Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 14

„Labai gajus antisemitizmas“: istorikai įvertino naują R.Žemaitaičio pareiškimą

Seimo narys Remigijus Žemaitaitis, antradienį paskelbęs įrašą socialiniame tinkle apie Pirčiupių ir Kaniūkų žudynes, galimai kursto neapykantą, tvirtina Lietuvos istorikai Nerijus Šepetys ir Arūnas Bubnys. Jų teigimu, tokiais parlamentaro pareiškimais turėtų susidomėti teisėsauga.
Remigijus Žemaitaitis
Remigijus Žemaitaitis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Gegužės pradžioje feisbuke Seimo narys, besipiktinęs Izraelio pajėgų nugriauta palestiniečių mokykla, pasidalino antisemitine skaičiuote, o prokuratūra dėl galimo neapykantos kurstymo pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Tačiau R.Žemaitaitis po to nenurimo – antradienį jis paskelbė dar vieną įrašą, kuriame aprašė Antrojo pasaulinio karo metais vykusias Pirčiupių ir Kaniūkų tragedijas.

„KIEK DAR ILGAI MŪSŲ POLITIKAI TOLIAU KLAUPSIS ŽYDAMS, KURIE ŽUDĖ MŪSŲ TAUTIEČIUS, PRISIDĖJO PRIE LIETUVIŲ SEKIMŲ, KANKINIMŲ IR MŪSŲ VALSTYBĖS NAIKINIMO. Buvo HOLOKAUSTAS ŽYDŲ, bet dar DIDESNIS HOLOKAUSTAS LIETUVIŲ BUVO LIETUVOJE! Jei mūsų juokdariai politikai Izraelyje atsiprašinėja žydų, tai kada ŽYDAI ATSIPRAŠYS MŪSŲ? Šiandien pateiksiu dar vieną istoriją, kaip tuo metu Lietuvoje žydai kartu su rusais žudė LIETUVIUS“, – rašė R.Žemaitaitis.

Tuo pačiu jis rašo, kad „(...) 1944 m. Birželio 3 dieną Lietuvos ŽYDAI kartus su RUSAIS IŠŽUDĖ PIRČIUPŲ KAIMĄ IR TEN GYVENUSIUS ŽMONES“.

Lukas Balandis / BNS nuotr./Remigijus Žemaitaitis
Lukas Balandis / BNS nuotr./Remigijus Žemaitaitis

„Vienu žodžiu negali įvertinti“

Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro vadovas Arūnas Bubnys pabrėžė, kad ne visi R.Žemaitaičio aprašomi faktai yra teisingi.

„Vienu žodžiu negali įvertinti. Jis mini Pirčiupius ir Kaniūkus, tai jeigu kalbėtume apie Kaniūkus, tai ten sovietiniai partizanai, kurių dauguma buvo žydų tautybės, pabėgėliai iš Vilniaus geto, jie iš tikrųjų sunaikino Kaniūkų kaimą (...) Toks faktas iš tikrųjų buvo, bet kalbant apie Pirčiupius (...) teigti, kad dėl žydų partizanų kaltės vokiečiai atkeršijo nekaltiems kaimo gyventojams, būtų neteisinga“, – 15min sakė A.Bubnys.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Arūnas Bubnys
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Arūnas Bubnys

Jo teigimu, taip pat „neteisinga ir neetiška“ lyginti žydų ir lietuvių persekiojimą.

„Žydų tragediją prilyginti kitų Lietuvos gyventojų tragedijoms nebūtų tikslu (...) Tokie palyginimai yra labai nekorektiški“, – kalbėjo istorikas.

Genocido centro vadovas teigė, kad tokie įrašai kaip R.Žemaitaičio skatina antisemitines gyventojų nuotaikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas