Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti
2021 05 24 /15:31

Iš lėktuvo Minske išlaipinta ir Rusijos pilietė S.Sapega, Kremlius: „neturime informacijos“

Kartu su Baltarusijos opozicijos aktyvistu ir tinklaraštininku, informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėju Romanu Protasevičiumi iš Atėnų į Vilnių skridusi Sofia Sapega taip pat buvo išlaipinta Minske. Iki šiol nėra žinoma, kuo ji kaltinama, jai neleista susitikti su advokatu. Taip sako Europos humanitarinio universiteto (EHU) atstovai. Sofia yra Rusijos pilietė, turinti leidimą gyventi Baltarusijoje.
Sofia Sapega
Sofia Sapega / ehu.lt nuotr.

Patvirtino tėvas

Apie tai, kad 23 metų S.Sapega kartu su R.Protasevičiumi buvo sulaikyta Minske, „Naša Niva“ redakcijai patvirtino jos tėvas Andrejus Sapega. Tačiau daugiau informacijos apie tai jis nesuteikė.

Platformoje „Telegram“ veikiančiame Tut.by kanale cituojamas S.Sapegos pažįstamas.

„Kiek aš žinau, Sofija gimė Rusijoje, mokyklą baigė Baltarusijoje, o paskui išvažiavo mokytis į Lietuvą. Su Romanu ji susipažino kažkur prieš pusę metų, – Tut.by pasakojo merginos pažįstamas. – Man atrodo, Sofija buvo apolitiškas žmogus. Ji piešia, domisi mada.“

Jis pasakojo, kad atostogauti į Graikiją S.Sapega ir R.Protasevičius išskrido prieš dvi savaites.

Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Protestas prie Baltarusijos ambasados Vilniuje
Valdo Kopūsto / 15min nuotr./Protestas prie Baltarusijos ambasados Vilniuje

Apie tai, kad S.Sapega buvo sulaikyta Minske priverstinai nutupdžius iš Atėnų į Vilnių skridusį keleivinį „Ryanair“ lėktuvą, kartu su Baltarusijos opozicijos aktyvistu ir tinklaraštininku, informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėju R.Protasevičiumi, pranešta sekmadienio vakarą.

Pirmadienio rytą Vilniuje įsikūręs Baltarusijos universitetas tremtyje EHU išplatino pranešimą, kad kreipiasi į tarptautinę bendruomenę ragindamas imtis veiksmų siekiant išlaisvinti Minske sulaikytą šio universiteto studentę Sofią Sapegą.

„Režimas nėra linkęs teikti žinių“

Kaip 15min sakė EHU Komunikacijos ir plėtros skyriaus vadovas Maksimas Milta, naujienų apie S.Sapegą jie vis dar neturi, nors artėja para nuo to momento, kaip lėktuvas priverstinai nusileido Baltarusijos sostinėje.

„Kai įkaitai yra laikomi, dažniausiai režimas apie juos nėra linkęs teikti daug žinių. Tai kol kas neturime jokios informacijos. Palaikome ryšį su šeima, bet neturime jokios informacijos“, – kalbėjo M.Milta.

VIDEO: Lietuva tirs orlaivio užgrobimą Baltarusijoje: suimto žurnalisto likimas neaiškus, teisininkai įspėja apie iššūkius

Jo teigimu, vienintelis aiškus dalykas – kas įvykdė jos sulaikymą: „Tai Tiriamojo komiteto Minsko miesto valdyba. Mano žiniomis, kol kas Sofia neturėjo galimybės nei susitikti su advokatu, nei jai buvo teikta konsulinė pagalba.“

Apie galbūt merginai pateiktus įtarimus ar kaltinimus žinių irgi nėra – M.Milta įsitikinęs, kad „režimui nereikia priežasčių sulaikyti žmones“.

Mano žiniomis, kol kas Sofia neturėjo galimybės nei susitikti su advokatu, nei jai buvo teikta konsulinė pagalba.

S.Sapega, anot M.Miltos, jau beveik baigė universitetą – šiuo metu yra vientisųjų studijų penkto kurso Tarptautinės teisės ir Europos Sąjungos teisės programos studentė. Jai tėra likę apginti magistro darbą, tai turėjo vykti artimiausiu metu.

M.Milta užtikrino, kad studentės statuso S.Sapega tikrai nepraras, o universitetas jau turi panašių nemalonių patirčių: „Mes turime dabar du studentus, kurie yra politiniai kaliniai, taip pat du absolventus, kurie politiniai kaliniai. Dėl studijų jai tikrai nėra ko jaudintis, blogiausia, kad tai absoliučiai neprognozuojami veiksmai iš režimo pusės. Niekas negali pasakyti, kiek, kokie kaltinimai bus jai pareikšti. Reikia suprasti, kad tai yra nebaudžiamumu besinaudojantis režimas.“

S.Sapega yra Rusijos pilietė, turinti leidimą gyventi Baltarusijoje, šioje šalyje užaugusi, baigusi mokyklą Lydoje.

Kremlius „nieko nežino“

Rusijos prezidento Vladimiro Putino spaudos atstovas Dmitrijus Peskovas, kaip rašo belsat.eu, pirmadienį pareiškė, kad Kremlius neturi jokios informacijos apie sulaikytus Rusijos piliečius šio incidento metu.

„Ne, jokios informacijos Kremlius neturi. Bet, žinoma, pagal tarptautines normas Baltarusijos pusė informuos mūsų ambasadą apie Rusijos pilietės ar piliečių sulaikymą ir pateiks informaciją apie tai“, – D.Peskovą cituoja agentūra TASS.

Spaudos atstovo teigimu, Kremlius nieko nežino ir apie tai, kad keli Rusijos piliečiai dėl kažkokių priežasčių nepateko į reisą, kuris iš Minsko skrido į Vilnių. Paklaustas, ar bus tuo domimasi, D.Peskovas atsakė, kad tai greičiausia aviacijos vadovų reikalas.

Esą Kremlius negali klausinėti Minsko apie Rusijos piliečių, skridusių priverstinai nutupdytu „Ryanair“ kompanijos lėktuvu, teigė D.Peskovas. Konsulinius klausimus dėl Rusijos piliečių aptarnavimo užsienyje esą kuruoja išskirtinai Užsienio reikalų ministerija.

„Jeigu įvyksta tokie sulaikymai, tai šalis, kur tai įvyko, paprasčiausiai privalo informuoti Rusijos atstovybę“, – aiškino D.Peskovas.

Pavadino „valstybiniu terorizmu“

Sekmadienį Minske priverstinai buvo nutupdytas iš Atėnų į Vilnių skridęs keleivinis „Ryanair“ lėktuvas. Minėtu „Ryanair“ lėktuvu skrido Baltarusijos opozicijos aktyvistas ir tinklaraštininkas, informacinio kanalo „Nexta“ įkūrėjas R.Pratasevičius bei S.Sapega. Lėktuvui nusileidus Minske, jie sulaikyti.

Lietuvos duomenimis, lėktuve buvo 171 keleivis, iš jų – 94 Lietuvos piliečiai, taip pat 11 graikų, devyni prancūzai, po keletą baltarusių, lenkų, rumunų, vokiečių, latvių, rusų, taip pat Sakartvelo ir kitų šalių piliečių. Praleidę Minsko oro uoste maždaug septynias valandas, jie, išskyrus R. Pratasevičių, jo draugę ir dar keturis asmenis, parskrido į Vilnių.

Civiliniam orlaiviui nutupdyti Baltarusija pasitelkė naikintuvą ir karinį sraigtasparnį.

Lietuvos prezidentas ir užsienio reikalų ministras tai pavadino valstybinio terorizmo aktu, Lietuvos prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl orlaivio užgrobimo.

VIDEO: Prezidentas: Lietuva siūlys „labai rimtas“ sankcijas Baltarusijai, skrydžių ribojimą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius