Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2019 11 05

Išvydę žemėlapį, kur Krymas – Ukrainos, maskviečiai atšaukė semiotiko A.J.Greimo parodą

Šimtosioms Algirdo Juliaus Greimo gimimo metinėms sukurta paroda „Pasaulis semiotiko akimis“ neįtiko Maskvos Aukštajai ekonomikos mokyklai – dėl žemėlapyje vaizduojamo Ukrainai priskirto Krymo paroda buvo atšaukta. Tačiau Maskvoje ji vis tiek įvyks – tik kitoje vietoje.
Krymo žemėlapis
Asociatyvi nuotrauka: Krymas inkorporuotas Rusijos / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Apie tai, kad maskviečiai dėl politinių priežasčių atšaukė A.J.Greimo atminimui sukurtą parodą, feisbuke antradienį pranešė literatūrologė Jurga Katkuvienė. Ji pranešė, kad savaitgalį paroda buvo patikrinta ir aptikta, kad stende su žemėlapiu, kur pažymėti semiotikos centrai, Krymas priskirtas Ukrainai, o ne jį aneksavusiai Rusijai.

Pasak J.Katkuvienės, pirmadienį vakare gautas raštas, kad parodos nebus.

Kad trečiadienį Maskvoje planuota atidaryti paroda atšaukta 15min patvirtino Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriato Kultūros programų vadovė Milda Valančiauskienė.

„Parodos sudėtinė dalis buvo pasaulio žemėlapis. Tam pasaulio žemėlapyje Krymas – kaip Ukrainos dalis“, – priežastį įvardijo ji, tačiau patikino, kad iki lapkričio 20 dienos paroda vis tiek bus surengta.

„Ji vis tiek įvyks Lietuvos ambasados patalpose“, – nurodė M.Valančiauskienė.

Rusija Ukrainai priklausantį Krymo pusiasalį okupavo 2014 metais. Ukraina ir didžioji dalis tarptautinės bendrijos griežtai pasmerkė šį žingsnį ir iki šiol laiko tarptautinės teisės pažeidimu.

Šeimos archyvo nuotr./A. J. Greimas Paryžiuje. 1971 m.
Šeimos archyvo nuotr./A. J. Greimas Paryžiuje. 1971 m.

Teiraujantis, ar rengiant A.J.Greimui įamžinti skirtą parodą su kliūtimis susidurta pirmąjį kartą, M.Valančiauskienė patikino, kad taip ir pažymėjo, kad paroda nuo 2017-ųjų nė kiek nepakito.

„Jos pačios niekas nekeičia – ji tokia, kokia sukurta 2017 metais, skirta A.J.Greimo šimtmečiui paminėti“, – teigė UNESCO komisijos sekretoriato atstovė.

Interaktyvi paroda „Pasaulis semiotiko akimis“ Lietuvoje buvo pristatyta Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje prieš dvejus metus. Kiek anksčiau – Paryžiaus aukštojoje socialinių mokslų mokykloje. Čia, viename iš padalinių A.J.Greimas kadaise vadovavo semiolingvistinių tyrimų seminarui. Jo pagrindu ir susiformavo garsioji Paryžiaus semiotikos mokykla.

Po pasaulį keliaujanti paroda paskutinįjį kartą buvo eksponuota Sankt Peterburge. Ar ekspozicija keliaus dar ilgai, M.Valančiauskienė tiksliai negalėjo pasakyti.

„Šių metų planas jau kaip ir įvykdytas, kitais metais ji turi grįžti į Lietuvą. Buvo planų galbūt ją išvežti į Argentiną, bet čia nepatvirtinti planai“, – komentavo ji.

Seimas 2017-uosius buvo paskelbęs A.J.Greimo metais, o UNESCO šimtąsias jo gimimo metines įtraukė į pasaulio kultūrai, švietimui, mokslui, istorinei atminčiai svarbių sukakčių sąrašą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas