Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 06 24 /20:57

K.Budrys: dėl „Wagner“ maišto Rusijoje gali susvyruoti palaikymas kariauti Ukrainoje

Prezidento vyriausiasis patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Kęstutis Budrys sako, kad dėl samdinių grupuotės „Wagner“ maišto Rusijoje gali susvyruoti palaikymas tęsti karą Ukrainoje.
Kęstutis Budrys
Kęstutis Budrys / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Lietuvos nacionalinis interesas yra, kad šio proceso pasėkmėje Rusijos pusėje būtų peržiūrėtas sprendimas dėl agresijos Ukrainoje. Tuo mes suinteresuoti labiausiai“, – BNS šeštadienį sakė K.Budrys.

„Manau, kad yra pagrindo teigti, kad dėl to proceso tas palaikymas (tęsti karą – BNS) gali susvyruoti. Ar pakeistų iš esmės sprendimą, turbūt ne“, – pridūrė jis.

Pasak pareigūno, Lietuva išlieka suinteresuota režimo pasikeitimu į demokratinį, tačiau abejojo, kad „Wagner“ maišto metu nuvertus prezidentą Vladimirą Putiną taip įvyktų.

„Vargu bau, ar iš šitos situacijos Rusija pataps demokratinė ir taiki“, – kalbėjo K.Budrys.

Ukrainoje kovojusi „Wagner“ šeštadienio naktį sukilo prieš Rusijos ginkluotąsias pajėgas ir teigia žygiuojanti į Maskvą.

„Wagner“ paskelbė apie karinių objektų užėmimą Rostove prie Dono, o organizacijos vadas Jevgenijus Prigožinus pažadėjo nuversti Rusijos karinę vadovybę.

Rusijos prezidentas „Wagner“ boso ginkluotą maištą pavadino išdavyste ir pažadėjo ginti žmones ir Rusiją.

Pasak K.Budrio, remiantis dabartine informacija, „Wagner“ karinis potencialas įvykdyti perversmą Rusijoje jėga yra per menkas, bet jo užtenka sukelti neramumams, o režimo kaita Kremliuje priklausys nuo to, ar prieš V.Putiną atsisuks kiti režimo nariai.

Jis teigė, kad „Wagner“ potencialas yra sumažėjęs dėl praradimų Ukrainoje ir to, kad kalinius Rusijoje dabar jau verbuoja reguliarioji šalies kariuomenė. Vis dėlto pareigūnas pabrėžė, kad „Wagner“ turi savos šarvuotos technikos, įskaitant tankus, taip pat oro komponentą.

„Tai rimta jėga, ne šiaip kokie kombainai“, – sakė K.Budrys.

Prezidento patarėjas sakė, kad „Wagner“ žygis į Maskvą turės ir geopolitinių pasekmių, turint omenyje Rusijos įtaką Afrikoje ir kituose regionuose, kur ši grupuotė yra dislokavusi pajėgas.

Jo teigimu, vieši ir nevieši duomenys rodo, kad „Wagner“ maištas yra tikras ir netikėtas V.Putino režimui.

„Įvairūs paspekuliavimai, kad čia yra imitavimas ar netikras procesas, skirtas nukreipti dėmesiui, neturi pagrindo. Procesai yra rimti. Visa tai, kas vyksta, yra tikras dalykas“, – kalbėjo K.Budrys.

Pasak jo, tiesioginė karinė grėsmė Lietuvai dėl neramumų Rusijoje nekyla, bet tarnybos stebės, kaip padėtį slopins V.Putino režimas ir ar jis nesiims to daryti didindamas įtampos su kaimyninėmis šalimis.

„Didinant įtampą tuo metu, kai vyksta karas prieš Ukrainoje, tie scenarijai gali tapti nekontroliuojami“, – kalbėjo prezidento patarėjas.

Reaguodama į „Wagner“ veiksmus, Rusijos valdžia paskelbė antiteroristinės operacijos režimą Maskvoje ir Maskvos regione.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas