Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 05 25 /13:14

Jonavoje – klastojimų ir machinacijų požymiai: A.Tapinas kelia M.Sinkevičiaus atsakomybės klausimą

Jonavos rajono savivaldybės tarybos nariai galėjo klastoti dokumentus ir pateikinėjo svetimus čekius, kuriais grindė savo išlaidas degalams, teigia visuomenininkas ir „Laisvės TV“ įkūrėjas Andrius Tapinas, tęsiantis savo iniciatyvą „Skaidrinam 2023“, kuri sukėlė ir politinę krizę, galinčią pasibaigti Vyriausybės pasitraukimu ir priešlaikiniais Seimo rinkimais. Jonavos rajono savivaldybės taryba nuo birželio 1 d. laikinai sustabdė savivaldybės tarybos narių veiklos išmokų mokėjimą.
Andrius Tapinas ir Mindaugas Sinkevičius
Andrius Tapinas ir Mindaugas Sinkevičius / Pauliaus Peleckio ir Žygimanto Getvilos nuotr.

Kelia M.Sinkevičiaus atsakomybės klausimą

„Totalinis viso LSDP skyriaus galimas piktnaudžiavimas ir klastojimas. 28 kartus lažybų čekius klastojusi ir už tai nuteista LSDP vicemerė Birutė Gailienė dabar atsiskaito 20 svetimų kortelių. Perkami dideli ir maži televizoriai, pateikiamos žmonos ryšio išlaidos.

Kuras pilamasis 12 sekundžių tarpu, o viena socialdemokratė sugeba teleportuotis iš Jonavos į Kaišiadoris.

Kadangi fiziškai tikrinau socialdemokratų čekius, tai pagal jų suglamžymo lygį galiu teikti, kad LSDP lyderiai tikrai traukė juos iš šiukšlių dėžių.

Karbauskio valstiečiai gerina Lietuvos rekordus – vienas pylėsi 45 kartus per mėnesį, bet sako, jog čekius jam pakišo. Kitas pateikė 47 skirtingas korteles ir beveik visus čekius iš tos pačios degalinės darbuotojos Danguolės, bet sako, kad Danguolės nepažįsta.

Mindaugas Sinkevičius vis dar neatsako į mano klausimus dėl savo kortelių ir keturių telefono numerių, bet dabar jau kyla klausimas apie jo atsakomybę dėl viso LSDP Jonavos skyriaus“, – savo paskyroje „Facebook“ rašo A.Tapinas.

Visą tekstą galite rasti čia: Jonava. Klastojimo purvas ant LSDP rožės

A.Tapinas teigia Jonavoje aptikęs daug galimų klastočių ir machinacijų ir pateikia konkrečius pavyzdžius.

Ž.Galimovas prisipažino pateikęs svetimus čekius

Liberalų sąjūdžiui priklausantis Žilvinas Galimovas pateikė tikrai įžūlias ataskaitas – jose kuras esą buvo pilamas net po 4 kartus per dieną. O pasikėlus čekius paaiškėjo, kad 2022 metais atsiskaitoma buvo 20 skirtingų kortelių.

„Tarybos narys buvo pamėgęs lankyti vieną automatinę Neste degalinę. Prišokdavo ir arba susirinkdavo paliktus čekius, arba atlėkdavo su keliomis mašinomis. Nes viskas vykdavo kaip per banko apiplėšimą – per kelias minutes“, – rašo A.Tapinas.

„Pažiūrėkime – 2022 kovo 7 diena. Veiksmo vieta – Neste degalinė Kaune, Veiverių gatvėje.

18:06:22 įvyksta pirmasis pylimas su kortele 1970 už 20 eurų 1 kolonėlėje.

Praeina 49 sekundės ir 18:07:11 antrasis pylimas už 40 eurų grynaisiais 3 kolonėlėje.

Galimovui prireikia tik 12 sekundžių trečiajam pylimui ir trečiajam čekiui ataskaitoje – 18:07:23 su kortele 3364 80 eurų, kolonėlė nr. 4.

Tenka šiek tiek atsikvėpti, bet dar ne pabaiga, nes 18:13 įvyksta ketvirtasis pylimas su kortele 4813 už 109 eurus antroje kolonėlėje.

Štai taip – keturi pylimai keturiose kolonėlėse su trimis kortelėmis už 249 eurus per 7 minutes ir 6 sekundes.

Balandžio 7 dieną Galimovas 18:10 pilasi už 50e 1 kolonėlėje, 18:11 už 60e 2 kolonėlėje, 18:12 už 36 eurus vėl pirmoje kolonėlėje. Atsiskaitoma trimis skirtingomis kortelėmis.

Liepos 1 tą pačią minutę 18:17 įvyksta du pylimai už 113e ir 50e skirtingomis kortelėmis.

Rugpjūčio 9 pylimai vyksta 17:43, 17:45 ir 17:47. Naudojama kažkokios įmonės kortelė, kortelė 4813 ir gryni pinigai.

Spalio 26 vėlyvas vakaras, kolonkėje tamsu, štai kuras, pilkit, kvepia, tik 20 sū. Keturi pylimai – 20:26, 20:32, 20:35 ir 20:36“, – rašo A.Tapinas.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Žilvinas Galimovas
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Žilvinas Galimovas

Politikas prisipažino, kad pateikė svetimus čekius. Apie tai jis paskelbė ir savo „Facebook“ paskyroje:

„Faktinė situacija labai paprasta: nors didžioji dalis išlaidų yra tikros ir teisėtos bei pagrįstos normaliais dokumentais, dalis kuro čekių yra nesusiję su mano realiai patirtomis išlaidomis. Tai yra klaida, ją pripažįstu, pasiteisinimų neturiu ir neieškosiu.

Prisiimu atsakomybę ir nuoširdžiai atsiprašau dėl padarytų veiksmų. Esu pasiryžęs už savo klaidą atidirbti bei įrodyti, kad tai – nors ir skaudus, bet paskutinis kartas.

Taip, tarybos nariams mokamų išmokų sistema yra ydinga, ją reikia tvarkyti ir pakeisti, bet dėl savo padarytos klaidos sistemos nekaltinsiu. Prisiimu atsakomybę ir nuoširdžiai atsiprašau dėl padarytų veiksmų. Esu pasiryžęs už savo klaidą atidirbti bei įrodyti, kad tai – nors ir skaudus, bet paskutinis kartas, kada pasielgiau netinkamai, sukeldamas jums abejones dėl savo moralinių vertybių ir aukščiausių politiko veiklos standartų laikymosi.

Pykstu ant savęs, kad neatstovėjau savo moralinių principų ir pasinaudojau ydinga sistema, kurią ne kartą per praėjusią kadenciją pats siūliau keisti, suvokdamas, kad visas šis čekiukų rankiojimas yra absurdas. Todėl man labai gėda, kad visada kovojęs už maksimalų skaidrumą vis tiek pasielgiau netinkamai ir tokiais veiksmais sutrypiau savo reputaciją.

Peržiūrėsiu per praeitą kadenciją buhalterijai pateiktus čekius ir grąžinsiu į savivaldybės biudžetą gautų išmokų sumą, kuri man buvo pervesta už kuro čekius, nesusijusius su mano patirtomis išlaidomis. Šiandien neįsivaizduoju, kokia bus ši suma, tačiau padariau klaidą ir už ją atsiskaitysiu. Tiek finansiškai, tiek morališkai. Apie visa tai jus būtinai informuosiu.

Atsiprašau, kad nuvyliau“.

R.Osauskas prisipažino, kad degalus pylėsi ir žmona

Buvęs Jonavos mero pavaduotojas ir administracijos direktorius, su komitetu į tarybą patekęs Remigijus Osauskas pats atsiuntė savo ir savo žmonos naudojamų kortelių numerius, pripažinęs, kad degalus pylėsi ir jo sutuoktinė.

Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio nuotr./Remigijus Osauskas
Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdžio nuotr./Remigijus Osauskas

A.Gasys teigia, kad kažkas pakišo svetimus čekius

Pasak A.Tapino, Jonavos tarybos Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) atstovas gydytojas kardiologas Arvydas Gasys 2022 m. balandį degalų pylėsi 45 kartus.

„Skaidrinam“ pakalbintas A.Gasys iš pradžių teigė, kad taip negali būti, bet persiuntus jam jo paties ataskaitą su atspausdintais čekių numeriais ir jo paties parašu, jis pareiškė, kad jam svetimus čekius kažkas primetė ir jis kreipsis į prokuratūrą.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Arvydas Gasys
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Arvydas Gasys

G.Stašionis atsiskaitė 47 kortelėmis

A.Tapinas teigia, kad įspūdingiausias Jonavos taryboje yra LVŽS nario Gintaro Stašionio pasirodymas ir pateiktų čekių lobynas.

Pagal juos G.Stašionis už degalus vien per 2022-2023 metus atsiskaitinėjo 47 skirtingomis mokėjimo kortelėmis.

„Tai naujas nacionalinis Lietuvos piktnaudžiautojų rekordas, o schema labai paprasta – Stašioniui 90 proc. čekių visos kadencijos metu teikė viena degalinės „Vimijula“ darbuotoja – Danguolė.

Nuotr. iš asmeninio archyvo/Gintaras Stašionis
Nuotr. iš asmeninio archyvo/Gintaras Stašionis

Labai patogu – Stašionis gyvena Žeimiuose, yra Žeimių bendruomenės pirmininkas, o degalinė yra šalia sankryžos kelyje, kuris iš Žeimių veda į Jonavą. Tai labai patogu užsukti ir susirinkti fiktyvius čekius.

Per kadenciją pateikti keli šimtai tokių vienos degalinės čekių, didžioji dalis jų grynais pinigais, nes tada būtume turėję ne 45, o 145 skirtingas korteles. Stašionis elgėsi primityviai – tiesiog prisegdavo fiktyvių kuro čekių krūvelę prie ataskaitos net nežiūrėdamas, kad vienas po kito ten eina benzino, dyzelino ir dujų pirkimai“, – rašo A.Tapinas.

G.Stašionis „Skaidrinam“ aiškino, kad jokios Danguolės nepažįsta, o čekius jam tiekė draugai ūkininkai.

Be to, šis tarybos narys ataskaitose dar įrašė už jonaviečių pinigus išsimokėtinai paimtą televizorių Sony.

M.Sinkevičiui – neatsakyti klausimai

Jonavos mero, Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDPI vicepirmininko, Lietuvos savivaldybių asociacijos prezidento M.Sinkevičiaus ataskaitoje A.Tapinas rado už jonaviečių pinigus išsimokėtinai įsigytus du televizorius Samsung. Ir patvirtinimą apyskaitoje, kad šios išlaidos buvo kompensuotos.

Meras yra paskelbęs, kad tai techninė klaida, kurią jis ištaisys, ir dėl to atsiprašė.

Jonavos meras pareiškė, jog yra pasiruošęs atsakyti į papildomus klausimus, todėl A.Tapinas iš karto juos jam ir išsiuntė.

Ryšių paslaugų sąskaitoje yra nurodyti keturi telefono numeriai. Ar jūs turite keturis telefonus, ar įdėjote į tarybos nario išmokas ir savo šeimos narių telefonų sąskaitas, kad jas apmokėtų Jonavos žmonės?

2021-2022 metais už kurą jūs atsiskaitėte šiomis mokėjimo kortelėmis: 5642 1104 9054 6930 6626 1915. Palyginus su kitais Jonavos politikų kortelių skaičiais, čia juokingi skaičiai, bet vis dėlto – ar visos šios kortelės yra jūsų, ar prie ataskaitų pridėti dar kažkieno kito kuro čekiai?

Nuo 2020 lapkričio 7 dienos Lietuvoje buvo paskelbtas karantinas. Iš jūsų apyskaitų matyti, kad prasidėjus karantinui kurą pylėtės itin intensyviai – nuo lapkričio 7 iki 2021 I ketvirčio pabaigos – 25 kartus už bendrą maždaug 1150e sumą. Už tiek galima nuvažiuoti apie 8000 kilometrų. Iš keturių Jonavos tarybos posėdžių per šį laikotarpį trys vyko nuotoliniu būdu, susitikimai su rinkėjais buvo negalimi, jūs pats gyvenate Jonavoje, tad kokiai tarybos nario veiklai vykdyti jūs nuvažiavote tuos 8000 kilometrų?

Taip pat kaip suprantu iš viešosios informacijos jūs kaip meras naudojatės tarnybiniu automobiliu. Kaip tada paaiškintumėte šituos nuvažiuotus kilometrus?

Jonavos taryba atostogavo ir posėdžiai nevyko 2021 rugpjūčio 6 – spalio 6 dienomis, tačiau jūsų ataskaitos rodo, kad kuras buvo pilamas ir šiuo metu – rugpjūčio 8, 17 ir 18, rugsėjo 25, spalio 3 ir 4 dienomis. Už tiek kuro galima nuvažiuoti apie 2000 kilometrų. Ar 2021 metų rugpjūtį taip intensyviai susitikinėjote su rinkėjais Jonavos rajone, kad prireikė pilti kurą kelias dienas iš eilės?

Kurą kelis kartus pylėtės ir per 2022 metų tarybos posėdžių pertrauką. Visais šiais laikotarpiais pilnai kompensavotės ryšių išlaidas. Ar manote, kad šias išmokas už tarybos nario veiklą gavote pagrįstai?

Tačiau atsakymų kol kas dar negavo.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Mindaugas Sinkevičius
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Mindaugas Sinkevičius

Jonavos LSDP skyriaus narių čekių vakarėlis

Toliau A.Tapinas rašo, kad M.Sinkevičiaus vadovaujamo LSDP Jonavos skyriaus nariai taryboje buvo užkūrę fiktyvių čekių vakarėlį.

LSDP nuotr./Jonavos socialdemokratai
LSDP nuotr./Jonavos socialdemokratai

Birutė Platkauskienė, LSDP skyriaus pirmininko pavaduotoja, vien per 2022 metus ji pateikė čekius, pagal kuriuos atsiskaitė 21 skirtinga mokėjimo kortele. Ji pylėsi ir dujas, ir benziną. Tą pačią dieną su skirtingomis kortelėmis mokėjo už degalus Kaune, Merkinėje ir Karmėlavoje.

Birutė Gailienė, Jonavos vicemerė, jau yra nuteista baudžiamojoje byloje už tai, kad 2006 metais dirbdama lažybų bendrovės tarpininke 28 kartus suklastojo lažybų korteles savo naudai, o 29 kartą nespėjo, nes susidūrė su teisėsauga.

Jos teistumas dėl turto pasisavinimo išnyko dar 2008 metais.

B.Gailienė pylėsi ir dyzeliną, ir benziną, o 2022 metais ji pateikė 12 skirtingų mokėjimo kortelių apmokėtus kuro čekius. Atostogų metu rugpjūtį B.Gailienė pateikė devynis kuro čekius.

Artūras Neimontas už degalus mokėjo 18 skirtingų mokėjimo kortelių.

2022 metais po du kartus jis pylėsi vasario 5, 14, 25 dienomis, kovo 9, balandžio 8, 15, 19, gegužės 9 ir 29, birželio 3, 17, 30.

Kai liepą taryba atostogavo, socialdemokratas “Lietuvos draudimo” ekspertas A.Neimontas degalų po du kartus pylėsi liepos 9, 10, 15, 22, 29 ir 31 dienomis. Pagal pateiktus čekius skirtumas tarp pylimų buvo ir 22 sekundės.

Pasak A.Tapino, vartant fizinius čekius labai lengva nustatyti – ar tai svetimas čekis, ar apmokėtas sava kortele. Svetimi dažniausiai būna itin suglamžyti, toks įspūdis, kad iš tikrųjų traukti iš šiukšlių dėžės.

Jo teigimu, jonaviečiai taip pat apmokėjo A.Neimonto pateiktas jo žmonos Loretos vardu išrašytas ryšio sąskaitas. Ne tik už Loretos telefono išlaidas, bet dar ir už kažkokią Telia parduotuvėje Loretos nusipirktą įrangą.

Vilija Šadauskienė už degalus mokėjo 9 skirtingomis kortelėmis. 2022 m. per liepą ir rugpjūtį, kai taryba atostogavo, V.Šadauskienė kurui esą išleido 1300 eurų, tai yra nuvažiavo apie 12 000 kilometrų per du mėnesius. Spalį buvo metų rekordas – 14 pylimų už 824 eurus. Apie 5800 kilometrų.

Povilas Garbauskas visas išmokų ataskaitas parėmė tik kuro čekiais. Ta jam 2022 m. prireikė 26 skirtingų kortelių, pylėsi ir benziną, ir dyzeliną.

Egidijaus Mažūnaičio 2022 metų čekiuose – 13 skirtingų kortelių. Tris kartus per dieną jis esą pylėsi kurą spalio 5, lapkričio 21, kovo 8, liepos 11 d. Tą dieną kuro E.Mažūnaitis Jonavoje užsipylė už 250 eurų, trimis skirtingomis kortelėmis, o liepos 12 d. jau pylėsi Trakuose.

Spalio 5 d. E.Mažūnaitis 14:35 užsipylė benzino Kaune, o 15:06 jau pylėsi Jonavoje.

Marijona Širvelienė, pasak A.Tapino, fiktyvius čekius apmokėjo 17 skirtingų kortelių. Liepą per atostogas M.Širvelienė kurui išleido 726 eurus, vadinasi, teko nuvažiuoti apie 5500 kilometrų.

Anot A.Tapino, tai dar tikrai ne visi socialdemokratai – didžiulių klausimų kelia ir Erlando Andrejevo, Nerijaus Šalūgos, Alfonso Meškausko ataskaitos ir čekiai.

E.Andrejevo ryšių sąskaitoje dar yra trys numeriai, kuriuos apmoka jonaviečiai.

„Tad galima daryti išvadą, kad visi LSDP priklausantys tarybos nariai galimai piktnaudžiavo tarybos nario išmokomis ir klastojo dokumentus“, – rašo jis.

Dar vieną kortelių puokštę pažėrė Regionų partijos sąrašo lyderė Jonavoje Rita Latviūnienė. Jos pateikti čekiai rodo, kad atsiskaityta 21 skirtinga mokėjimo kortele.

Remiantis čekiais pagal kuro pylimo vietas R.Latviūnienė keliavo taip: gegužės 4 d. – Elektrėnai, 5 dieną pylėsi Vilniuje, 8 dieną Jonavoje, 10 dieną Lentvaryje, 11 Kaune, 13-14 d. pilamasi Jonavoje, 15 dieną Lentvaryje, 16 dieną Jonavoje, 17 dieną Lentvaryje ir Jonavoje, 18 dieną Kaune, 19 dieną Jonavoje. Tokių kelionių vien per 2022 dar yra ne viena.

„Skaidrinam“ pakalbinta R.Latviūnienė aiškino, kad turi neįgalumą, dėl to ją vežioja įvairūs žmonės, kurie pilasi kurą iš savo kortelių.

Tarybos narys pagal Darbo partijos sąrašą, Antikorupcijos komisijos pirmininkas Saulius Jakimavičius buvo gudresnis.

„Faktiškai visi jo pateikti čekiai yra grynais ir neprisikabinsi. Tik skubėdamas rinkti čekius Jakimavičius prasileidžia 2022 metų birželį – 4 dieną jis sugeba piltis net keturis kartus per dieną“, – rašo A.Tapinas.

Pusę aštuonių ryte jis pilasi už 114 eurų, po valandos už 67 eurus, antrą valandą už 54 eurus ir dieną baigia pusę šešių pildamasis dar už 100 eurų. Per dieną jis įsipylė ir turėjo išvažinėti kuro už 334 eurus. Už tiek galima nuvažiuoti apie 2500 kilometrų. Vidutinis greitis turėtų būti apie 200 kilometrų per valandą.

Sustabdė išmokų mokėjimą

Jonavos rajono savivaldybės taryba antrajame šios kadencijos posėdyje priėmė sprendimą laikinai sustabdyti savivaldybės tarybos narių veiklos išmokų mokėjimą.

Veiklos išmokos tarybos nariams nebus mokamos nuo birželio 1 d.

Tarybos nariai pavedė Tarybos reglamento komisijai parengti pasiūlymus dėl savivaldybės tarybos nario veiklos išmokos dydžio, mokėjimo ir atsiskaitymo sąlygų bei pateikti juos tarybai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi