Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2018 07 18

Ką darys valstybė, teismui nepatvirtinus taikos sutarties su „Danpower Baltic“?

Praėjusią savaitę teismas nepatvirtino taikos sutarties tarp valstybės ir Vokietijos bei Lietuvos bendrovės „Danpower Baltic“. Dabar energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas tikisi, kad sprendimas dėl skatinamojo tarifo šios įmonės jėgainei Kaune bus priimtas po galutinio teismo sprendimo. Esą tam reikės ir geros „Danpower Baltic“ valios.   
Žygimantas Vaičiūnas
Žygimantas Vaičiūnas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Praėjusią savaitę Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas nepatvirtino taikos sutarties tarp Valstybinės energetikos inspekcijos ir įmonės „Danpower Baltic“. Teismui kilo abejonių, ar tai atitinka viešąjį interesą.

Bene svarbiausia taikos sutarties dalis – valstybė įsipareigoja skirti skatinamąjį tarifą „Danpower Baltic“ elektrinei Kaune (apie 18–25 mln. eurų per dvylika metų), o įmonė žada atsiimti ieškinius prieš valstybę.

Teismui atmetus svarbiausią skėtinės taikos sutarties dalį, susiklostė neįprasta situacija – birželį įmonė „Danpower Baltic“ pateikė prašymą Inspekcijai suteikti skatinamąjį tarifą, kuris pažadėtas taikos sutartyje, tačiau dabar teismas taikos sutartį atmetė būtent todėl, jog skatinimo suteikimas gali prieštarauti viešajam interesui.

Iškilo teisinis klausimas: kaip turi pasielgti valstybė, kuriai šioje byloje atstovauja Inspekcija?

„Manau, kad bet kokiu atveju idealus variantas būtų sulaukti teismo sprendimo, o kaip techniškai tai susidėlios, tai tam yra laiko ir bus sudėliota. Vieną ar kitą variantą, vieną ar kitą tvarų sprendimą mes rasime“, – BNS teigė energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas.

Inspekcijos viršininkas Alvydas Masiulis sako, jog norint palaukti teismo sprendimo, vienas iš realių kelių – „Danpower“ gera valia turėtų prašyti inspekcijos atidėti sprendimą dėl skatinamojo tarifo Kaune.

„Teisininkai dabar suka galvas, bandome išsinagrinėti visus atvejus, kokie jie būtų galimi ir kokios kiekvienu atveju būtų pasekmės. Situacija nėra labai palanki, tai faktas, ir iš to bandome rasti mažiausiai skausmingą sprendimą“, – BNS sakė A.Masiulis.

Energetikos ministras Ž.Vaičiūnas sako, kad teismo sprendimas yra „tarpinis elementas“.

„Teismo sprendimus reikia gerbti ir tai yra tarpinis elementas. Turint omenyje, kad teismo noras ir tikslas yra išklausyti argumentus. Tokiu tikslu daromas žodinis nagrinėjimas, manau, kad turime tikrai stiprius argumentus paaiškinti, nes iš esmės nekalbame apie naujo tarifo suteikimą, kalbame apie tų sprendimų, kurie buvo padaryti 2013 metais, atstatymą“, – kalbėjo Ž.Vaičiūnas.

Teisininkai dabar suka galvas, bandome išsinagrinėti visus atvejus, kokie jie būtų galimi ir kokios kiekvienu atveju būtų pasekmės. Situacija nėra labai palanki, tai faktas, ir iš to bandome rasti mažiausiai skausmingą sprendimą, – sakė A.Masiulis.

Energetikos ministerijos ir „Danpower“ taikos sutartis numato, kad Lietuvos ir Vokietijos įmonei „Danpower Baltic“ bus suteiktas naujas leidimas gaminti elektros energiją su skatinamuoju tarifu – valstybė šiai įmonei įsipareigoja per dvylika metų sumokėti apie 18–25 mln. eurų.

„Danpower Baltic“ taikos sutartimi įsipareigoja nutraukti teisinius ginčus aštuoniose bylose nacionaliniuose ir tarptautiniuose teismuose. Vokietijos ir Lietuvos investuotojai įsipareigojo atsiimti ieškinius dėl žalos atlyginimo, kurių vertė apie 32 mln. eurų. Taip pat 35 mln. eurų vertės pretenzijas tarptautiniame Vašingtono arbitraže bei nutraukti bylą Europos Sąjungos Bendrajame teisme.

15min žurnalistinis tyrimas parodė, kad šių ieškinių perspektyvomis galima ir suabejoti.

VIDEO: Kaip Vyriausybė abejotiną ieškinį išmainė į realius milijonus iš jūsų kišenės
VIDEO: Energetikos ministro ir premjero žodžiai dėl taikos sutarties nesutampa
VIDEO: Ž.Vaičiūnas nemano dedantis parašą po afera: esu įsitikinęs, kad tai yra teisingas sprendimas
VIDEO: „Valstiečių“ abejonės dėl šimtamilijonių valstybės projektų: remiasi ne institucijų, o verslininkų žodžiais
VIDEO: 15min studijoje – pokalbis apie verslo įtaką politikams dėl strateginių valstybės projektų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas