Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 16

Ištesėtas pažadas „Švyturio-Utenos alaus“ vadovas su narais valė Utenos ežero dugną

„Surinkite 10 milijonų taros vienetų, o mes išvalysime pasirinkto Utenos ežerą dugną“ – su tokiu šūkiu ir pažadu taromatų sistemą pasitiko alaus gamykla „Švyturys-Utena“. Žmonės tikslą įgyvendino anksčiau, nei tikėtasi, – kovą, o dabar taros vienetų skaičius siekia net 51 mln. Ta proga „Utenos alus“ prie Klykių ežero surengė šventę, kurios metu buvo pristatyta atnaujinta pakrantės infrastruktūra, tvarkoma ežero aplinka, o narai su įmonės vadovu Rolandu Viršilu nėrė valyti ežero dugno.
Klykių ežero tvarkymas
Klykių ežero tvarkymas / Iniciatyvos organizatorių nuotr.

Atnaujinta infrastruktūra

„Utenos alus“ vos prasidėjus užstato sistemos veikimui pažadėjo už 10 mln. surūšiuotų taros vienetų atnaujinti vieno iš Utenos ežerų pakrantę ir išvalyti dugną. Nors tikėtasi, kad minėta skaičių žmonės pasieks per du mėnesius, pastarieji viršijo lūkesčius – kovą jau buvo skaičiuojama daugiau nei 10 mln. taros vienetų. Tempai nemažėja ir toliau – šiuo metu taromatuose surinktų taros vienetų skaičius jau viršija 51 mln.

Tesėdamas savo pažadą „Utenos alus“ kvietė uteniškius išsirinkti vieną ežerą, kurio dugną išvalys, o pakrantės infrastruktūrą atnaujins. Tokiu ežeru tapo Klykiai.

Tesėdamas savo pažadą „Utenos alus“ kvietė uteniškius išsirinkti vieną ežerą, kurio dugną išvalys, o pakrantės infrastruktūrą atnaujins. Tokiu ežeru tapo Klykiai.

Utenos gyventojai ir miesto svečiai savaitgalį buvo pakviesti į šventę ant Klykių ežero kranto. Jos metu poilsiautojams buvo pristatyta sutvarkyta pavėsinė, suremontuotas lieptas, naujai įrengtos dvi persirengimo kabinos ir 4 stalai su suoliukais, sūpynės bei šiukšliadėžė. Prie Klykių ežero taip pat buvo išlyginta aikštelė bei įrengtos vietos dviračiams.

„Švyturio-Utenos alaus“ vadovas R.Viršilas su narais nėrė valyti ežero dugno. Belaukdami jų išneriančių, poilsiautojai taip pat nesėdėjo sudėję rankų, jie rinko ir rūšiavo paežerėje ir aplink ją išmėtytas šiukšles.

Iniciatyvos organizatorių nuotr./Klykių ežero tvarkymas
Iniciatyvos organizatorių nuotr./Klykių ežero tvarkymas

Švariau nei tikėtasi

Prieš nerdamas į ežerą „Švyturio-Utenos“ vadovas tikino, kad labai džiaugiasi inicijuotu projektu „Būk ištikimas gamtos rėmėjas“. „Mūsų įmonės požiūris į ekologiją, rūšiavimą ir švarą visada buvo nuoseklus.

Visada stengiamės prisidėti ir inicijuoti projektus, kurie skatintų žmones atsakingiau žiūrėti į gamtą. Džiaugiuosi, kad ši iniciatyva pavyko, o tikslas buvo pasiektas net greičiau, nei tikėtasi. Tai rodo, kad žmonės gamtai ir ekologijai prijaučia vis labiau. „Utenos alus“ kviečia nenustoti rūšiuoti ir toliau, siekiant išlaikyti švarias pakrantes ir miškus ištisą vasarą“, – kalbėjo R.Viršilas.

Vadovas neslėpė, kad nardymas jam nėra svetimas, tačiau atskleidė, kad tvarkyti ežero ners pirmą kartą, o nardyti Lietuvos ežere teks, ko gero, tik antrą kartą. „Džiaugiuosi, kad nardytojai, kurie tai daro tikrai ne pirmą kartą, prie šios akcijos sutiko prisidėti labai entuziastingai, – sakė R.Viršilas.

Iniciatyvos organizatorių nuotr./Klykių ežero tvarkymas
Iniciatyvos organizatorių nuotr./Klykių ežero tvarkymas

Po kelių valandų nardymo Klykių ežero dugne narų grupė į krantą išvilko daugiau nei 20 maišų šiukšlių, tarp kurių – sovietinis kamuolys, drabužiai, daug vienkartinių indų ir kita. Pasak Utenos nardymo klubo vadovo Gintaro Birutos, daugiausia traukti teko butelius ir visokias smulkias atliekas. „Galiu pasakyti, kad ežeras gana švarus. Yra tekę traukti ir skalbimo mašinų, ir padangų, šiame ežere tokių dalykų neaptikome, taigi galime pasidžiaugti“, – kalbėjo didžiulę nardymo patirtį turintis G.Biruta.

R.Viršilas taip pat džiaugėsi, kad ežeras švaresnis, nei manyta, tačiau atkreipė dėmesį, kad visų siekis turėtų būti, kad ežero dugne nebūtų nė vienos šiukšlės.

Ežero valymo ir pakrantės tvarkymo akcija itin džiaugėsi ir Utenos savivaldybės meras Alvydas Katinas. „Iš tiesų labai smagu, kai verslas prisideda, o dar labiau, kai inicijuoja tokias iniciatyvas. Dar svarbiau, kad prisideda ir pati visuomenė. Štai atėjo žmonės, aptvarkė aplinką, narai išvalė dugną, „Švyturys-Utena“ pasirūpino infrastruktūra ir matome puikų bendrą rezultatą.

Nėra tokio, kuris galėtų viską padaryti vienas, visada turime skatinti kitus žmones prisijungti prie tokių iniciatyvų ir veikti kartu. Aišku, yra tokių nuomonių – kam tvarkyti, jei vėl prišiukšlins. Gal ir prišiukšlins, bet juk darome tai ir sau, savo vaikams, savo miestui. Kuo daugiau tokių iniciatyvų bus, tuo daugiau žmonių jungsis, vadinasi, mažės tokių, kurie šiukšlins. Svarbiausia, kad tokios iniciatyvos nesustotų“, – kalbėjo A.Katinas.

Paklaustas, ar „Švyturio-Utenos“ planuose dar yra aplinkos tvarkymo, ekologinių iniciatyvų, R.Viršilas atsakė – neabejotinai. Šią vasarą po Lietuvą važinės ant ratų įrengtas galvosūkių kambarys „Utenos ekodetektyvas“. Pasak vadovo, 10 proc. kambario surinktų pajamų bus skirta kokiai nors aplinkosauginei akcijai, tačiau kokia ji bus, konkrečiai dar nenuspręsta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito