Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 02 03

Išsiskyrė požiūriai: moterys nepajėgios tarnauti ar kariuomenė nepajėgi jų priimti?

Lietuvos kariuomenės vado Valdemaro Rupšio įsitikinimu, net ir įvedus visuotinę karo prievolę, merginos į kariuomenę turėtų eiti nebent savanoriškai. Jos, anot vado, fiziškai nepajėgia atlikti tam tikrų užduočių. Lietuvos žmogaus teisių centro vadovės Jūratės Juškaitės vertinimu, tokie V.Rupšio žodžiai siunčia signalą apie kariuomenės požiūrį į moteris. Jei jau Lietuva rinktųsi visuotinės karo prievolės kelią, jos manymu, būtų logiška svarstyti ir apie moterų šaukimą. Tik tokiu atveju kariuomenė esą turėtų keistis iš esmės – saugi aplinka, tinkama infrastruktūra turėtų būti užtikrinta ir vyrams, ir moterims.
Šauktinių kasdienybė: kareivinės ir rikiuotės
Šauktinių kasdienybė: kareivinės ir rikiuotės / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Visuotinės karo prievolės galimybių vertinimo studiją Krašto apsaugos ministerija (KAM) pristatė praėjusią savaitę. Joje aptariami du galimi visuotinio šaukimo į kariuomenę modeliai: būtų šaukiami tik 18–19 metų vaikinai arba ir tokio paties amžiaus merginos.

Jei būtų šaukiami tik vaikinai, iki visuotinio šaukimo visiško įgyvendinimo vien tik pradinės investicijos į infrastruktūrą, ginkluotės, karinės įrangos ir technikos įsigijimą turėtų siekti ne mažiau kaip 415 mln. eurų. Jei būtų šaukiamos ir merginos, reikėtų apie 1,5 mlrd. eurų.

Norvegija, Švedija šaukia ir moteris

Krašto apsaugos ministras Arvydas Anušauskas pabrėžė, jog sprendimą dėl visuotinio šaukimo į kariuomenę, įvertindami kaštus, turi priimti politikai ir visuomenė.

Kita vertus, pasak ministro, link to ir taip judama – esą dėl demografinės situacijos po 6–8 metų tikriausiai bus šaukiami visi tarnybai tinkami jaunuoliai.

Vargu, ar bus šaukiamos ir merginos – tam, anot ministro, pritaria tik 14 proc. gyventojų.

„Ar pasikeis visuomenės nuomonė ir palaikymas merginų šaukimui, aš tuo kol kas nesu įsitikinęs“, – teigė A.Anušauskas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arvydas Anušauskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Arvydas Anušauskas

KAM nurodė, jog merginas į kariuomenę privalomai šaukia nedaugelis valstybių, nors Europoje tokių yra.

„Dauguma valstybių atlikti privalomąją pradinę karo tarnybą šaukia tik vaikinus, ir tik nedaugelis šalių šaukia ir merginas. Tačiau jos atlikti tarnybą dažniausiai yra šaukiamos savanoriškai, tai yra netaikomas visuotinumo principas. Pavyzdžiui, Norvegija ir Švedija turi lyčiai neutralią šaukimo sistemą, kur tiek vaikinai, tiek merginos yra šaukiamos ir tarnauja vienodomis teisėmis ir sąlygomis“, – atsakyme 15min nurodė ministerijos Strateginės komunikacijos ir viešųjų ryšių departamentas.

V.Rupšys: „Yra grynai vyriškų pozicijų“

Lietuvos kariuomenės vadas V.Rupšys, dalyvaudamas LRT laidoje „Dienos tema“, visuotinei karo prievolei išreiškė pritarimą. Tam, pasak jo, reikia pasiruošti, bet esą būtų realu, kad visuotinio šaukimo modelis Lietuvoje įsigalėtų 2026–2027 metais.

Tiesa, V.Rupšys skeptiškai atsiliepė apie moterų galimybes tarnauti kariuomenėje – esą jos nepajėgios atlikti kai kurių užduočių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas