Pirmadienį rašytojas publicistas Aidas Puklevičius feisbuke atkreipė dėmesį, kad dėl naujojo koronaviruso protrūkio Italijoje pasitaiko situacijų, kai už kelių eurų vertės dezinfekcinį rankų skystį sumokama ir 800 eurų.
A.Puklevičiaus įrašą komentavusieji pastebėjo, kad užuot mokėjus kelis šimtus eurų už dezinfekcinį skystį galima pasinaudoti alkoholiniais gėrimais, pavyzdžiui, degtine. Juolab kad dezinfekcijai naudojamus stipriuosius gėrimus ne vienas yra matęs filmuose.
Tiesa, vis dėlto, kiek sudėtingesnė. Pasak Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NSVC) specialistės Daivos Razmuvienės, įprasta degtinė koronavirusui sunaikinti – per silpna.
„Rankų dezinfekavimo priemonė, turinti alkoholio, turi būti ne silpnesnė kaip 60 laipsnių. Paprastas alkoholinis gėrimas (40 laipsnių degtinė) dezinfekavimui netinka. Rankas dezinfekuoti reikia dezinfekavimo skystį į rankas trinant 20–30 sekundžių“, – atsakyme 15min teigė NVSC specialistė.
Stipriaisiais gėrimais nepavyks dezinfekuoti ir daiktų. Norint sunaikinti ant, pavyzdžiui, stalo esančius virusus patariama naudoti 0,1 proc. natrio hipochloritą, o jei šiai medžiagai paviršiai yra jautrūs, galima pasitelkti 70 proc. koncentracijos etanolį.
Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) atstovai taip pat rekomenduoja naudoti hipochloritą, tačiau pastebi, kad duomenų apie priemonės efektyvumą prieš koronavirusą – nėra.
Prasidėjus koronaviruso protrūkiui, užsienio valstybių socialiniuose buvo pasirodę gandų, kad alkoholiniais gėrimais organizmą galima dezinfekuoti ne tik iš išorės, bet ir iš vidaus.
Internete išplito melaginga informacija, esą nuo ligos galima apsisaugoti vartojant steroidus, sūrų vandenį ar etanolį.
Pastarojo veiksmingumas buvo susietas su alkoholiu, todėl pasaulį netruko apskrieti mitas, kad Uhano koronavirusą įveikia stiprieji gėrimai. Tai nėra tiesa.
NSVC pastebi, kad siekiant apsisaugoti nuo koronavirusinių infekcijų rekomenduojama laikytis standartinių ligos plitimą mažinančių priemonių.
Pavyzdžiui, neliesti rankomis veido ir akių, laikytis kosėjimo, čiaudėjimo etiketo (kosėti ar čiaudėti prisidengus vienkartine servetėle arba į sulenktos alkūnės vidinę pusę), laikytis saugaus maisto ruošimo (ypač naudojant termiškai neapdorotą mėsą, kiaušinius), vengti artimo sąlyčio su visais, kam yra pasireiškę kvėpavimo takų ligos simptomai, pavyzdžiui, kosulys, čiaudulys.
ULAC taip pat pataria laikytis rankų higienos – dažnai plauti vandeniu su muilu, valyti rankas alkoholiniais tirpalais, geliais ar servetėlėmis.