Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2021 07 24

Jūros šventė per pandemiją: kaip saugosi dalyviai?

Į Klaipėdą suvažiavus svečiams sutikti ryškiausią vasaros renginį – Jūros šventę – tvyro ir nerimas dėl saugumo. Miesto vadovas Vytautas Grubliauskas išvakarėse kreipėsi į svečius, prašydamas laikytis atstumų ir elgtis atsakingai. Prekybininkų prašyta dėvėti kaukes ir pirštines, turėti dezinfekcinio skysčio. Kaip priėmė atvykėliai tokius mero žodžius?

Kaip žadėjo šventės organizatoriai, Jūros šventėje netrūks saugumą akcentuojančių stendų, žmonės bus įspėjami informaciniais garso įrašais. Anot organizatorių, visgi vienas pagrindinių akcentų šventės bei sergamumo mažėjimo sėkmei – žmonių sąmoningumas ir atsakomybė.

Kruizinių laivų terminalo prieigose ir Atgimimo aikštėje įsikurs du mobilieji vakcinacijos centrai, kur bus galima pasiskiepyti nuo COVID-19.

Atgimimo aikštėje „Klaipėdos švenčių“ palapinėje, bus galima pasiimti vienkartinę veido kaukę, dezinfekcinio rankų skysčio. Užtikrinant maksimalią galimybę saugoti save ir kitus, miesto teritorijoje stovės dezinfekcinės stotelės, kurias nuolat papildys Jūros šventės savanoriai.

Kaip pranešama, visiems mugės prekybininkams iškeltas reikalavimas dėvėti apsaugines veido kaukes, vienkartines pirštines ir prekybinėse vietose turėti dezinfekcinio skysčio.

Jūros šventės mugė Klaipėdoje
Jūros šventės mugė Klaipėdoje

Tačiau prasidėjusios mugės prekybininkai, atrodo, tokio reikalavimo nei negirdėjo – retas kuris dėvi kaukę, gumines pirštines – vos vienas kitas. Per kelias valandas nenuskambėjo nė vieno raginimo nesibūriuoti ar laikytis atstumų. Paaiškėjo, kad ir rasti dezinfekavimo stoteles – sudėtingas darbas.

Kalbinti prekeiviai aiškina, neva atvirame ore kaukės nereikalingos, nors ir pripažįsta, kad buvo įspėti dėl reikalavimo jas dėvėti.

„Prieš kelias dienas buvome įspėti, kad turime dėvėti kaukes, pirštines, turėti dezinfekcinio skysčio. Štai – buteliukas. Kaukės dar neužsidėjau, nes žmonių kol kas mažoka.

Nežinau, ar išvis dėsiuosi, o štai su pirštinėmis bus labai karšta, turiu jas kažkur, bet neketinu mautis, nebent kokie tikrintojai pareikalautų“, – pakalbinta atviravo suvenyrų prekeivė.

Jūros šventės mugė Klaipėdoje
Jūros šventės mugė Klaipėdoje

Iš Latvijos atvykęs duonos pardavėjas taip pat sakė, kad buvo įspėtas dėl sugriežtintų saugumo reikalavimų, tačiau matydamas, kad aplinkui prekeiviai jų nepaiso, nusprendė ir pats nesidėti kaukės.

„Pažiūrėkite aplink – kas su kauke? Niekas. Manau, kad tai nesąmoningas reikalavimas. Kodėl pirkėjai be kaukių, o pardavėjai turi būti su jomis?

Parduotuvėse, uždarose erdvėse – supratama. Tačiau atvirame ore kaukių tikrai nereikia“, – pasakojo naminės duonos atvažiavęs parduoti vyras.

Jūros šventės mugė Klaipėdoje
Jūros šventės mugė Klaipėdoje

Siekiant išvengti spūsčių, piko valandomis, 17-1 val., prieš ir po didžiųjų koncertų Kruizinių laivų terminale, bus uždarytas pasukamas tiltelis.

Kaukių nesidės kaip visi

15min kalbinti mugės svečiai prisipažįsta buvo sutrikdyti paskutinę minutę sugriežtintų reikalavimų.

„Kai išgirdome, kad visiems – ir pardavėjams, ir pirkėjams – teks dėvėti kaukes, laikytis atstumų, norėjome nebevažiuoti ir atšaukti kelionę, tačiau paskutinę minutę nutarėmė vykti bent pasižmonėti. Maniau, kad bus visiška nesąmonė, o čia, štai, visi be kaukių, normaliai“, – džiaugėsi mugės lankytoja.

„Koks čia poilsis kai per tokius karščius su kaukėmis reikia vaikščioti, nei pasimatuosi ko, nei nusipirksi normaliai. Manau, kad valdžia su tomis kaukėmis tikrai persistengė – nuo nieko jos nesaugo gryname ore“, – kalbėjo kitas mugės svečias.

Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Jūros šventėje tik vienas kitas žmogus dėvėjo kaukes.
Aurelijos Jašinskienės / 15min.lt nuotr./Jūros šventėje tik vienas kitas žmogus dėvėjo kaukes.

Ir iš tiesų – kelias valandas pasivaikščiojus po šventę ant rankų pirštų buvo galima suskaičiuoti žmones, kurie taisyklingai dėvėjo kaukes. Kiti, jei ir turėjo, nešiojo atidengę nosį, ar tiesiog po smakru.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas