Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2016 01 28

Iniciatyvos nusižudžiusiam homoseksualui atminti sumanytojas: „Nebegalime tylėti dėl tų, kurie gyvi“

„Šarūnas – talentingas devyniolikmetis vyrukas, kuris šiemet būtų atvykęs iš Vabalninko kaimelio į Vilnių. Jame būtų pradėjęs fotografijos studijas, įsidarbinęs LGBT (lesbietės, gėjai, biseksualūs, transseksualūs asmenys – 15min past.) draugiškam bare, radęs bendraminčių, su kuriais pamažu spręstų savo psichologines problemas, bręstų ir tobulėtų...
Šarūnas
Šarūnas / sarunasmacinskas.blogspot.lt nuotr.

Deja, to nebus, nes lygiai prieš dvejus metus homoseksualus septyniolikmetis Šarūnas nusižudė“, – sausio pradžioje tokia žinute buvo raginama prisijungti prie režisieriaus Romo Zabarausko iniciatyvos – pagerbiant Šarūną pasikeisti savo „Facebook“ profilio, viršelio nuotrauką į jo autoportretą ar kitaip juo pasidalinti.

„Sausio 7 d. suėjo dveji metai po Šarūno savižudybės. Artėjant naujiems metams, tiek prieš metus, tiek dabar negalėjau pamiršti šio vaikino. Klausiu savęs: gal galėjau kažką daugiau padaryti, kažkaip padėti. Ir klausiu, ką mes visi per tuos dvejus metus padarėme, kad tokių savižudybių būtų mažiau?“ – apie tai, kas paskatino imtis šios iniciatyvos, 15min atviravo R.Zabarauskas.

Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Romas Zabarauskas
Gretos Skaraitienės/Žmonės.lt nuotr./Romas Zabarauskas

Ką padarė mūsų politikai ir nuomonės lyderiai? – retoriškai klausia iniciatyvos sumanytojas: „Man atrodo, kad, deja, per mažai. Taip ir kilo mintis atkreipti į tai dėmesį, nors aš suprantu, kad tai gali įskaudinti Šarūno artimuosius, bet man atrodo, kad mes nebegalime tylėti. Dėl kitų, kurie yra gyvi“.

Šarūno istorija – tik viena iš daugelio, apie kurias dažniausiai net nesužinome. R.Zabarauskas praskleidžia šio vaikino istoriją gaubiantį šydą: „Šarūnas feisbuke rašė man ir kitiems daugiau ar mažiau žinomiems LGBT asmenims, aktyvistams. Jis ieškojo supratimo dėl savo paties homoseksualumo. Be abejo, negalima tvirtinti, kad jis nusižudė vien dėl šeimos ar visuomenės homofobijos. Savižudybių priežastys būna sudėtingos“.

Manau, kad Šarūno šeimai dabar reiktų artimųjų palaikymo ir profesionalios pagalbos – tikiuosi, kad jie tai gauna, – sako pašnekovas.

Iniciatyvos Šarūnui atminti autorius 15min atskleidė, kad vaikiną kankino depresija: „Neapykanta, nesupratimas, patyčios juk depresijai tikrai nepadeda. Aš – ne teisėjas, išvis neturiu jokių objektyvių faktų, o tik paties Šarūno išreikštus pasakojimus, emocijas. Todėl tikrai neketinu teisti, ir netgi atvirkščiai, manau, kad Šarūno šeimai dabar reiktų artimųjų palaikymo ir profesionalios pagalbos – tikiuosi, kad jie tai gauna. Be abejo, mes visi atsakingi už savo veiksmus ir žodžius“.

Kaltina politikus 

Vis dėlto patys kalčiausi, anot pašnekovo, yra politikai, kurie esą vaidina tikrą homofobijos farsą. „Patys suprasdami LGBT lygiateisiškumo svarbą ar net būdami LGBT, jie nuolat pila purvą ir pamazgas tam, kad už juos balsuotų homofobai. Tai yra apgailėtina. Politikai turi šviesti žmones, o ne manipuliuoti jų žemiausiais instinktais“, – mano R.Zabarauskas.

Anot jo, per dvejus metus, kai Šarūno nebėra tarp mūsų, padaryta per mažai: „Tik pavieniai politikai mėgina keisti mūsų visuomenę, kaip socialdemokratė Marija Aušrinė Pavilionienė arba liberalė Dalia Kuodytė. Tačiau visos politinės partijos be išimties ir visi jų lyderiai daro gerokai per mažai, kad kovotų su mūsų visuomenės homofobija“. O gal kažką praleidau?“ – ironiškai klausia režisierius.

„Pražiuginkite mane, tačiau Seime mačiau vieną po kitos homofobines iniciatyvas ir pasisakymus. Translyčių asmenų problemos toliau sėkmingai ignoruojamos. Nepilnamečių apsaugos įstatymas, sudarantis sąlygas homofobiškai cenzūrai, nekeičiamas. Tai yra apgailėtina...“, – nusivylimo neslepia R.Zabarauskas.

Tiki jaunąja karta

Pašnekovas džiaugiasi bent tuo, kad jo iniciatyvą palaikė Šarūno bendraamžiai, ir net jaunesni paaugliai.

„Tikiu jaunosios kartos pokyčiais. Jie auga ne Lietuvoje, o internete. Šviečiasi ne mokyklose, o „Tumblr“, „Wikipedia“, „Snapchat“ koridoriuose. Ir tai yra labai gerai“, – įsitikinęs R.Zabarauskas. Jeigu politikai nepasikeis, anot jo, ši karta tiesiu taikymu emigruos į Londoną, Paryžių ir Niujorką – Lietuvoje jiems nebus, ką veikti.

Jam atrodo labai svarbu ne laukti pokyčių, kurie esą atplauks iš „Vakarų“, o keistis patiems: „Todėl su Vilniaus miesto savivaldybės tarybos nariu Marku Adamu Haroldu inicijavome „Friendly Vilnius“ projektą. Juo skatinsime atvirumą ne tik LGBT žmonėms, bet ir kitataučiams, neįgaliesiems ir kitiems. Mes privalome bent jau Vilnių paversti tolerantišku ir atviru miestu. Kitaip Lietuva neturi jokios ateities“.

PAGALBA TELEFONU
Psichologinės pagalbos tarnyba Telefono numeris Darbo laikas
Vilties linija
Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos specialistai
116 123
visą parą
Jaunimo linija
Emocinę paramą teikia: savanoriai
8 800 28888
visą parą
Vaikų linija
Emocinę paramą teikia: savanoriai
116 111
kasdien (11:00–21:00)
Pagalbos moterims linija
Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai
8 800 66366
kasdien (10:00–21:00)
Linija doverija (rusų kalba paaugliams ir jaunimui)
Emocinę paramą teikia: savanoriai moksleiviai
8 800 77277
I–V (16.00–20.00)
Krizių įveikimo centras Jeigu ieškote skubios psichologinės pagalbos, kviečiame kreiptis į specialistą jo budėjimo laiku. Konsultacijos teikiamos per Skype arba atvykus į Krizių įveikimo centrą (Giedraičių g. 60A, Vilnius, www.krizesiveikimas.lt).
*Pirminė konsultacija nemokama, be išankstinės registracijos, amžiaus apribojimų nėra.
8 640 51555

I–V (16.00–20.00)

VI (12.00–16.00)

Skambučiai visais šiais numeriais yra nemokami.
Skambučius apmoka LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerija

PAGALBA INTERNETU
Vilties linija
pagalba teikiama suaugusiems
Rašyti svetainėje: paklausk.kpsc.lt/contact.php
arba rašyti el. paštu: vilties.linija@gmail.com
atsako per 3 darbo dienas
Jaunimo linija
Emocinė parama teikiama jaunimui
Registruotis ir rašyti: www.jaunimolinija.lt/laiskai
atsako per 2 darbo dienas
Vaikų linija
Emocinė parama teikiama vaikams, paaugliams
Registruotis ir rašyti:
www.vaikulinija.lt
atsako per 2-3 darbo dienas
Pagalbos moterims linija
Pagalba teikiama moterims ir merginoms

Rašyti el. paštu:
pagalba@moteriai.lt
atsako per 3 darbo dienas

Papildoma informacija - www.klausau.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai
30 metų su ypatingais vaikais dirbanti mokytoja Irutė: neįsivaizduoju, kaip galime skirstyti vaikus