Žiūrėkite

15MIN SEIMO DEBATAI 2024: ginčai dėl gynybos finansavimo, kainų, švietimo ir sveikatos apsaugos15MIN SEIMO DEBATAI 2024: ginčai dėl gynybos finansavimo, kainų, švietimo ir sveikatos apsaugos

2023 08 16

Iš Klaipėdos autobusų išprašyti paspirtukininkai – sprendimas priimtas skaudama širdimi

Klaipėdos viešajame transporte priimtas sprendimas nebeįsileisti asmenų su paspirtukais, nebent šie atitiktų reikalavimus: būtų vaikiški arba sulankstomi. Tuo metu paspirtukininkai ir jų tėvai stebisi ir klausia – kaip vaikams iš vieno miesto galo pasiekti kitame esančias pramogų aikšteles?
Klaipėdoje viešėjusi vilnietė Ieva stebėjosi, kodėl į autobusus nepriimami vaikai su paspirtukais.
Klaipėdoje viešėjusi vilnietė Ieva stebėjosi, kodėl į autobusus nepriimami vaikai su paspirtukais. / 15min skaitytojo nuotr.

Klaipėdoje viešėjusi vilnietė Ieva teigė, kad uostamiestis turi daug pliusų ir vieną minusą – viešojo transporto priemonių vairuotojai išlaipina vaikus su paspirtukais. Ir reziumavo, kad miestas – nedraugiškas sportuojantiems vaikams. Moteris klausė, ar yra alternatyvų, kaip sportuojantiems vaikams nukeliauti nuo vieno paspirtukų parko iki kito. Juos skiria keliolikos kilometrų atstumas.

„Tvarka – iš serijos „Nėra čia ko vaikams važinėti, tegu jie sau sėdi ir skrolina“ (naršo, – aut. past)“, – piktinosi Ieva.

Ryčio Šeškaičio nuotr./Paspirtukai
Ryčio Šeškaičio nuotr./Paspirtukai

Jai antrino ir du sūnus auginanti klaipėdietė Jurga. „Juk ne dviratis. Ką tas paspirtukas daro? Juolab kad vidury autobuso yra vietos vežimėliams“, – stebėjosi moteris. Ir kelia klausimą, kam skirti šie parkai: miesto vaikams ar rajono.

Sprendimas priimtas nelengva širdimi

Viešosios įstaigos „Klaipėdos keleivinis transportas“ direktoriaus pavaduotojas Andrius Samuilovas teigė, kad draudimas priimti paspirtukininkus į autobusą nebuvo priimtas lengva širdimi.

„Nebuvo taip, kad tiesiog sugalvojome dar vieną draudimą. Tiesiog. Turėjome rimtų incidentų, kurių metų susižalojo keleiviai. Vienu atveju teko kviesti greitąją, kai keleivis nugriuvo dėl netvarkingai numesto paspirtuko“, – pasakojo pašnekovas.

Anot jo, dažnu atveju paaugliai, sulipę į autobusą, paspirtukus susimeta bet kaip, nereta užkiša už sėdynės, o pusė transporto priemonės styro ant tako. „Nusimeta ir sulenda į telefonus“, – reziumavo jis.

Keleiviai reiškė nepasitenkinimus, kad numesti paspirtukai trukdo praeiti, purvini jų ratai tepa drabužius.

Būdavo atvejų, kai į autobusą sukeliami ir elektriniai paspirtukai.
Vis dėl to, kaip teigė A.Samuilovas, paskutinis lašas kantrybės taurėje buvo būtent tie incidentai, kai prireikė ir medikų pagalbos.

Ką galima vežtis?

Sprendimas nepriimti į autobusą paspirtukininkų buvo priimtas birželio pabaigoje.

KKT nuotr./„Klaipėdos keleivinis transportas“ dalinasi atmintine, kokius paspirtukus galima vežtis
KKT nuotr./„Klaipėdos keleivinis transportas“ dalinasi atmintine, kokius paspirtukus galima vežtis

Tačiau pabrėžiama, kad esama išimčių. Paspirtuką vežti autobusu galima tik tais atvejais, kai jis atitinka rankiniam bagažui keliamus reikalavimus – jis turi būti švarus, jo matmenys turi būti ne didesni kaip 60x40x20, negali turėti smailių, pjaunančių, ar tepančių detalių.
Sprendimą, ar priimti paspirtukininką, priima autobuso vairuotojas.
„Klaipėdos keleivinio transporto“ atstovai siūlo turėti dėklą, pavyzdžiui – maišelį, paspirtukui įsidėti ir taip jį gabenti.

Anot A.Samuilovo, kartais paspirtukai lyginami su kūdikių vežimėliais ar net neįgaliųjų vežimėliais. Tačiau, jo įsitikinimu, toks lyginimas nėra korektiškas. Dėl šių vežimėlių skundų negaunama.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas