Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 07 22 /22:36

Irako oro linijos skelbia dvigubinančios reisų į Minską skaičių

Į Lietuvą per Baltarusiją toliau masiškai nelegaliai plūstant migrantams, Irako oro linijos, skraidančios iš Bagdado į Minską, nurodo didinančios reisų šia kryptimi skaičių. Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis pareiškė, kad tai – labai prasta tendencija, ir ketvirtadienį vakare telefonu susisiekė su Irako užsienio reikalų ministru.
Sulaikyti migrantai
Sulaikyti migrantai / VSAT nuotr.

Įrašas arabų kalba „Iraqi Airways“ feisbuko paskyroje skelbia, kad, atsižvelgus į išaugusią paklausą, nuo rugpjūčio 1 dienos daugės tiesioginių skrydžių iš Bagdado į Minską.

„Transporto ministro kapitono Nassero Husseino Al-Shibli nurodymu ir dėl padaugėjusių rezervacijų užklausų šiame sektoriuje kompanija nusprendė padvigubinti skrydžių iki keturių per savaitę“, – įraše cituojamas oro linijų vadovas kapitonas Kifah Hassanas.

Teigiama, kad skrydžiai vyks antradienį, trečiadienį, penktadienį ir sekmadienį. Taip pat akcentuojama konkurencinga bilietų kaina.

Nurodomi ir kontaktai, kuriais galima kreiptis norint įsigyti bilietus.

Prie įrašo paskelbtas oro linijų reklaminis vaizdo klipas.

Neabejojama, kad šiais skrydžiais iš Bagdado į Minską atvyksta nemaža dalis migrantų, per Baltarusiją nelegaliai kertančių Lietuvos valstybės sieną.

Gali išreikšti susirūpinimą

Irako planus dvigubinti skrydžių skaičių užsienio reikalų ministras G.Landsbergis vertina kaip prastą tendenciją.

„Neatmetu galimybės, kad informuosime Iraką apie rimtą susirūpinimą, jog nebuvo iš esmės išgirstas mūsų pradinis pageidavimas, na, kad rimtai būtų žiūrima į šitą situaciją. (...) Prasta tendencija, reikia pripažinti“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė Lietuvos diplomatijos vadovas.

Vis dėlto jis ragino sulaukti šios šalies atstovų delegacijos, nes tai yra „raktinis žingsnis krizės sprendime“.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gabrielius Landsbergis

„Tikimės artimiausiomis dienomis, šią arba kitą savaitę, vizito iš Irako Vyriausybės. Jei atvyktų, kaip yra pažadėję, tai leistų pradėti atpažinimo procesą žmonių, kurie yra Lietuvoje. Iš esmės tokiu būdu būtų žengti pirmi žingsniai į grąžinimą“, – kalbėjo G.Landsbergis.

Jis pabrėžė, kad skrydžiai į Minską, sudarant viltį patekti į Europos Sąjungą (ES), yra nukreipti prieš pačius Irako žmones, nes galiausiai jiems teks grįžti atgal.

„Visa ES su dideliu susirūpinimu atidžiai vertina, ar Irakas atsilaikys prieš Baltarusijos režimo spąstus tapti bendrininku nelegalių migrantų naudojimo kaip hibridinio ginklo istorijoje.

Bagdade girdėjome patikinimą, kad Irakas itin griežtai vertina nusikalstamus žmonių gabenimo tinklus. Tikimės, kad šis politikų pareiškimas vis dar galioja ir šiandien bei jau artimiausiu metu laukiame Irako pareigūnų Lietuvoje“, – 15min komentavo G.Landsbergis.

Bagdade girdėjome patikinimą, kad Irakas itin griežtai vertina nusikalstamus žmonių gabenimo tinklus.

Skambutis į Bagdadą

Ketvirtadienį vakare ministras G.Landsbergis telefonu kalbėjosi su Irako užsienio reikalų ministru Fuadu Husseinu bei dar sykį primygtinai paragino spręsti oro susisiekimo kanalo nelegaliai migracijai tarp Bagdado ir Minsko problemą.

Kaip teigiama ministerijos pranešime spaudai, ministras išreiškė̇ gilų susirūpinimą dėl žinios apie papildomus skrydžius iš Bagdado į Minską. Pasak ministro, Irako kolega pažadėjo artimiausiu metu išsiaiškinti Irako avialinijų sprendimo motyvus ir patikino, kad į Lietuvos prašymą atsiųsti ekspertų delegaciją bus reaguojama.

„Dar kartą pakartojau Irako užsienio reikalų ministrui, kad dalyvavimas bet kokioje galimoje Baltarusijos režimo nusikalstamoje schemoje itin kenkia Irako, deklaruojančio pasiryžimą eiti demokratijos ir taikos keliu, reputacijai. Ryžtingų Bagdado veiksmų kovoje su nusikalstamo žmonių gabenimo tinklo organizatoriais laukia ne tik Lietuva, laukia ir visa Europos Sąjunga“, – sakė G.Landsbergis.

Rekordiniai skaičiai

Šiemet jau sulaikyti 2 338 asmenys, nelegaliai kirtę sieną.

Tai – keliasdešimt kartų daugiau nei per visus praėjusius metus.

Dauguma nelegaliai Lietuvoje atsidūrusių žmonių – iš Irako. Taip pat – Afrikos šalių.

Praėjusią savaitę G.Landsbergis lankėsi Turkijoje ir Irake, kur su atsakingais šių šalių pareigūnais tarėsi dėl migrantų grąžinimo.

Grįžęs po vizito jis sakė, kad Irakas atsargiai žiūri į migrantų grąžinimą į jų kilmės šalį.

Lietuvos pareigūnai išaugusios migracijos srautus įvardija kaip Baltarusijos režimo vykdomą hibridinį karą, ataką ar akciją prieš Lietuvą.

Dėl migrantų antplūdžio Lietuva yra paskelbusi ekstremalią situaciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas