Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 08 31

Istorinė Prezidentūra Kaune atverta tarpukario sportui

Europos krepšinio čempionato išvakarėse Istorinėje Lietuvos Respublikos Prezidentūroje Kaune atidaryta sporto prizų paroda „Ir stok už garbę Lietuvos! Lietuvos sportininkų pasiekimai 1918-1940 m.“.
Lietuvos atletas metantis ietį. Nuotrauka daryta 3–4 dešimtmetyje.
Lietuvos atletas metantis ietį. Nuotrauka daryta 3–4 dešimtmetyje. / LCVA nuotr.

Iki 2012 gruodžio 31 d. veiksiančiai parodai skirtos keturios salės. Jose aptariamas sporto ir valstybės santykis, sporto kaip diplomatijos samprata,  Prezidento vaidmuo sporto politikos kūrime, koks buvo tarpukario sportininko idealas.

Apžvelgiamos įvairios to meto sporto šakos, jų populiarumas ir simbolinė kova dėl „sporto karaliaus“ titulo. Kaip atsitiko, kad beveik visame pasaulyje „sporto karaliumi“ laikomas futbolas Lietuvoje turėjo užleisti pozicijas krepšiniui?

Viena salė skiriama to meto sirgalių kultūrai. Ar dabartiniai sporto gerbėjai labai skiriasi nuo anuometinių? Kaip Lietuva sutiko 1937 ir 1939 metų krepšinio čempionus? Šioje salėje lankytojų laukia keletas linksmų ir edukacinių parodos kūrėjų sumanymų.

Įvairių sporto šakų entuziasto Prezidento Valdo Adamkaus globojamos parodos puošmena – 1937 m. iš II Europos vyrų krepšinio čempionato Rygoje parsivežtas Latvijos prezidento Karlio Ulmanio įsteigtas prizas – sidabrinė lėkštė ir 1939 m. Kaune vykusiame III krepšinio čempionate iškovota prezidento Antano Smetonos įsteigta ir grafiko Jono Juozo Burbos nukaldinta sidabrinė dėžutė.

Moterų krepšininkių pasiekimus Europos čempionatuose primena 1938 m. iš Romos parsivežta vicečempionių marmurinė-bronzinė Romos vilkės skulptūra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai