Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 26

Jubiliejinių Vilniaus metų „Kristoforai“ – J.Ohmanui, O.Šurajevui, A.Tapinui

Vilnius švenčia 700 metų jubiliejų ir įteikė jubiliejinių metų garbingiausius apdovanojimus – Šv. Kristoforo statulėles. Šiemet juos gavo daugiausia tie, kurie telkė žmones pagalbai Ukrainai. Tarp vienuolikos apdovanotųjų – tokių net šeši. Reikšmingiausiems miesto apdovanojimams vilniečiai šiemet pasiūlė 40 kandidatų.
Šv. Kristoforo apdovanojimų įteikimo ceremonija
Šv. Kristoforo apdovanojimų įteikimo ceremonija / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Ne be reikalo mūsų miestas Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio įsaku antradienį paskelbtas „miestu gelbėtoju“. Tai mūsų – visų miestiečių – pastangų įvertinimas. Visų. Tačiau tarp visų yra tie, kurie padarė ir tebedaro didžiausius, ryškiausius darbus. Ir kaip tik todėl šiemet Vilniaus Šv. Kristoforo apdovanojimuose dominuoja šie mūsų herojai ir Ukrainos kova“, – sakė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

„Lygiai prieš 700 metų ir vieną dieną mūsų ir rusų valdovas išsiuntė laišką Europai. Ten daug gerų dalykų, paminėsiu tik kelis. Mes kviečiame visus, kurie gerbia kitus, kurie negerbia, tų nekviečiame. (...)

Per tuos 700 metų išgyvename antrą Aukso amžių“, – kalbėjo renginy meras.

Anot R.Šimašiaus, kaip gerus dalykus galime užauginti, taip galime juos ir prarasti. Tai labai gerai matome šiandien.

Trys vienodos nominacijos

Net tris nominacijos šįkart vadinosi vienodai – „Už sutelktą vilniečių jėgą Ukrainos kovoje už laisvę“. Viena iš šios nominacijos statulėlių įteikta Jonui Ohmanui, nevyriausybinės organizacijos „Mėlyna ir geltona“, kuri remia ginkluotą Ukrainos pasipriešinimą jau nuo 2014 metų, lyderiui.

J.Ohmanas atsiimti skulptūrėlės negalėjo, jis padėkojo vaizdo įrašu. Dėkodamas sakė, kad turime daryti viską, jog galėtume gyventi saugiai ir jaukiai savo šalyje, savo regione.

„Iki pergalės. Kartu“, – pabaigė jis.

Antroji – Olegui Šurajevui, „1K“ paramos Ukrainai fondo įkūrėjui. Dabar O. Šurajevo scena – palaikymo akcijos, mitingai, fondo Ukrainai „1K paramos fondas“ veikla, visi projektai, kad rusų okupantai būtų sustabdyti.

Jis padėkojo už apdovanojimą, teigdamas, kad nedėkoja tiems, kurie nenorėjo, jog jis tą apdovanojimą gautų.

O.Šurajevas perdavė „linkėjimus“ Lenkų rinkimų akcijai ir Visvaldui Matijošaičiui.

Trečioji – žurnalistui ir visuomenininkui Andriui Tapinui, kurio lėšų rinkimo projektai nuskambėjo ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje, taip pat telkdami žmones rinkti paramą. Kaip vienas iš pavyzdžių buvo „Bayraktar“ pirkimui surengta akcija.

A.Tapinas pažadėjo, kad jau šiemet Vingio parke įvyks pirmasis tarptautinis Laisvės, taikos ir, kaip pabrėžė jis – labai norėtųsi visiems, pergalės piknikas.

Pagalba karo pabėgėliams

Apie Ukrainą kalbėta ir teikiant daugiau apdovanojimų. „Kristoforas“ atiteko ir Laurynui Šeškui už tai, kad sukūrė smagią, saugią ir dosnią užuovėją ukrainiečių vaikams nuo karo vėtrų – Šiuolaikinio meno centrą Vilniuje pavertė ukrainiečių vaikų, mamų, močiučių susibūrimo, žaidimų, koncertų ir įvairiausių kitų pozityvių veiklų vieta. Įvertintos ir „Tūkstantmečio vaikų“ iniciatyvos mažiesiems ukrainiečiams dovanotos Kalėdos Katedros aikštėje, dviračius ir kitą šiltą, paramą.

L.Šeškus į sceną atsivedė ir vaikus, abu jie taip pat savanoriauja ir padeda.

Taip pat – Agnei Klimčiauskaitei-Janavičienei už svetingą ir humanišką ukrainiečių integraciją, Lietuvos ir Ukrainos mokytojų bendrystę. Per dvi savaites iš rusų bombarduojamo Charkivo Agnė su bendraminčiais padėjo persikelti mokyklai su vaikais, mokytojomis, mamomis, močiutėmis, gyvūnais – surado jiems ne tik pastogę, bet ir ją įrengė, rūpinosi maistu, mokymosi priemonėmis, ugdymu ir emocine pagalba pabėgėliams.

Atsiimdama skulptūrėlę ji sakė, kad šiemet išmokusi viską, ką duoda gyvenimas. Didelę ukrainietišką šeimą, morkas, bulves, patalpas mokyklai, taip pat ir Kristoforą.

Įvertinta ir VšĮ „Stiprūs kartu“ – už savanorystės iniciatyvas ir pilietiškumo ugdymą, už namus, surastus tiems, kas juos prarado.

Įstaigos vardu kalbėjęs Edmundas Jakilaitis sakė, kad ši įstaiga yra ne apie jį, ne apie jo brolius šaulius, o apie mus visus. Tikslas buvo, kad nė viena šeima neliktų valdiškose patalpose, o turėtų namus.

Mokslas ir menas

Kiti apdovanojimai, kurių iš viso buvo 11, tiesiogiai nebuvo orientuoti į pagalbą Ukrainai.

Vilniaus klubas išskirtas už Vilniaus mecenatų auginimą ir telkimą. Apdovanojimą atsiėmė klubo tarybos pirmininkas Petras Šimeliūnas.

Jis sakė, kad klubo bendruomenei šį apdovanojimą gauti šiemet itin svarbu, nes šiemet Vilniaus klubui 25-eri.

Profesorė Sonata Jarmalaitė už nuopelnus onkologijos mokslui.

„Mokslininkai yra keisti sutvėrimai, jie tiki stebuklais, užsidaro laboratorijose ir dirba, kol tas stebuklas tampa realybe“, – kalbėjo mokslininkė.

Ji dėkojo ir paramos onkologiniams ligoniams organizacijoms, ir kolegoms, savo mokytojams. Ir Vilniaus savivaldybei, kuri esą supranta, kad prevenciniai renginiai turi vykti, nors ir keistose vietose, parke prie Vėžio instituto kepinant saulei.

Dirigentas Modestas Pitrėnas gavo „Kristoforą“ už muzikos meno puoselėjimą ir Vilniaus vardo garsinimą pasaulio scenose.

Jis atvykti negalėjo, apdovanojimą iš Nacionalinės filharmonijos direktorės Rūtos Prusevičienės rankų atsiėmė maestro žmona Ieva Prudnikovaitė.

Profesoriui Jūrui Baniui apdovanojimas įteiktas už nuopelnus mokslui ir jo sklaidai.

„Vilniaus vardą garsinome, garsiname ir garsinsime ateityje. Vilniaus vardas mokslo pasaulyje skambės“, – abejonių nepaliko profesorius.

Už šiuolaikinę Vilniaus architektūrą apdovanotas Remigijus Bimba. Dėkodamas už garbingą apdovanojimą jis dėkojo vilniečiams, kurie leidžia architektams prisiliesti prie Vilniaus – koks jis buvo, koks yra, koks bus.

Atkreipti dėmesį į pagalbą Ukrainai

Šiemet savivaldybė kvietė teikiant kandidatus apdovanojimui ypač atkreipti dėmesį į tuos, kurie padėjo Ukrainai ir ukrainiečiams.

„Šie metai buvo labai sudėtingi – gyvenome įtampoje dėl karo, bet tokios situacijos tik dar labiau išryškina tikruosius lyderius, įdomiausius ir labiausiai nusipelniusius įvertinimo vilniečius. Raginu juos įvardyti garsiai, kad galėtume išrinkti verčiausius Kristoforo statulėlės“, – pradėjęs nominantų atranką sakė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

Šv. Kristoforo statulėlės kasmet teikiamos už pasiekimus kultūros ir meno, sveikatos, sporto, verslo, turizmo, teisėsaugos, labdaringos veiklos ir kitose srityse. Tai – žmonės, kurie savo idėjas, darbus ir projektus skiria Lietuvos sostinei, garsina miesto vardą ne tik Lietuvoje, bet ir pasaulyje.

Šv. Kristoforo apdovanojimai teikiami nuo 1998 metų. Nominacijas apdovanojimui už nuopelnus mokslui, teisėsaugai, švietimui, kultūrai ir menui, Vilniaus istorinei atminčiai, sportui, verslui, turizmo plėtrai, labdarai, architektūrai siūlo vilniečiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas