Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 01

Jaudinantis poelgis: muzikantai sunkiai sergantiems hospiso pacientams dovanojo koncertą

Vasario 28 d. VDU Kamerinis orkestras Kauno publikai padovanojo koncertą, kuriame kvietė paklausyti išskirtinės klasikinės muzikos programos ir drauge paremti Kauno hospiso namus. Muzikos garsuose paskendo ir patys sunkiai sergantys ligoniai, juos į paskutiniąją kelionę lydintys savanoriai. „Tai istorinis įvykis. Niekas savo iniciatyva mums koncerto dar nedovanojo“, – džiaugėsi hospiso direktorė.
Koncerto akimirka
Koncerto akimirka / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

Nepaprastai šiltai priimtas, didelio susidomėjimo sulaukęs VDU Kamerinio orkestro koncertas, miestui dovanotas praėjusių metų lapkričio 15-ąją, paskatino organizatorius pakviesti Kauno gyventojus ir svečius į dar vieną paramos tikslams skirtą renginį, kuriame skambėjo tiek puikiai žinoma, tiek rečiau girdima klasikinė muzika. Renginio tikslas – surinkti aukų Kauno hospiso namams paremti.

„Praėjusį kartą supratome, kaip svarbu ir džiugu dovanoti koncertą savo miestui. Šįkart nužengėme dar toliau – patys duodami, ką turime geriausio, kvietėme duoti ir kitus, todėl surengėme paramos koncertą“, – apie idėją pasakojo orkestro vadovė ir renginio vedėja Rita Bieliauskaitė.

Vytauto Didžiojo universiteto nuotr./VDU Kamerinis orkestras
Vytauto Didžiojo universiteto nuotr./VDU Kamerinis orkestras

Paskutinę žiemos dieną iškilmių prabangos jausmą kuriančioje VDU Didžiojoje auloje skambėjo J.Strausso, G.Bizet, G.F.Handelio, W.A.Mozarto, taip pat italų bei lietuvių kompozitorių kūriniai.

Akompanuojant VDU Kameriniam orkestrui ir pianistei Živilei Kudirkaitei, dainas ir arijas atliko VDU Muzikos akademijos operos solistai Karolina Mockė, Evelina Sakalauskaitė, Julija Stankevičiūtė, Nerijus Noreika, Paulius Kaminskas ir džiazo atlikėja Rugilė Padvilikytė.

Klausytojų laukė ne tik vokalinė muzika. Dirigento Jono Janulevičiaus vadovaujamas VDU Kamerinis orkestras atliko ir retai Lietuvoje girdimas britų kompozitoriaus Benjamino Britteno variacijas kameriniam orkestrui bei R.Schuberto uvertiūrą c-minor styginių kvintetui.

R.Bieliauskaitė tikina, kad tokie koncertai, kuriuose žymiausių klasikų kūrinius atlieka eksperimentais ir staigmenomis garsėjantis orkestras bei būrys jaunų, šiuolaikiškai mąstančių dainininkų, yra geriausia proga susitikti ir kartu praleisti vakarą visų kartų šeimos nariams, kurių kiekvienas atranda sau artimus klasikos skambesius.

„Į koncertą buvo pakviesti ne tik Kauno hospiso pacientai, darbuotojai, bet ir savanoriai, kurių atėjo apie 40. Norisi padėkoti nuostabiam ir jaunam VDU Kamerinio orkestro kolektyvui, kuris savo iniciatyva suorganizavo tokį renginį, sukūrė šventę, padovanojo laiko, programą ir nuostabią 200 vietų žmones talpinančią salę, pritaikytą neįgaliesiems. Jie šį koncertą išskirtinai suorganizavo mums, Kauno hospiso pacientams. Tai yra nuostabu. Susirinko tiek daug žmonių. Tai yra istorinis įvykis. Niekas iki šiol dar nebuvo kreipęsi su tokia idėja“, – džiaugėsi hospiso namų direktorė Kristina Krasko, suorganizavusi dviejų sunkiai sergančių moterų atvežimą į renginį.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Koncerto akimirka
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Koncerto akimirka

Tiesa, pirminiuose planuose koncerte turėjo dalyvauti 8 prie lovos prikaustyti pacientai, kuriuos vis dar galima transportuoti, tačiau sunkiai sergančių asmenų gyvenimas yra nenuspėjimas – viskas gali pasikeisti per minutę.

„Buvo taip jautru. Daug apsikabinimų, daug gražių žodžių. Jautėmės tokiame vienyje, bendrystėje. Tai pagrindinė hospiso misija. Viena iš dviejų koncerte dalyvavusių pacienčių sakė: "Nuostabi erdvė, aš čia dar nesu buvusi". Kita beprotiškai dėkojo. Labiausiai sujaudinęs kūrinys – A.Raudonikio „Švelnumas“. Viena pacientė puolė filmuoti, fotografuoti.

Šios pacientės koncerte išgyventomis emocijomis gyvens dar keletą savaičių. Bus ilgam dar ir jaudulio, ir tokio tarsi žygdarbio jausmo.

Dažniausiai pacientai neišsako nuostabos, kai kas nors vyksta tuo metu. Ima dalintis emocijomis po, kai į namus atvyksta savanoriai. Šios pacientės koncerte išgyventomis emocijomis gyvens dar keletą savaičių. Bus ilgam dar ir jaudulio, ir tokio tarsi žygdarbio jausmo. Kviesis kaimynus, kad galėtų papasakoti. „Ir aš buvau koncerte, nors ir esu prikaustyta prie vežimėlio, lovos“, – kartos“, – džiaugėsi K.Krasko, sulaukusi renginio metu ir kitos krikščioniškos grupės pasiūlymo surengti pacientams koncertą.

Netrūko ir žmonių užklausų, kaip galėtų prisidėti prie hospiso namų veiklos.

Šis koncertas – tai ir įžanga VDU Kamerinio orkestro organizuojamam kasmetiniam festivaliui „Avanti“, vyksiančiam balandžio mėnesį, kurio laukia tiek ilgamečiai jo gerbėjai, tiek naujų potyrių pasiilgę skeptikai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas