2021 05 12

Jurbarko rajone įkliuvo nelegalus mėsos gamintojas

Pastaruoju metu maisto prekybai socialiniuose tinkluose ir skelbimų portaluose aktyviai augant, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) inspektoriai be fizinių patikrų atidžiai stebi ir šią erdvę bei vykdo sustiprintą kontrolę, siekiant, kad vartotojus pasiektų tik saugūs ir kokybiški produktai. Analizuodami interneto erdvėje pasirodančius skelbimus apie gaminamą ir pristatomą mėsą ir jos gaminius bei patikrinę šią informaciją, VMVT inspektoriai nustatė, kad Jurbarko rajono mėsos gamintojo veikla buvo nelegali.
Asociatyvi iliustracija
Asociatyvi iliustracija / FNTT nuotr.

Šviežia mėsa ūkinėse patalpose buvo tvarkoma neturint tokiai veiklai būtino VMVT leidimo ir nesilaikant privalomų higienos bei sanitarijos reikalavimų, neužtikrinant maisto saugos. Be to, buvo neteisėtai deklaruojama apie vykdomą ekologinį ūkininkavimą – patikrinimo metu nustatyta, kad ūkis nebuvo sertifikuotas ekologiniam ūkininkavimui.

Pagal turimą informaciją VMVT Tauragės departamento inspektoriai kartu su Kauno Finansinių nusikaltimų tyrimų tarnybos pareigūnais atliko kontrolinį mėsos gaminių pirkimą ir neplaninį ūkinės veiklos patikrinimą. Asmuo, pardavęs mėsos produktus, dokumentų, pagrindžiančių vykdomą veiklą, pateikti negalėjo.

Mėsos produktus jis gamino neteisėtai, kontrolę atliekantiems pareigūnams nepateikė mėsos įsigijimo ir jos tinkamumą žmonių maistui patvirtinančių dokumentų. Ant mėsos neaptikta jokių sveikumo ženklų, įrodančių, kad mėsa buvo patikrinta ir tinkama vartoti žmonėms.

Vykdyto patikrinimo metu nustatyta, kad mėsa ir jos gaminiai buvo laikomi antisanitarinėmis sąlygomis, netvarkingose ir nešvariose, gamybai nepritaikytose patalpose. Jose ne tik nebuvo šaldymo įrangos žaliavai, taip pat mėsos gaminiams laikyti, bet ir tekančio šalto bei karšto vandens, patalpos ir inventorius buvo nevalyti, netvarkingi, mėsos sūdymui naudotos buitinės vonios su korozijos pažeistu paviršiumi ir kt. Taip pat rasta ir antisanitarinėmis sąlygomis laikytų prieskonių, česnako granulių, nitritinės druskos.

VMVT sprendimu šiam gamintojui buvo uždrausta galimai nesaugią produkciją tiekti rinkai, o už veiklą, vykdytą be leidimo, jam skirta administracinė nuobauda. Neteisėtai gamintą produkciją (75 kg) nurodyta sunaikinti specializuotoje įmonėje ir nedelsiant iš internetinės erdvės pašalinti skelbimus, kuriuose buvo siūloma pirkti nelegaliai pagamintus mėsos gaminius.

„Šis atvejis rodo, kad, nepaisant supaprastintų sąlygų mažiems maisto gamintojams, vis dar atsiranda verslininkų, kurie mėgina „prasmukti“ ir maistą gaminti nesilaikydami nei elementarių higienos, nei kitų reikalavimų. Maisto gamyba tiesiogiai susijusi su žmonių sveikata, todėl kviečiame visus gamintojus elgtis atsakingai ir nepažeidinėti įstatymų. VMVT ir toliau atidžiai stebės ne tik fizines prekybos vietas, bet ir elektroninę prekybą tam, kad pirkėjai įsigytų tik kokybiškus ir saugius maisto produktus“, – sako VMVT direktorius Mantas Staškevičius.

VMVT atkreipia vartotojų dėmesį ragindama internetu maisto produktus pirkti tik iš VMVT kontroliuojamų maisto tvarkymo subjektų – patikimų, savo veiklą registravusių gamintojų, kurių parduodami maisto produktai atitinka maisto saugos ir kokybės reikalavimus. Socialiniuose tinkluose ar skelbimų portaluose prie skelbimo apie parduodamą maistą vartotojams gerai matomoje vietoje turi būti nurodytas gyvūninio maisto tvarkymo mažais kiekiai registracijos arba patvirtinimo numeris. Pasitikrinti, ar prekiautojas veiklą vykdo legaliai ir turi reikiamus dokumentus, vartotojai gali VMVT svetainėje esančiame Maisto tvarkymo subjektų registre http://vmvt.lt/opendata/mtsr/index.php. Registruoti maisto gamintojai yra reguliariai kontroliuojami VMVT dėl gamybos sąlygų, žaliavų saugos ir kokybės, darbuotojų higienos, imami mėginiai laboratoriniams tyrimams ir pan.

VMVT išduotus leidimus privalo turėti ne tik visi maisto produktus gaminantys ir juos parduodantys asmenys, bet ir norintys užsiimti išvežiojamąja maisto produktų prekyba.

Lietuvoje mėsos, pieno, žuvies ar žvėrienos gaminius nedideliais kiekiais gaminantiems ir tiesiogiai vartotojams parduodantiems mažiesiems gamintojams yra taikomi supaprastinti reikalavimai, tad savo veiklą galima nesunkiai legalizuoti. Dėl veiklos registravimo reikia kreiptis į teritorines VMVT, kurių specialistai suteikia reikalingas konsultacijas ir pataria, kaip tinkamai ir minimaliomis sąnaudomis įrengti gamybos patalpas pagal būtinuosius higienos reikalavimus ir kt.

Vartotojai apie pastebėtus galimus nelegalios veiklos atvejus ar įtarimus dėl nekokybiško ir nesaugaus maisto tvarkymo VMVT gali pranešti nemokamu telefono numeriu 8 800 40403 (visą parą) arba užpildę elektroninę skundo formą-anketą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pasisemti ilgaamžiškumo – į SPA VILNIUS
Akiratyje – žiniasklaida: ką veiks žurnalistai, kai tekstus rašys „Chat GPT“?
Reklama
Išmanesnis apšvietimas namuose su JUNG DALI-2
Reklama
„Assorti“ asortimento vadovė G.Azguridienė: ieškantiems, kuo nustebinti Kalėdoms, turime ir dovanų, ir idėjų