Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 09

Įspėjo Seimo narius apie suaktyvėjusį destruktyvų Lietuvos piliečių elgesį

Vadovybės apsaugos tarnyba (VAT) laišku kreipėsi į Seimo narius bei Seimo kanceliariją ir įspėjo apie karantino metu pastebėtą „destruktyvaus turinio komentarų, nukreiptų prieš viešus asmenis“, pagausėjimą. Laiške parlamentarų ir Seimo kanceliarijos darbuotojų prašoma išlaikyti budrumą ir pranešti tarnybai apie rizikingą gyventojų elgesį.
Seimo plenariniame posėdyje A.Dulkio atsakymai į parlamentarų klausimus
Seimo plenarinis posėdis / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Įspėjimą apie pastaruoju metu dažniau pastebimą destruktyvų šalies piliečių elgesį VAT išplatino trečiadienį.

„Šiuo metu, apribojus įprastas žmonių laisves ir viešąjį gyvenimą, fiksuojama padidėjusi socialinė įtampa, nerimas dėl ateities, fizinis, emocinis, ekonominis nesaugumas. Tai susiję su didesniu socialinių ryšių apribojimu ir ribotu psichikos sveikatos ir socialinių paslaugų prieinamumu“, – rašoma laiške.

Apribojus įprastas žmonių laisves ir viešąjį gyvenimą, fiksuojama padidėjusi socialinė įtampa.

VAT karantino laikotarpiu prašo Seimo narių ir kanceliarijos išlaikyti budrumą ir dalintis su tarnyba pastebėtu įspėjamuoju elgesiu, kuris gali rodyti padidėjusią destruktyvaus elgesio riziką jų ar kitų visuomenės narių saugumui bei vengti konflikto eskalavimo.

Gyventojų elgesys, dėl kurio, pasak VAT, derėtų sunerimti yra: grasinimai, kraštutiniai pykčio protrūkiai, kliedesiai, nesavikritiški bandymai ieškoti tiesos ar teisingumo, reikalavimai didelių piniginių sumų ar viešo atsiprašymo dėl asmeninių nuoskaudų, teiginiai apie savižudybę, apie ketinimą ar planavimą ką nors nužudyti, sužaloti, pareiškimai, kad kažkas įvyks tam tikrą dieną ir kita.

Šis elgesys, anot VAT, gali reikštis tiesiogiai bendraujant su žmonėmis arba netiesiogiai – telefonu, laiškais, elektroniniais laiškais, socialiniuose tinkluose.

Susidūrus su asmeniu, kurio elgesys kelia susirūpinimą, raginama aktyviai jo klausytis, domėtis ir užduoti klausimus, išlaikyti atstumą, sėstis šalia, o ne priešais, išlaikyti neutralų balso toną, atkreipti dėmesį į asmens mintis apie savižudybę ir akcentuoti, jog tai nėra išeitis.

Taip pat – asmeniui dalinantis mintimis, kurios neatitinka realybės, neįrodinėti, kad jis neteisus.

Pranešimą apie destruktyvų šalies piliečių elgesį VAT išplatino po to, kai dalis Seimo narių elektroniniu paštu sulaukė laiškų su grasinimais „subadyti kaip šunį“, jei laiško siuntėjas negaus socialinio būsto.

Dėl šio atvejo policija pradėjo tyrimą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Rymantas Mockevičius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Rymantas Mockevičius

Bet VAT direktorius Rymantas Mockevičius pažymėjo, jog panašūs pranešimai parlamentarams, Seimo kanceliarijai siunčiami reguliariai – kartą į pusmetį ar metus.

„Mes kaip tarnyba turime ciklą su priminimais, ypatingai po naujų Seimo rinkimų, kad visi vieši asmenys žinotų, jei atsiranda žinučių ar kitų indikatorių dėl persekiojimo ar grasinimų, tai tam ir esame mes, kad žiūrėtume toliau, kas vyksta“, – 15min komentavo jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito