Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 01 29

JAV sveikina Lietuvos valdžios žingsnius blokuoti kinų įrangą oro uostuose

Jungtinių Valstijų ambasadorius penktadienį pasveikino Lietuvos vyriausybinės komisijos sprendimą blokuoti kinų įrangos diegimą šalies oro uostuose. Diplomato teigimu, šis žingsnis padeda užtikrinti Lietuvos nacionalinį saugumą ir apsaugoti kritinę infrastruktūrą.
Atvykimas
Atvykimas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Sveikinu Lietuvos vyriausybę žengus šį žingsnį, kuriuo siekiama apsaugoti Lietuvos nacionalinį saugumą ir ypatingos svarbos infrastruktūrą“, – komentare BNS teigė ambasadorius Robertas S.Gilchristas.

„Kaip sakiau savo pirmuosiuose interviu, kai atvykau prieš metus, mes manome, kad JAV, mūsų sąjungininkai ir partneriai turėtų glaudžiai bendradarbiauti, kad pasiektų, jog mūsų esminis saugumas yra užtikrintas“, – pridūrė jis.

Asmeninio archyvo nuotr./Robert Gilchrist – JAV ambasadorius Lietuvoje
Asmeninio archyvo nuotr./Robert Gilchrist – JAV ambasadorius Lietuvoje

Nacionaliniam saugumui svarbius sandorius tikrinanti vyriausybinė komisija šią savaitę paskelbė, kad sandoris su Kinijos valstybė valdoma įmone „Nuctech“ dėl bagažo rentgeno patikros įrangos tiekimo šalies oro uostuose neatitinka nacionalinio saugumo interesų.

Premjerės atstovė spaudai BNS sakė, kad tokią išvadą komisija teiks Vyriausybei. Ji sakė, kad Nacionaliniam saugumui užtikrinti svarbių objektų apsaugos koordinavimo komisija „remiasi institucijų pateikta informacija, kuri negali būti viešinama“.

Valstybės įmonė „Lietuvos oro uostai“ BNS praeitą mėnesį patvirtino, kad „Nuctech“ dalyvavo konkurse įrengti bagažo tikrinimo sistemas.

Į vyriausybinę komisiją dėl kinų investicijų kreipėsi patys oro uostai ir Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Laurynas Kasčiūnas

L.Kasčiūnas tuomet perspėjo, kad „Nuctech“ rentgeno patikros įranga oro uostuose gali kaupti duomenis apie keleivius ir bagažą, kurie pagal Kinijos įstatymus būtų prieinami Kinijos žvalgybos ir saugumo tarnyboms.

JAV laikraštis „Wall Street Journal“ pernai birželį pranešė, kad Jungtinių Valstijų agentūros ėmėsi aktyvios kampanijos prieš „Nuctech“ veiklą Europoje.

L.Kasčiūnas penktadienį sakė, kad Vyriausybės atstovų sprendimas rodo, kad Lietuva apsisprendė nebūti Kinijos kuriamos ir kontroliuojamos technosferos dalimi:. Jis taip pat pabrėžė, kad „investicijos ir pirkimai strateginiuose sektoriuose turi atitikti transatlantinius saugumo kriterijus“.

BNS kol kas nepavyko gauti Kinijos ambasados komentaro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas