Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 16

Iš Kabulo į Šiaulius atskridęs lėktuvas sukėlė klausimų, bet atsakymas – paprastas

Trečiadienį į Šiaulius iš Afganistano sostinės Kabulo atskridęs keleivinis orlaivis sukėlė klausimų tiek vietos gyventojams, tiek lėktuvų stebėtojams. Šiaulių tarptautinio oro uosto vadovės Aurelijos Kuezados teigimu, atsakymas yra paprastas – lėktuvas atvyko techniniam aptarnavimui, keleivių juo negabenta ir nežadama gabenti. Pasak jos, šiuo metu oro uoste stovi du lėktuvai iš Afganistano, dar du – iš Jordanijos.
Iš Kabulo į Šiaulius skridusio lėktuvo maršrutas
Iš Kabulo į Šiaulius skridusio lėktuvo maršrutas / „Flightradar24“ nuotr.

Nustebino vietos gyventojus

Trečiadienio pavakary, apie 17.45 val., keleiviniam lėktuvui „Airbus A340-313“ nusileidus Šiaulių oro uoste, į 15min kreipėsi net keli skaitytojai, nustebę dėl tokio skrydžio.

Privačioms Afganistano oro linijoms „Kam Air“ priklausantis orlaivis prieš kiek daugiau nei šešias valandas buvo pakilęs iš Afganistano sostinės Kabulo.

Tiesiogiai į Lietuvą skridęs lėktuvas kirto Tadžikistano, Uzbekistano, Kazachstano, Rusijos ir Baltarusijos oro erdves.

Vienas netoli Radviliškio gyvenantis vyras sakė, kad šiose apylinkėse pamatyti besileidžiantį keleivinį lėktuvą – retas vaizdas.

„Dėl šalia esančios Šiaulių aviacijos bazės dažnai matomi naikintuvai bei krovininiai lėktuvai nuostabos nekelia, tačiau keleivinis ir dar virš miesto praskrendantis (kita trajektorija nei įprastai kiti lėktuvai) sukėlė nuostabą“, – teigė jis.

Dar labiau vyras nustebo patikrinęs lėktuvo maršrutą platformoje „Flightradar24“ – orlaivis į Lietuvą atskrido tiesiai iš Afganistano.

Nusileidimas – techninis

Tarptautiniam Šiaulių oro uostui vadovaujanti A.Kuezada 15min patikino, kad keleiviai į oro uostą nėra skraidinami, o orlaivis į Lietuvą atskrido techniniam aptarnavimui.

Anot jos, tokių lėktuvų oro uoste yra ir daugiau – du lėktuvai atgabenti iš Afganistano, dar du – iš Jordanijos.

„Orlaiviai nusileido grynai techniniam aptarnavimui ir, greičiausiai, tam, kad perregistruotų lėktuvus kažkur kitur Europoje ir kad nebūtų registracija Afganistano“, – sakė ji.

Oro uosto direktorės teigimu, lietuvių įmonė „Aviatic MRO“ šiuo metu Šiauliuose statosi orlaivių remonto angarą ir pagal investicijų sutartį veiklą jame turėtų pradėti kitąmet.

„Mūsų klientai, kurie dabar statosi orlaivių remonto angarą, jie bendradarbiauja su „Kam Air“ ir vykdo jų lėktuvų techninę priežiūrą“, – teigė A.Kuezada.

Kabulo oro uoste skrydžiai atsinaujina

Kabulo oro uostas tik dabar po truputį atnaujina savo darbą – vidiniai skrydžiai atnaujinti praėjusią savaitę, o šį pirmadienį oro uoste nusileido pirmasis tarptautinis oro skrydis per mėnesį, kurį iš Pakistano sostinės Islamabado įvykdė oro bendrovė „Pakistan International Airlines“ (PIA).

Savaite anksčiau „Qatar Airways“ atliko kelis užsakomuosius skrydžius iš Kabulo. Dauguma šių orlaivių keleivių buvo užsieniečiai ir afganistaniečiai, nespėję evakuotis iki JAV pajėgų pasitraukimo.

Per chaotišką daugiau kaip 120 tūkst. žmonių evakuaciją, kuri pasibaigė JAV pajėgoms rugpjūčio 30 dieną pasitraukus iš Afganistano, Kabulo oro uostas buvo smarkiai apgadintas ir Talibanas, pasitelkęs į pagalbą Kataro bei kitų šalių techninę pagalbą, pastaruoju metu stengėsi atnaujinti jo darbą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai