Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
02 20 /23:11

Įtarimų prislėgtas Seimo narys Justas Džiugelis atkerta Andriui Tapinui: „Tai nėra tiesa“

Įtarimų dėl neskaidriai naudotų lėšų parlamentinėms išlaidoms prislėgtas Seimo Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas, Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos atstovas Justas Džiugelis bando pasiaiškinti.
Jusas Džiugelis
Jusas Džiugelis / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Akcijos „Skaidrinam“ iniciatorius Andrius Tapinas antradienį skelbia, kad po padidinamuoju stiklu atsidūrė J.Džiugelio išlaidos.

Jam užkliuvo J.Džiugelio Seimo nario veiklos ataskaitos spausdinimui ir platinimui išleisti daugiau nei 23 tūkst. eurų.

Didelė suma – politiniam konsultantui

A.Tapinas teigia išsiaiškinęs, kad J.Džiugelis už dideles sumas veiklos ataskaitas rengė pas fizinį asmenį – Mindaugą Ardišauską.

„Pirmą kartą suskaičiavęs jo išlaidas Seimo nario veiklos ataskaitoms ruošti likau nesupratęs – kaip įmanoma ataskaitai spausdinti ir platinti per trejus metus išleisti daugiau kaip 23 000 eurų. Esame spausdinę leidinius milžiniškais tiražais – po 300 000 egzempliorių – ir jie tiek nekainavo, kiek išleido Džiugelis. Ir koks absurdas būtų Seimo nariui išleisti daugiau kaip 20K mokesčių mokėtojų pinigų, kad išleistum leidinį apie savo veiklą pusės milijono tiražu?“ – rašo A.Tapinas.

Jis kelia prielaidą, kad Seimo narys iš mokesčių mokėtojų pinigų kelerius metus moka savo politiniam konsultantui, padėjusiam jam per Seimo rinkimus.

„Justas Džiugelis trejus metus Seimo buhalterijai pateikia sąskaitas, kurias už Seimo nario ataskaitų rengimą jam išrašo vienas ir tas pats žmogus – pagal individualią veiklą dirbantis Mindaugas Ardišauskas“, – teigia A.Tapinas.

Jo teigimu, M.Ardišauskas – buvęs viešųjų ryšių agentūros „Fabula“ akcininkas ir generalinis direktorius, vėliau tapęs nepriklausomu politiniu konsultantu. Be to, nuo vasario jis – Atsakingo lošimo verslo asociacijos vadovas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Ardišauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Mindaugas Ardišauskas

Tuo pačiu M.Ardišauskas komunikacijos paslaugas pagal 2020 metų birželį sudarytą sutartį teikė ir J.Džiugeliui.

„Ką tai reiškia? Ogi tai, kad Justas Džiugelis trejus metus pagal greičiausiai fiktyvias sąskaitas mūsų pinigais mokėjo savo politiniam konsultantui“, – tvirtino A.Tapinas.

J.Džiugelis: „Ne, Andriau, tai nėra tiesa“

Seimo narys tikina, kad A.Tapinas neteisus, bet tikina, kad sąskaitos formuluotė neatspindi viso perkamų paslaugų spektro. Jis savo poziciją paskelbė „Facebook“. Pateikiame jo poziciją:

„Paprastai pateiksiu esmę:

1. Seimo rinkimų kampanija – viskas vyko pagal įstatymo raidę, viskas apmokėta ir pateikta VRK. „Laisvės TV“ ataskaitą pateikiau.

2. Seimo nario veiklos komunikacija (konsultacijos ir kt.) – pirkau reikalingas paslaugas iš kompetentingo žmogaus. Viskas vyko pagal LRS statuto raidę. Išskyrus formuluotę sąskaitoje, kuri „neatspindėjo visų perkamų paslaugų spektro“. Na gerai, pamokas išmokau, daugiau taip nedarysiu. Beje, ieškau komunikacijos žmogaus į komandą, rašykite PM.

Kas toliau ... hmm… kaip ir nieko daugiau.

Aa, bet Birutė Davidonytė sviedžia „tas jūsų buvęs konsultantas tapo lošimų lobistu“. Na ir kas? Žmogus mane informavo gruodį, kad nori keisti profesinę orientaciją ir eiti į lobizmą, todėl teks baigti buvusį darbą kartu.

Kas dar? Obetačiau, jūs pradėjote domėtis lošimais, nors niekas SRDK iki tol nesidomėjo? O tai kaip nesidomėti, jei jūsų draugai LPT skalambija nuolat, kad Lietuva prasilošė?

Tad SRDK surengiau eilę klausimų, susitikimų su FinMin, LPT, SAM, buvo išklausyti rinkos dalyviai ir ilgainiui ėmė ryškėti problemos kontūrai. Paprastai tariant, lošimų reguliavimas Lietuvoje, nors ir gana griežtas, tačiau nelabai efektyvus. Legali rinka vystosi chaotiškai, o nevaržoma nelegali rinka – klesti.

Daviau eilę signalų Finansų ministerijai ir jai pavaldžiai Lošimų priežiūros tarnybai – iš esmės jokios reakcijos veiksmais keisti ydingą situaciją negavau. Teko pačiam imtis iniciatyvų ir su kolegomis registruoti pasiūlymus dėl lošėjų amžiaus barjero pakėlimo ir nelegalios rinkos užkardymo.

Dėmesio! Kuris iš mano registruotų pasiūlymų yra naudingas lošimų verslui? Kelti amžiaus barjerą iki 21 m.? Ar šitas – kovoti su negalia lošimų rinka, kuri nemoka jokių mokesčių, kurioje, Stepukonis paliko 15 mln. iš visų 20 mln. praloštų?

O dabar aš iššausiu, Birute, jūsų stiliumi – kas gali paneigti, kad visą šitą hype jūs darote Baltcap piarščikų įtakoti, kuriems žūtbūt reikia nukreipti dėmesį nuo savęs?

Vasarą sakiau ir dabar kartoju – reklamos draudimas netikslingas, nes nelegali rinka tik padėkos, todėl reikia ribojimų. Reikia kompleksinės lošimų reguliavimo peržiūros. Reikia rimtos LPT institucinės ir asmeninės vadovo atsakomybės.

Bet vietoje to, mes turime krūva išvedžiojimų ir reziume: „turime labai pavojingą situaciją, kai politikas viešaisiais pinigais moka asmeniniam draugui – lošimų verslo lobistui“.

Ne, Andriau, tai nėra tiesa, tai tiesiog prasilenkia su faktais“, – teigia J.Džiugelis.

A.Tapinas: J.Džiugelio situacija darosi labai keista

A.Tapinas nelieka skolingas ir kelia dar daugiau abejonių dėl J.Džiugelio. Skelbiame A.Tapino įrašą „Facebook“.

BNS nuotr. Andrius Tapinas
BNS nuotr. Andrius Tapinas

„Seimo nario Justo Džiugelio situacija darosi labai keista ir tikrai verta institucijų dėmesio ir tyrimo.

Jis sumoka fiziniam asmeniui Mindaugui Ardišauskui 26 000 eurų pagal sąskaitas, vienodai sužymėtas „Seimo nario ataskaitos rengimas“. Ardišauskas buvo jo rinkimų kampanijos komunikacijos konsultantas. Jis mums patvirtino, kad kampanijos metu Džiugelis mokėjo jam pinigus.

Šiandien Laisvės TV laidoje Justas Džiugelis aiškina, kad Mindaugas Ardišauskas jam ruošė ne ataskaitas, bet rašė pranešimus spaudai, padėjo rengti kalbas ir „Facebooko“ įrašus, tačiau Seimo kanceliarijai nėra pateikta jokių įrodymų, kad taip buvo. Gal dar atsiras.

Ardišausko paslaugos buvo reikalingos, nes Seimo nario patarėjai yra nekvalifikuoti paruošti tokią informaciją.

„Demokratija brangiai kainuoja“ – 26 000 išleistų eurų teisina Džiugelis.

Laidoje paaiškėja, kad Mindaugas Ardišauskas yra asmeninis Justo Džiugelio draugas.

Nuo vasario Ardišauskas vadovauja Atsakingo lošimo verslo asociacijai, atstovauja lošimo verslo interesus.

Kolegė Birutė Davidonytė, rengusi tyrimą „Statau viską“, pastebi, kad pastaruoju metu Justas Džiugelis ėmė aktyviai domėtis lošimų reguliavimo klausimais, užimdamas lošimų verslui palankią poziciją ir pareiškė, kad visus lošimų klausimus svarstytų jo vadovaujamas Socialinių reikalų komitetas.

Pasižiūrėjau statistiką – iš dešimties paskutinių Džiugelio pranešimų spaudai penki yra apie lošimus

Jeigu paimtume vieną mėnesį – pvz., spalį, tai, pasak Džiugelio, jis sumokėjo 1000 eurų mūsų pinigų, kad Ardišauskas paruoštų vieną pranešimą spaudai apie lošimus, vieną nuotrauką „Facebooke“ Džiugelio su kate ir vieną postą „Facebooke“ apie tai, kad reikia reitinguoti konservatorių kandidatus.

Tai reiškia, kad pats Džiugelis pripažįsta, jog pranešimus apie lošimų verslo reguliavimą jam rašė šiuo metu lošimo verslo asociacijai vadovaujantis asmuo ir esą tai buvo apmokėta parlamentinėmis lėšomis.

Štai citatos iš Džiugelio/Ardišausko pranešimų:

„Nėra jokių objektyvių duomenų, kurie paliudytų, kad smarkiai būtų išaugusios lošimų priklausomybės ar probleminis lošimas“

„Aš esu informavimo, edukavimo, ugdymo šalininkas“ – sako Džiugelis“ – šitą citatą Džiugeliui tiesiog įrašo lošimo lobistai, kurie visą laiką aiškina, kad reikia ne riboti jų verslą, o šviesti žmones ir tada viskas bus gerai.

„Reikia suformuoti teisingą požiūrį į azartinius lošimus – kaip į specifinę pramogą“ – dar vienas lobistų argumentas

„Politikai kartais imasi per mažai pasvertų ar pavienių reguliacinių iniciatyvų“ – vėl tas pats.

Tada tampa aišku, kodėl Ardišauskas rašė sąskaitose „Seimo nario ataskaitos rengimas“ – kad neužsišviestų, jog jis rašo Džiugeliui pranešimus spaudai.

Kyla logiški klausimai – kaip lošimų lobby atsilygins Džiugeliui per artėjančią rinkimų kampaniją, ar gali taip išleisti 26 000 eurų mokesčių mokėtojų pinigų ir apskritai, kas su jais nutiko.

Reziumė: turime labai pavojingą situaciją, kai politikas viešaisiais pinigais moka asmeniniam draugui – lošimų verslo lobistui, kad šis rašytų pranešimus spaudai, kuriuose politikas žodis žodin kartoja lošimų verslo argumentus, išrašomos sąskaitos neatitinka tikrovės ir nėra jokių patvirtinančių dokumentų“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas