Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Iš sodybos nieko nebeliko“: viesulo suniokotų kaimų gyventojai šaukiasi pagalbos

Šiaulių rajono gyventojai, kurių namus šeštadienį apgriovė viesulas, skaičiuoja nuostolius ir prašo žmonių pagalbos. Kai kurių žmonių namai suniokoti taip, kad tapo nebetinkami gyventi. Gyventojams ruošiasi padėti ir vietos savivaldybė, kuri ketina šią savaitę skelbti ekstremaliąją situaciją ir prašyti tam lėšų iš Vyriausybės.

Galingas viesulas šeštadienio vakarą prasisuko keliuose Šiaulių rajono kaimuose, kur plėšė namų stogus, vertė medžius, o viesulą užfiksavęs šiaulietis 15min papasakojo apie lemtingą momentą ir tai, kaip viskas atrodė po to.

VIDEO: Šiaulių rajone užfiksuotas galingas viesulas

Prasisukus nesustabdomai stichijai, feisbuke pasipylė vietos gyventojų prašymai padėti finansiškai, kadangi jų namai suniokoti taip, kad juose gyventi tapo neįmanoma, nuostoliai – milžiniški.

„Parėjo visi stiklai, durys trynkt, viskas pradėjo drebėt, krist žemėn“

Viesulas stipriai apgadino Agnės Šleiniuvienės tėvų namus Einoraičių kaime. Moteris su 15min pasidalino vaizdo įrašu, kuriame užfiksuotos akimirkos prieš viesului užklumpant jos tėvų sodybą.

Jame – nesuvaidintos pragaištingą viesulą stebinčių ir netrukus į namus slėptis bėgsiančių žmonių emocijos matant reiškinį, kuris Lietuvoje ypač retas.

VIDEO: Lemtingos akimirkos prieš viesulą ir nesuvaidintos emocijos

„Buvo tiesiog eilinis šeštadienis, kai atvažiuoju pas tėvus. Susitikome su mama mieste, apsipirkome ir važiavom namo. Tik grįžus namo ėjome kavos užsikaisti ir mamai visas pasimetęs paskambino brolis, kuris gyvena Pakapėj, sako – ateina viesulas, tornadas, mano visas namas sudrebėjo, nors viesulas buvo gal 150 metrų nuo namo, bet viskas tiesiog ūžė, judėjo. Jis pasakė, kad viesulas juda mūsų link ir įspėjo saugotis“, – pasakojo Agnė.

„Mes išėjome pasižiūrėti, kur čia kas – kaip ir normalus tas oras dar buvo, tik lietus lijo, bet pamatėm, kad ateina. Aš dar filmavau ir matėsi, kad per miškus jis atjuda – toks sūkurys, bet mes matėm tik patį galiuką, tokį išsidarkiusį“, – tęsė ji.

Netrukus Agnės šeima pastebėjo, kad viesulo centre – įvairios šiukšlės. Ji sakė pagalvojusi, jog viesulas, artėdamas link jų sodybos, jau draskė kitą namą.

„Befilmuojant žiūrim, kad jis jau artėja ir tas vėja kyla, sakau – lendam jau į kambarį, užteks žiūrėt. Mes sulindom į kambarį, o tėvukas pasiliko prie durų. Ir tik įėjus į kambarį bei pasisukus nuo durų, tai aš tik savo dvejų metų vaiką spėjau pakelti ir bėgti – parėjo visi stiklai, durys trynkt, viskas pradėjo drebėt, krist žemėn. Viskas buvo taip staigiai, kad aš spėjau nubėgt pas mamą, ji su mano vyresnėle dukra buvo – sustojom tarpdury, susikabinom ir viskas“, – lemtingą momentą apipasakojo Agnė.

Alvydas Januševičius/BNS nuotr./Viesulo padariniai Šiaulių rajone
Alvydas Januševičius/BNS nuotr./Viesulo padariniai Šiaulių rajone

Jos teigimu, visas siaubas tetruko keletą sekundžių – visi liko sveiki, net ir lauke, po pastoge, pasilikęs jos tėtis, kuris viso labo susitrenkė galvą.

Jos tėtis Remigijus dar tą patį vakarą po viesulo 15min papasakojo, kaip viskas buvo.

VIDEO: „Smūgis, pastogė ant galvos ir viskas nuvažiavo“: Šiaulių rajono gyventojas – apie pragaištingą viesulą

Moteris, be kita ko, tikino, kad namo dalis, kurioje gyvena jos tėvai, yra drausta, tačiau kita dalis, kurioje gyvena kita šeima, nėra drausta. Visas namas, pasak šiaulietės, yra išpurtytas, sienos išklibintos, įtrūkusios.

„Neaišku, ką tas draudimas pasakys ir namas buvo senas, netvarkytas. Aišku, kažkiek gausim, gal nesakys, kad nėra nedraudiminis įvykis (...) Mūsų namas dubliuotas. Vienas namas priklauso dviem šeimoms (...) Ta kita pusė, girdėjau, kad nedrausta, ten jauna mama gyvena su dviem vaikais“, – vylėsi Agnė.

Šiuo metu jos tėvai laikinai prisiglaudė Pakapės kaime pas giminaičius, kurių namų viesulas nepalietė.

Anot moters, iškart po nelaimės buvo atvykęs iš Šiaulių rajono meras, kiti savivaldybės atstovai. Vietos valdžia pažadėjo padėti gyventojams susitvarkyti. Tuo pačiu Agnė prašo ir žmonių pagalbos.

„Iš sodybos nieko nebeliko“

Viesulas kaip reikiant apgadino ir Vileikių kaimo gyventojos Karolinos Rakauskienės sodybą. Ji tuo metu buvo su vyru apsipirkti, tačiau kai grįžo, rado suniokotą namą.

„Mes apsipirkinėjom ir gaunam iš kaimyno skambutį. Kaimynas sakė, kad nunešė mūsų stogą, tai mes įsivaizdavom, kad skardą tik nunešė (...) Skubam namo per visą tą audrą ir parvažiavę matėm, kad tų gražių ir didelių medžių nebėra, ir matėm, kad nebeliko mūsų namo stogo – tik kažkoks likutis, rėmo ar perdangos dalis“, – 15min pasakojo vietos gyventoja.

Karolinos Rakauskienės nuotr./Viesulo padariniai Šiaulių rajone
Karolinos Rakauskienės nuotr./Viesulo padariniai Šiaulių rajone

Jos teigimu, atvykus, šalia sodybos jau buvo ugniagesiai, kurie „pareiškė užuojautą, nes iš sodybos kaip ir nieko nebeliko“.

„Gaisrininkas mano vyrui pasakė, jog matosi, kad buvo graži sodyba, bet nieko iš jos nebeliko. Medžiai tragiškai išvartyti. Pats namas statytas 1936 metais, tai ir medžiai panašiai sodinti buvo, sprendžiant pagal jų dydį“, – atviravo Karolina.

Ji tikino, kad namas buvo apdraustas, o šią savaitę bus vertinama žala. Namas keletą kartų buvo atnaujintas, o neseniai sodybos šeimininkai jame įsirengė naują šildymo sistemą ir valymo įrenginius, svajojo sodybos teritoriją ateityje labiau įveiklinti, galbūt imtis verslo.

Pasak Karolinos, šiuo metu jiedu su vyru glaudžiasi pas gimines.

„Vieną dieną pas vyro seserį, kitą – pas mano močiutę. Realiai – bet kur. Paskui draugai užleis butą kelioms dienoms, tada kiti draugai leis pagyvent. Realiai – kaip klajokliai“, – pasakojo Vileikių gyventoja.

Ji taip pat sakė, kad dar tą patį vakarą po viesulo atvyko Šiaulių rajono meras su savivaldybės atstovais, kurie taip pat žadėjo padėti. Karolina su vyru taip pat prašo pagalbos ir iš žmonių.

Gyventojams žadama padėti ir finansiškai

Šiaulių rajono meras Česlovas Greičius 15min tvirtino, kad vietos valdžia padės gyventojams tiek sutvarkant aplinką, tiek finansiškai.

„Šiuo metu dirba komisija, renka žmonių prašymus, fiksuoja galimą žalą, nes ją labai sunku suskaičiuoti eurų tikslumu (...) Šiuo metu galime padėti iš mero rezervo lėšų“, – sakė Č.Greičius.

„O kas belieka? Šeštadienį bendravom. Kai kurie neturi finansų atsistatyti namus. Reikia padėti“, – pridūrė jis.

Šiaulių rajono savivaldybės nuotr./Česlovas Greičius
Šiaulių rajono savivaldybės nuotr./Česlovas Greičius

Taip pat šią savaitę ketinama skelbti ekstremaliąją situaciją ir kreiptis pagalbos į Vyriausybę.

„Skelbsime ir kreipsimės į Vyriausybę, nes tikrai su savivaldybės biudžeto lėšomis tiek žmonių negalėsime padėti. Gal dar kažkiek iš Vyriausybės gausime“, – vylėsi Šiaulių rajono meras.

Jis sakė šeštadienį matęs bent tris namus, kurie dabar nebetinkami gyventi, nes pažeistos ir konstrukcijos, ir perdangos sulaužytos, išvartyti skliautai, taip pat jis sakė matęs bent 12 suniokotų ūkinių pastatų.

Pasak Č.Greičiaus, gauta bent 15 prašymų iš gyventojų padėti finansiškai. Vis dėlto, nė vienas gyventojas nepasiprašė prieglobsčio – visi glaudžiasi pas giminaičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi
Reklama
„Teleloto“ naujienos ne tik tarp vedėjų: nuo šiol laimės visi studijos žaidėjai