Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2013 09 07 /16:11

JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry: ES pareiškimas dėl Sirijos – griežtas

„Mes labai dėkingi už pareiškimą apie Siriją, kurį šiandien paskelbė ES. Tai labai griežtas pareiškimas apie atsakomybės poreikį“, – šeštadienį Lietuvoje ES šalių užsienio reikalų ministrų išplatintą pareiškimą įvertino JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry.
Johnas Kerry
Johnas Kerry / Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr.

Vilniuje susirinkę Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrai pripažino, kad cheminio ginklo ataką Sirijoje įvykdė prezidento Basharo al Assado režimas, ir pareiškė, kad atsakingieji turi sulaukti bausmės. Tačiau prieš apsispręsdami dėl tolesnių veiksmų, jie norėtų palaukti Jungtinių Tautų (JT) ginklų inspektorių išvadų, po dviem valandomis ilgiau, nei buvo planuota, trukusio posėdžio pranešė Bendrijos vyriausioji įgaliotinė užsienio ir saugumo politikai Cathy Ashton.

Anot ministrų, rugpjūčio 21-ąją Damasko priemiestyje įvykdyta didelė cheminė ataka, per kurią žuvo 1 426 žmonės, įskaitant moteris ir vaikus, yra „grubus, įžūlus tarptautinės teisės pažeidimas, karo nusikaltimas ir nusikaltimas žmoniškumui“, už kurį turi būti taikoma asmeninė atsakomybė.

Tiesa, nors šeštadienį pasiekta bendra nuomonė, ne visos ES šalys laikosi labai griežtos nuomonės dėl būtinybės pulti Siriją.

JAV valstybės sekretorius J.Kerry amerikiečių žiniasklaidai teigė, kad jis pasidalins sąjungininkų nuogastavimais dėl Sirijos palaikymo su JAV prezidento administracijai, tačiau pabrėžė, jog tai tikrai nereiškia, kad JAV yra apsisprendusi delsti.

Dėl B.Obamos pasiūlytų ribotų karinių smūgių Sirijos režimui JAV Kongresas turi balsuoti kitą savaitę.

L.Linkevičius: turime duoti griežtą atsaką

Tuo tarpu Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius teigė, kad po to, kai bus pasinaudota visomis JT galimybės aiškinantis cheminio ginklo panaudojimo istoriją, turi būti  duotas griežtas atsakas. Pasak jo, visi turi suvokti, kad cheminio ginklo naudojimas yra nepriimtinas.

L.Linkevičius kartu su J.Kerry surengtoje spaudos konferencijoje Vlniuje išgirdo JAV valstybės sekretoriaus padėką už puikiai suorganizuotą ES užsienio reikalų ministrų susitikimą.

Be to, J.Kerry dėkojo Lietuvai už bendradarbiavimą energetinio, kibernetinio saugumo srityse, darbą plėtojant Rytų partnerystę.

Džiaugėsi geru oru

J.Kerry teigė, kad Lietuvos nueitas kelias į Nepriklausomybę yra stulbinantis. Jis džiaugėsi puikiu oru Vilniuje.

JAV valstybės sekretoius šeštadienį susitiko su Lietuvos prezidente, užsienio reikalų ministru bei dalyvavo neformaliame ES užsienio reikalų ministrų susitikime. Kartu su J.Kerry į Lietuvą atvyko keliasdešimt žurnalistų, gausus būrys apsaugos su šuniu.

Vilniuje JAV valstybės sekretorius užtruko keliomis valandomis ilgiau nei planavo.

Iš Vilniaus JAV valstybės sekretorius vyks į Prancūziją ir Jungtinę Karalystę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas