Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 20

Ispanijos ministrę kaltina pedofilijos propagavimu, nors ji kalbėjo apie lytinį švietimą

Ispanijos lygių galimybių ministrei Irene Montero socialiniuose tinkluose skrieja kaltinimai dėl neva pedofiliją skatinančių pareiškimų. Internautus papiktino vaizdo įrašo ištrauka, kurioje ministrė esą pareiškė, kad vaikai turėtų turėti teisę duoti sutikimą lytiniams santykiams su suaugusiaisiais. Tačiau tai nėra tiesa. I.Montero mano priešingai, o tokius santykius prilygina smurtui.
Ispanijos lygių galimybių ministrė Irene Montero
Ispanijos lygių galimybių ministrė Irene Montero / ZUMAPRESS / Scanpix nuotr.

„Vienas iš būdų apsaugoti pedofiliją einant aukštas pareigas“, – taip išplitusį vaizdo įrašą apibūdino socialinio tinklo „Facebook“ vartotojas.

„Daugelis žmonių nesupranta, ką iš tikrųjų sako kai kurie iš šių politikų ir kitų asmenų, nes tiesiog negali įsivaizduoti, kad žmonės, užimantys garbingas pareigas ir (arba) turintys galią, kada nors pasakytų tokį dalyką, bet štai ji tai sako...“, – vaizdo įrašo ištrauką komentuoja kita feisbuko vartotoja.

Pasak jos, I.Montero mano, kad pedofilija yra gerai, jei vaikas su tuo sutinka.

„Yra žodis, apibūdinantis tai, ką pedofilai daro, kad įtikintų vaiką su tuo sutikti, jis vadinamas „viliojimu“, – pratęsė ji.

Klaidingai intepretuojami ministrės žodžiai nuskambėjo ir socialiniame tinkle „Twitter“ bei sulaukė daugiau nei 6 tūkst. „patiktukų“, daugiau nei 3 tūkst. pasidalijimų.

Kad I.Montero esą „pakartojo pedofilų retoriką“, skelbė ir krikščioniškų bei visuomeninių naujienų portalas laikmetis.lt.

Dėmesį atkreipusi vaizdo įrašo ištrauka – iš rugsėjo 21d. Ispanijos parlamento lygybės komisijos posėdžio, kuriame ministrė kalbėjo apie tuo metu parlamente svarstomus reprodukcinių teisių teisės aktus.

VIDEO: Comisión de Igualdad (21/09/2022)

Nei apie vaikų santykiavimą su suaugusiais, nei apie teisę tokį sutikimą duoti I.Montero neužsiminė. Ministrė posėdyje aptarinėjo siūlomo abortų įstatymo nuostatas, susijusias su lytinio švietimo programomis, įtraukiant medžiagą apie sutikimą. Jos teigimu, lytinės ir reprodukcinės teisės, kurias siekiama įtvirtinti įstatymu, yra esminės demokratinėje valstybėje.

„Kiekvienas berniukas, kiekviena mergaitė, kiekvienas translytis vaikas šioje šalyje turi teisę pažinti savo kūną, žinoti, kad joks suaugęs žmogus negali liesti jų kūno, jei jie to nenori, o jei tai daro, tai yra smurto forma“, – sakė I.Montero.

Vaikai, pasak ministrės, turi teisę žinoti, kad gali mylėti ir turėti lytinių santykių su kuo nori, tačiau tam būtinas abipusis sutikimas.

„Tai pripažintos teisės“, – tęsė ji.

Ispanijos žemieji parlamento rūmai rugpjūčio pabaigoje priėmė įstatymą, kuriuo reikalaujama, kad sutikimas lytiniams santykiams būtų aiškus. Tylėjimas nelaikomas aiškiu sutikimu ir gali būti suvokiamas kaip išžaginimas.

Įstatymas, pavadinimu „tik taip reiškia taip“, buvo parengtas po to, kai per 2016-ųjų San Fermino festivalį penki vyrai, vadinę save „Gauja“, nufilmavo, kaip išžagina vieną 18-metę.

Mergina tąsyk tikino, kai tai buvo grupinis išprievartavimas, tačiau vyrai kalbėjo esą lytiniai santykiai vyko abipusiu susitarimu.

Iš pradžių „Gaujos“ nariai buvo nuteisti už „lytinį piktnaudžiavimą“, o ne pagal sunkesnius kaltinimus „seksualiniu smurtu“, apimančiu išžaginimą. Dėl to tūkstančiai pasipiktinusių ispanų išėjo į gatves.

Galiausiai 2019 m. Ispanijos Aukščiausiasis Teismas juos pripažino kaltais dėl išžaginimo.

Dar vienoje byloje Manresos mieste šeši vyrai buvo kaltinami 14-metės prievartavimu, septintasis viską stebėjo ir masturbavosi. Vyrai buvo nuteisti už seksualinę prievartą, ne išžaginimą. Pagal tuo metu galiojusius Ispanijos įstatymus išžaginimas pripažįstamas tik tokiu atveju, jei nusikaltėlis naudoja smurtą ar įbaugina auką. Kadangi auka buvo be sąmonės ir nesipriešino, Ispanijos teismas nusprendė kitaip.

Šalis taip pat svarsto diegti lytinio švietimo programas, pagal kurias būtų pripažįstama seksualinė įvairovė, vykdyti nepageidaujamo nėštumo ir lytiškai plintančių infekcijų prevenciją, ragina vidurinėse mokyklose nemokamai dalyti kontraceptines priemones.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Meta“, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas