Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Internautai pasibaisėjo: ar tikrai smaližiams pasiūlė ledų su svirpliais?

Varškės sūreliai, duona, sausainiai, padažai, šokoladas, o dabar – ir ledai? Ar tikrai, kaip skelbia socialinių tinklų vartotojai, ne tik minėtuose produktuose, bet ir šiame populiariame deserte galima rasti vabzdžių? Pasirodo, tai yra tiesa – viena Vokietijos ledainė jau prieš metus pasiūlė ledų ne tik su jų miltais, bet ir papuoštų pačiais džiovintais svirpliais.
Ledai su svirpliais
Ledai su svirpliais / Ekrano nuotr. iš „Facebook“

Svirpliai ant ledų nesužavėjo

Apie neregėtą desertą sausio viduryje užsiminė viena „Facebook“ vartotoja iš Lietuvos.

„Vokietijos parduotuvė neseniai pristatė neįprastą konditerijos gaminį – svirplių skonio ledai ir džiovinti rudieji svirpliai ant viršaus. Skanaus deserto“, – pakomentavo ji.

Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Ledai su svirpliais pasiūlyti kaip ateities maistas
Ekrano nuotr. iš „Facebook“/Ledai su svirpliais pasiūlyti kaip ateities maistas

Prie įrašo moteris pridėjo ir nuotraukų, kuriose matyti esą iš svirplių pagaminti ledai. Vienoje matyti į ledus įsmeigta etiketė, kurioje nupieštas žalias vabzdys ir parašyta „Grillen“ (vok. svirpliai) bei „Milcheis“ (vok. pieniški ledai).

Į moters įrašą sureagavę dešimtys komentatorių nesuabejojo, kad tokie ledai gaminami. Priešingai – visi piktinosi, kad tokių atsirado, tikino, kad niekada nevalgytų.

Atskyrė nuo kitų ledų

Paieška internete pagal raktinius žodžius vokiečių kalba „Pieniški ledai su svirpliais“ patvirtina, kad „Facebook“ vartotoja nemelavo. Tokių ledų Vokietijoje išties buvo pasiūlyta, bet ne dabar, o jau prieš metus.

Rotenburge prie Nekaro veikiančios ledainės „Rino“ pasiūlyta naujovė pernai vasarį ir kovo pradžioje sulaukė didžiulio vietos žiniasklaidos dėmesio.

„Ne pokštas! „Rino“ dabar turi svirplių ledų“, – tuomet, praėjus vos kelioms dienoms po deserto „premjeros“, rašė tinklalapis „Schwarzwälder Bote“.

Taip pat skaitykite: Unikalų verslą Lietuvoje sukūrę broliai Glušauskai: „Tai – ateities maistas. Ar išdrįsite paragauti?“

Anot jo žurnalistų, šviesiai rusvi ledai iš pirmo žvilgsnio atrodė kaip su lazdyno riešutais. Tačiau jie buvo paskaninti ne šiuo įprastu, o pikantišku priedu – džiovintais svirpliais. Tai tikriausiai buvo panašių ledų premjera Vokietijoje.

„Ledai su baziliku ar čili nebedomina, – tuomet rašė dienraščio „Südwest Presse“ portalas. – Jei norite sukurti nepaprastus („sensacingus“) ledus, reikia didesnių ginklų“.

Žurnalistai apsilankė ledainėje pietų Vokietijoje tarp Švabijos Alpių bei Švarcvaldo esančiame mieste ir patys ragavo ledų. „Vyras tikrai eina tiesiai prie reikalo. „Ar išdrįsi?“ – įėjusiųjų į ledainę iššaukiančiai klausė Thomas Micolino.

Taip pat skaitykite: KTU mokslininkė apie diskusijas keliantį svirplių vartojimą: ateityje tai – neišvengiama

Klausimas susijęs su metalinės talpyklos, kuri laukia klientų kairėje prekystalio pusėje, turiniu. 4 kg šviežių, šviesiai rudų ledų guli ant žalios dirbtinės žolės, kruopščiai atskirti nuo likusių įprastų skonių: mango, šokolado, Malagos (gaminamų su desertiniu vynu ir razinomis).

Saugus atstumas nuo ypatingų ledų – kad svečiai nesijaustų pasibjaurėtinai“, – taip prieš beveik metus pasakojo radijo stoties „Donau 3FM“ tinklalapio žurnalistai.

Bet supainioti buvo vargiai įmanoma, mat naujuosius ledus puošė rudi džiovinti vabzdžiai.

Priminė riešutus

Th.Micolino, kuriam priklauso ramaus Rotenburge centrinėje aikštėje esanti ledainė, mėgsta eksperimentuoti ir savo kūryba ne kartą buvo sukėlęs ažiotažą.

Anksčiau jis sugalvojo ledus iš gorgonzolos, kepenėlių dešros, pastarieji tikdavo ir klientų keturkojams draugams. Buvo sukūręs ir su tikrais 24 karatų aukso lapeliais, bet jų gamybą teko nutraukti, mat 4 eurai už kaušelį daugeliui buvo per brangu. Pernai rudenį atsirado ledų su kupranugarės pienu.

Ledai su svirpliais atsirado po kelių mėnesių eksperimentų, Europos Sąjungai leidus vabzdžius naudoti maiste.

Svirplių Th.Micolino įsigijo iš netolimo ekologinio ūkio. Sudžiovintus ir sutrintus vabzdžius jis išvirė 90 laipsnių temperatūroje. Keturiems kilogramams ledų reikėjo 200 gramų svirplių miltų, taip pat – pieno, grietinėlės, cukraus.

Kad sušvelnintų skonį, ledainės savininkas pridėjo sausainių ir vanilės ekstrakto. miško medaus iš Švarcvaldo.

Taip pat skaitykite: Davė peno sąmokslų ieškotojams: maitinti svirpliais leido, bet jie maiste neprivalomi

Klientų ir ypač interneto komentatorių požiūris į ledus su neįprastu priedu apėmė visą įmanomą gamą – nuo pasibjaurėjimo iki smalsumo, nuo „ar būtina imtis kiekvieno š…?“ ir „tikrai nevalgyčiau“ iki „buvo skanu“ ir „būtinai bandysim darsyk“.

Th.Micolino pats pripažino, kad reakcijų buvo įvairių. „Tai yra žaidimas tiems, kurie rizikuoja! – rašė jis ledainės paskyroje „Facebook“. – Tai žinutė apie galimą ateities maistą. Solidarumo, tvarumo, gamtos, meilės žinutė.“

Išbandžiusieji ledus sakė, kad jų skonis primena riešutus (pistacijas ar kitus), kai kam – net avižinius dribsnius. Su svirpliais pagaminti ledai būna kartoki, todėl skoniui pagerinti Th.Micolino į juos pridėjo įvairių saldiklių (medaus ir pan.).

Jis ketino naujuosius ledus siūlyti tik keletą dienų, tačiau dėl nemažos paklausos akciją nusprendė pratęsti.

Žmonių maistui tinkami

Svirpliai, žiogai yra pripažinti tinkamais žmonių maistui. Juos galima valgyti džiovintus, šaldytus, sumaltus į miltelius. Apie svirplių maistinę vertę galima paskaityti čia.

Tiesa, kaip alergenai, jie dar ne iki galo ištirti. Teigiama, esą jie gali platinti parazitus. „Tai nebūtinai reiškia, kad valgyti vabzdžius yra pavojinga, – pažymėta tinklalapyje „HealtLine“. – Tai tiesiog rodo, kad, kaip bet koks gyvulinės kilmės maistas, vabzdžiai gali jus susargdinti“.

15min verdiktas: tiesa. Vokietijoje vienos ledainės savininkas iš tiesų buvo pasiūlęs ledų su svirpliais. Eksperimentuoti mėgstantis desertų kūrėjas taip norėjo parodyti galimą ateities maistą. Nors kai kurie klientai tikino, kad tokių ledų nė už ką neragautų, paklausa buvo didesnė, nei tikėtasi, ir jie buvo parduodami ilgiau, nei planuota iš pradžių.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, ja siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?