Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 16 /2023 05 17

J.Šiugždinienė paviešino ilgai lauktas ataskaitas: kokius įrodymus pateikė ministrė?

Švietimo, mokslo ir sporto ministrė Jurgita Šiugždinienė antradienio vakarą paviešino ilgai lauktas savo, kaip dar buvusios Kauno miesto tarybos narės, išlaidų ataskaitas.
Andrius Vyšniauskas, Jurgita Šiugždinienė
Andrius Vyšniauskas, Jurgita Šiugždinienė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Praėjusią savaitę visuomenininkui ir laidų vedėjui Andriui Tapinui paskelbus skandalingą informaciją apie dabartinės švietimo ministrės išlaidas, šių dokumentų buvo laukiama labiausiai.

Ji į žurnalistų klausimus Seimo posėdžio metu atsakinėjo dar ir antradienio rytą bei dieną.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ingrida Šimonytė

Premjerė Ingrida Šimonytė, savo ruožtu, kai išgirdo, kad vienas jos kabineto narių galėjo švaistytis tarybos nario išmokomis, praėjusią savaitę teigė, kad toks ministras turės atsistatydinti.

Vis dėlto, paaiškėjus, kad tai švietimo ministrė, premjerės tonas pasidarė švelnesnis. Galiausiai tiek konservatorių partijos vadovybė, tiek Vyriausybės vadovė užstojo J.Šiugždinienę.

„Pastarosios dienos nebuvo lengvos“

Vėlyvą antradienio vakarą paviešintame įraše ministrė pripažino, kad pastarosios dienos, kai ji susidūrė su gausia kritika, nebuvo lengvos.

„Pastarosios dienos tikrai nebuvo lengvos ir žinau, kad daugelis laukėte šio įrašo“, – feisbuke pranešė J.Šiugždinienė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jurgita Šiugždinienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jurgita Šiugždinienė

Vis dėlto, net ir paviešinusi ataskaitas J.Šiugždinienė tikina negalinti išlaidų pagrįsti čekiais, kadangi tokie nebuvo priimami.

„Tarybos kadencijos pradžioje siūliausi juos teikti. Man pasakė, kad jų nepriims. Elgiausi pagal galiojančią tvarką“, – rašė dabartinė ministrė.

„Todėl, norėdama išsklaidyti visas abejones ir užtikrindama visuomenės teisę žinoti, vos gavusi dalinuosi su darbo taryboje veikla susijusiais dokumentais. Raginu ir kitus kolegas, buvusius ir esamus Tarybos narius, atvirai pateikti savo veiklos išlaidų ataskaitas“, – pridūrė ji.

Ji tuo pačiu pabrėžė, kad kas mėnesį jai, kaip ir kitiems tarybos nariams, buvo kompensuojamos su darbu taryboje susijusios išlaidos – 500–800 eurų.

„Per visą 20 mėnesių darbo Kauno miesto taryboje laikotarpį vidutiniškai mano tarybos nario veiklos išlaidos per mėnesį buvo 684,38 euro“, – sakė J.Šiugždinienė.

Kam išleido daugiausia?

Ministrė suskirstė išlaidas į keletą dalių.

4357,36 euro ji išleido telefonui, planšetei, spausdintuvui, spausdintuvo įrangai, kanceliarinėms prekėms ir kopijavimui.

Už mobilųjį ryšį, priedėlį, internetą, informacijos sklaidą paštu ir plakatus ji paklojo 1557,11 euro.

Transporto paslaugos atsiėjo daugiausia – 6810,42 euro. Į šią sumą įeina metinis automobilio draudimas – kasko ir civilinis, taip pat remontas ir degalai.

Mažiausiai tuometinė Kauno miesto tarybos narė išleido spaudos paslaugoms, lankstinukams, maketavimui – 962,58 euro.

Iš paviešintų dokumentų matyti, kad ataskaitos buvo teikiamos kas ketvirtį. Ataskaitose nurodyta prekių ir paslaugų eilutė, taip pat ir išleista suma bei J.Šiugždinienės parašai.

Ant visų ataskaitų jie yra, išskyrus vieną – 2020 metų sausio–kovo mėnesių ataskaitos.

Sieks tobulinti tvarką

J.Šiugždinienė dar kartą pabrėžė, kad ataskaitas teikė pagal tuo metu galiojusią savivaldybės tvarką, tačiau dabar, paaiškėjus skandalingiems faktams, konservatoriai ruošiasi „tobulinti“ tarybos veiklos reglamentą.

„Kartu su kolegomis grįšime prie Vietos savivaldos įstatymo tobulinimo. Viešindama ataskaitas ir jas detalizuodama siekiu atsakyti į rūpimus klausimus ir judėti pirmyn. Labai daug svarbių sprendimų priimta švietimo, mokslo ir sporto srityse, juos reikia įgyvendinti“, – tvirtino ministrė.

„Natūralu, kad jaučiuosi blogai dėl Lietuvoje susidariusios tokios situacijos. Tuo pačiu metu esu visiškai rami prieš savo sąžinę ir prieš tuos, kurie mane pažįsta iš mano darbų – į politiką ir ministrės pareigas atėjau tikrai ne tam, kad ramiai pasėdėčiau kėdėje ar pasifotografuočiau nuotraukoms“, – tęsė ji.

„Labai noriu tikėti, kad šis etapas leis iš tiesų padaryti savivaldos sistemą skaidresnę ir visi tapsime stipresni, o ne piktesni ir dar labiau vieni kitais nepasitikintys“, – pridūrė ministrė.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jurgita Šiugždinienė
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Jurgita Šiugždinienė

J.Šiugždinienė nuo 2012 metų priklauso konservatorių partijai, tačiau į aktyvią politiką tuometinė akademikė pasuko tik 2019 metais, kai pateko į Kauno miesto tarybą.

Joje socialinių mokslų daktaro laipsnį turinti politikė dirbo iki 2020 metų pabaigos, kai po Seimo rinkimų sutiko priimti švietimo ministrės portfelį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas