Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 17

JTO vadovui Ban Ki-moonui suteiktas VDU garbės daktaro vardas

Sekmadienį Kaune garbės daktaro vardo regalijos suteiktos Jungtinių Tautų generaliniam sekretoriui Ban Ki-moonui. Vienas svarbiausių pareigų pasaulyje užimantis diplomatas šia proga skaitė ir viešą paskaitą.
Ban Ki-moonas
Ban Ki-moonas / Šarūno Bulotos / 15min nuotr.

Ją pradėdamas sausakimšoje VDU didžiojoje salėje, Ban Ki-moonas į susirinkusius kreipėsi lietuviškai: „Labas“.

„Vytauto Didžiojo universiteto garbės daktaro titulo suteikimas Jungtinių Tautų vadovui yra nuoseklus ir atsakingas Lietuvos žingsnis, atspindintis siekį glaudžiai bendradarbiauti su šia pasauline organizacija“, – teigė VDU Tarybos pirmininkas, kadenciją baigęs Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus. 

Ban Ki-moonas Lietuvoje svečiuosis iki lapkričio 18 dienos. Šis vizitas yra istorinis įvykis: šalyje pirmą kartą per jos narystės JT istoriją lankėsi ir su aukščiausiais šalies vadovais susitiko šios organizacijos generalinis sekretorius.

Lietuvoje pirmą kartą per jos narystės JT istoriją lankėsi ir su aukščiausiais šalies vadovais susitiko šios organizacijos generalinis sekretorius.

VDU garbės daktaro vardas B.Ki-moonui suteiktas už nuolatinį siekį konsoliduoti tarptautinės bendruomenės pastangas sprendžiant pasaulinius iššūkius, viešosios diplomatijos idealų sklaidą ir nuolatines pastangas bei iniciatyvas taikai ir saugumui pasaulyje užtikrinti.

JT generalinis sekretorius yra ne tik diplomatas, visuomenės veikėjas, bet ir tautų taikytojas. Tarptautinės bendruomenės akyse jis – Jungtinių Tautų simbolis. Ban Ki-moonas, einantis šias pareigas nuo 2007-ųjų, aktyviai prisideda prie pastangų spręsti pasaulinius iššūkius: klimato kaitą, pandemiją, skurdą, maisto, energijos ir vandens atsargų užtikrinimą. Diplomatas taip pat tarpininkauja tautų konfliktuose, siekia palaikyti tarptautinę taiką ir saugumą, prisideda prie tvaraus vystymo.

Lietuvos narystė Jungtinėse Tautose nuo pat įstojimo 1991-aisiais turėjo didelę reikšmę mūsų šaliai, ypač siejamą su nepriklausomybės atgavimu ir sklandžia integracija į tarptautinę bendruomenę. Ši organizacija jau netrukus po Lietuvos įstojimo sprendė valstybei aktualius istorinio teisingumo klausimus dėl sovietų karinių pajėgų išvedimo iš Baltijos šalių ir t. t.

Šiemet Lietuva pasiekė istorinę pergalę – tapo pirmąja Baltijos valstybe, išrinkta į JT Saugumo Tarybą. Įtakingiausiame JT forume šalis dalyvaus dvejus metus (2014–2015 m.).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento