaus teisių padėtį Lietuvoje. Tik kartu galime kurti visuomenę, kurioje kiekvienas žmogus jaučiasi vertingas ir saugus“, – sako organizacijos „Psichikos sveikatos perspektyvos“ direktorė Karilė Levickaitė.

Rinktis kandidatus, kurie palaiko žmogaus teises, bei dalyvauti rinkimuose ragins ir festivalis „Nepatogus kinas“, šiais metais vyksiantis spalio 8 – 27 dienomis.

„Daug kalbame apie įvairias žmogaus teises. Bet kartais reikia tiesiog susitikti su žmonėmis, kurių ne tik nesuprantame, bet ir nuvertiname, diskriminuojame ar manome, kad jų gyvenimai ir patirtys mažiau vertingi nei mūsų. Dokumentinės istorijos ir kinas kaip tik tokią, betarpišką galimybę ir suteikia“, – sako Gediminas Andriukaitis, festivalio „Nepatogus kinas“ direktorius.

Festivalio programoje žiūrovai ras šešis filmus, kurie leis giliau panirti į tokias temas kaip įtraukusis ugdymas, migracija, psichikos sveikata, LGBTIAQ+ asmenų ir moterų teisės bei nediskriminavimas. Visos šios temos yra įtraukos į „Yra ką rinkti“ klausimyną. Prieš kiekvieną filmą festivalio žiūrovai ekrane taip pat išvys raginimą susipažinti su politikų atsakymais bei balsuoti artėjančiuose Seimo rinkimuose.

„Yra ką rinkti“ inicijavo Lietuvos žmogaus teisių centras, projekto partneriai – Europos tinklas prieš rasizmą, „Sienos grupė“, „Psichikos sveikatos perspektyvos“, Lygių galimybių plėtros centras, Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenė, „Įvairovės edukacijos namai“, „Laimingas žmogus“, Žmogaus teisių stebėjimo institutas, Lietuvos negalios organizacijų forumas, Nacionalinis skurdo mažinimo organizacijų tinklas bei festivalis „Nepatogus kinas“.

Į „Yra ką rinkti“ klausimus atsakė per penkiasdešimt kandidatų. Kandidatai atsakymus į klausimus galės pateikti iki spalio 10 dienos.

Kandidatai atsakymus į klausimus galės pateikti iki spalio 10 dienos. Atsakymai skelbiami žmogaus teisių portale taip pat pasiekiami per „Yra ką rinkti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas