Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 06

IOM Lietuva skyrė 330 tūkst. eurų ukrainiečiams

Tarptautinės migracijos organizacijos Vilniaus biuras (IOM Lietuva) skyrė karo pabėgėliams iš Ukrainos – 330 tūkst. eurų būtiniausiems poreikiams padengti. Iš viso per 7 mėnesius išmokas gavo 3028 ukrainiečių.
Nuo karo Ukrainoje pabėgusi šeima glaudžiasi Lenkijos pabėgėlių priėmimo centre
Nuo karo Ukrainoje pabėgusi šeima / Gabrielės Navickaitės / 15min nuotr.

„Susidūrėme ir išgirdome daug įvairių istorijų, žmonės neretai palikdavo savo namus nieko nepasiimdami, nes nebuvo tam laiko arba neturėjo galimybės, todėl atvykę į Lietuvą žmonės pritruko būtiniausių daiktų.

Pastaruosius kiek ilgiau nei pusę metų intensyviai dirbome, kad mūsų išmokos pasiektų labiausiai pažeidžiamus žmones. Šiuo metu ši pagalbos priemonė jau baigėsi, bet džiaugiamės, kad keli tūkstančiai ukrainiečių gavo reikiamą pagalbą“, – pranešime spaudai cituojamas pasakoja IOM Lietuva vadovas Eitvydas Bingelis.

Išmoka vienam ukrainiečiui siekė 157 eurus, papildomai 78,5 euro buvo skiriami kiekvienam šeimos nariui. Ypatingai daug dėmesio buvo skirta nepilnoms šeimoms, kuomet su vienu ar keliais vaikais atvyko vienas iš tėvų, besilaukiančioms moterims, 60-65 metų asmenims, kurie jau pasiekė pensinį amžių Ukrainoje  ir kuriems sudėtinga ar visai negali gauti darbo ar dirbti Lietuvoje, bei prekybos žmonėmis aukoms.

Asmeninio archyvo nuotr./Eitvydas Bingelis
Asmeninio archyvo nuotr./Eitvydas Bingelis

IOM Lietuva darbuotojai aplankė ukrainiečius, įsikūrusius Vilniuje, Kaune, Trakuose, Švenčionyse, Visagine, Nemenčinėje, Tauragėje, Palangoje, Naujojoje Akmenėje, Alytuje, Druskininkuose, Panevėžyje ir kituose Lietuvos miestuose ir miesteliuose.

„Didžioji dalis ateinančių į susitikimus buvo įvairaus amžiaus moterys. Gautą taip reikalingą finansinę paramą panaudojusios įsigyti reikalingiausiems dalykams: vienos pirko kraitelį kūdikiui, kitos padengė komunalinių paslaugų išlaidas, dar kitos paramą išleido įsigydamos medikamentų ar kitų būtiniausių daiktų savo vaikams ar vyresnio amžiaus tėvams.

Nebuvo nei vieno susitikimo, kurio metu nebūtų išgirsta jaudinantis, jautrus ar šiurpą keliantis pasakojimas, išklausyta dešimtys sudėtingų žmonių istorijų“, – pasakoja Jurga Mickienė, IOM Lietuva Pagalbos migrantams ir krizių valdymo skyriaus asistentė.

Nuo karo pradžios į Lietuvą atvyko daugiau nei 77 tūkst. ukrainiečių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas