Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 10 09

Įtikėję kaukių žala skelbia: reikalavimas užsidengti veidą žlugdo demokratiją

Feisbuke dalinamasi teisininko iš Vokietijos komentaru, esą reikalavimas dėvėti veido kaukes veda į totalitarizmą. Tačiau idėja pastatyta ant klaidingo teiginio, esą burną ir nosį dengiančių priemonių dėvėjimas yra kenksmingas.
Apsauginė veido kaukė
Apsauginė veido kaukė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Koronaviruso pandemija – vienas didžiausių nusikaltimų prieš žmoniją, ir ją sukėlusieji turės atsakyti prieš įstatymą“, – skelbia tinklalapio ekspertai.eu antraštė.

15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė
15min nuotr./Klaidinančios publikacijos antraštė

Publikacijoje remiamasi Vokietijos teisininko Reinerio Fuelmicho citata, kurioje teigiama, neva veido kaukės – kenksmingos. Nuo publikacijos pasirodymo spalio 4 d. ja pasidalino beveik 900 socialinio tinklo vartotojų.

Išgalvota žala

Informacija apie tariamą nosį ir burną dengiančių priemonių žalą į mūsų šalies socialinius tinklus sugrįžo rugpjūčio mėnesį, kuomet vėl įsigaliojo reikalavimai susibūrimų vietose dėvėti apsaugos priemones.

Pirmiausia, veido kaukės yra naudingos siekiant sumažinti COVID-19 sklaidą. Prestižiniame mokslo žurnale „The Lancet“ birželį publikuota 172 tyrimų analizė parodė, kad veido kaukių dėvėjimas reikšmingai sumažino tikimybę užsikrėsti COVID-19, SŪRS ar MERS infekcijomis, kai esama arti ligos nešiotojo.

Tuo metu dažniausiai pasitaikantys teiginiai apie kaukių žalą susiję su hiperkapnija, liga, siejama su išaugusiu CO2 kiekiu kraujyje, bei tariama veido kaukių įtaka koronaviruso sklaidai.

Kodėl reikia dėvėti veido kaukę?
Kodėl reikia dėvėti veido kaukę?

Pirmuoju atveju dažniausiai remiamasi iškraipyta tikrų tyrimų informacija. Apie tai jau esame rašę anksčiau.

Tiesa, kad itin stipriai orą filtruojančios FFP3 tipo veido kaukės gali sukelti, pavyzdžiui, galvos skausmą, tačiau tyrimai rodo, kad tokie simptomai pasireiškia tik šias dėvint be perstojo valandų valandas.

Dažniausiai negalavimais skųstis gali nebent medicininio personalo darbuotojai. Tyrimais nėra įrodyta, kad panašų poveikį galėtų turėti medicininės ar medžiaginės veido kaukės.

Rugsėjo pabaigoje JAV mokslininkų publikuotas tyrimas rodo, kad veido kaukės nekelia pavojaus net ir sunkiomis plaučių ligomis sergantiems pacientams.

Antruoju atveju kaukių žala siejama su ant jų neva liekančiais virusais. Apie tai taip pat esame rašę anksčiau. Tam, kad veido kaukės būtų naudojamos maksimaliai saugiai, medikai ir institucijos platina teisingo kaukių naudojimo instrukcijas, pavyzdžiui, Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) įvardija 12 rekomendacijų, kaip kaukė turėtų būti naudojama teisingai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Apsauginė veido kaukė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Apsauginė veido kaukė

Siekiant riboti koronaviruso infekcijos plitimą, taip pat reikalinga laikytis saugaus atstumo tarp žmonių ir griežtai bei nuosekliai laikytis rankų higienos. Kiekviena prevencinė priemonė yra vienodai svarbi, o kaukes reikia mokėti naudoti teisingai.

„Faktinės“ nuogirdos

Ekspertai.eu pateikiamoje R.Fuelmicho citatoje išsakoma ir daugiau teiginių, kurie, panašu, grįsti ne tikra informacija, o neaišku kur skaitytomis nuogirdomis. Pavyzdžiui, esą kaukių nedėvintys žmonės Australijoje yra uždaromi į kalėjimus.

Australijos sveikatos apsaugos departamento duomenimis, susibūrimų vietose kaukes naudoti rekomenduojama trijose iš šešių šalies valstijų. Kai kuriose šalies vietose už reikalavimo nesilaikymą taikoma 200 Australijos dolerių bauda.

Teiginiams, esą atsisakymas dėvėti kaukes garantuoja bilietą už grotų, pagrindo davė rugpjūtį Melburne užfiksuotas atvejis, kuomet policijos pareigūnas sulaikė reikalavimui užsidėti veido kaukę nepaklususią moterį.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Koronavirusas Australijoje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Koronavirusas Australijoje

Vis dėlto sulaikyta ji buvo ne dėl to, kad nedėvėjo nosį ir burną dengiančios priemonės, o todėl, kad savo nuomonę demonstravo agresyviai. Situaciją galite įvertinti pažiūrėję šį vaizdo įrašą. Dėl pareigūno elgesio Melburno policija pradėjo vidinį tyrimą.

Krislas tiesos

Žlungančios demokratijos pavyzdžiu R.Fuelmichas pateikia ir Filipinus, kur esą už atsisakymą dėvėti kaukę galima sulaukti kulkos. Panašus atvejis išties užfiksuotas balandžio mėnesį.

Nasipito miesto policijos teigimu, miestelio medikas paprašė kaukės nedėvinčio vyro užsidengti veidą ir nosį, tačiau šis nesutiko ir išsitraukęs peilį puolė žmones. Galiausiai įsikišo policija.

Tiesa, jog Filipinų vadovas Rodrigo Duterte buvo pareiškęs, jog „palaidos“ nesilaikančius jo reikalavimų dėl COVID-19. Vis dėlto, kažin ar Filipinai galėtų būti laikomi gęstančiu demokratijos švyturiu, kur laisvę žudo reikalavimas dėvėti kaukes.

„Scanpix“/AP nuotr./Rodrigo Duterte
„Scanpix“/AP nuotr./Rodrigo Duterte

CATO instituto 2019 m. duomenimis, dar iki COVID-19 pandemijos pradžios šalies ir jos žmonių laisvei buvo skirta 76 vieta greta kitų pasaulio valstybių. Palyginti Lietuva yra 22-oje vietoje, Vokietija – 8-oje.

Demokratija šalyje mažėja įkalinant žurnalistus, naikinant teismų nepriklausomumą, įteisinus žudymą be teismo gerokai iki COVID-19 pandemijos pradžios.

Todėl, 15min vertinimu, ekspertai.eu publikacija – klaidinanti. Nosį ir burną dengiančios priemonės ne tik nėra žalingos, tačiau padeda kovoti su COVID-19 sklaida, Australijoje žmonės nėra siunčiami į kalėjimą dėl vengimo dėvėti veido kaukę, o laisvę tokiose šalyse, kaip Filipinai, žlugdo toli gražu ne reikalavimai dėvėti veido kaukes.

Publikacija parengta 15min bendradarbiaujant su „Facebook“ programa, kuria siekiama stabdyti klaidinančių naujienų plitimą socialiniame tinkle. Daugiau apie programą ir jos taisykles – čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento