Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 01 11

Ką valstybės vadovai dirba, kai darbotvarkės tuščios? „Pareigos – 24 valandas per parą“

Svarbiausių valstybės pareigūnų – prezidento Gitano Nausėdos, Seimo pirmininkės Viktorijos Čmilytės-Nielsen, premjerės Ingridos Šimonytės – oficialiai skelbiamose darbotvarkėse ne visada gausu darbų, o kai kada jos visai tuščios. Vis dėlto tikinama, kad dyki šalies vadovai nesėdi, dažnai tenka dirbti ir po darbo valandų, savaitgaliais.
Prezidentas Gitanas Nausėda ir premjerė Ingrida Šimonytė
Prezidentas Gitanas Nausėda ir premjerė Ingrida Šimonytė / Prezidento kanceliarijos/Roberto Dačkaus nuotr.

G.Nausėdos šio pirmadienio oficialiai skelbiamoje darbotvarkėje vienintelis įrašas – vadovavimas Valstybės gynimo tarybos posėdžiui.

Penktadienį, sausio 7-ąją, buvo numatyti keli darbai: 11 valandą pokalbis telefonu su Izraelio prezidentu Isaacu Herzogu ir 13 val. susitikimas su kultūros sektoriaus atstovais Vytauto Kasiulio dailės muziejuje.

Kitas praėjusios savaitės dienas, pagal prezidento oficialiąją dienotvarkę, G.Nausėda turėjo po vieną ar kelis susitikimus.

Tarkime, sausio 4 dieną viešai skelbiama šalies vadovo darbotvarkė buvo tuščia.

V.Čmilytės-Nielsen pirmadienio darbotvarkėje – Valstybės gynimo tarybos ir Seimo valdybos posėdžiai, vidinis pasitarimas, dalyvavimas Sergejaus Loznicos filmo „Mr. Lansdbergis. Sugriauti blogio imperiją“ premjeroje.

Praėjusią savaitę jos darbotvarkė buvo tuštesnė. Sausio 3-iąją nebuvo oficialiai skelbtų darbų, sausio 4-ąją nurodytas darbas su dokumentais ir komentarai žiniasklaidai. Kitomis dienomis – vidiniai pasitarimai, susitikimai.

Kaip rodo oficiali darbotvarkė, gausiausias veiklos V.Čmilytei-Nielsen praėjusią savaitę buvo ketvirtadienis.

Tądien ji susitiko su Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininku Laurynu Kasčiūnu, dalyvavo keliuose vidiniuose pasitarimuose, pasitarime su valdančiosios koalicijos frakcijų seniūnais, nuotoliniame susitikime su ESBO vyriausiuoju komisaru tautinėms mažumoms Karaitu Abdrakhmanovu, davė interviu portalui Pilietybė.lt.

Praėjusio penktadienio Seimo pirmininkės oficialioje darbotvarkėje buvo viena veikla – 10 val. pažymėtas darbas su dokumentais.

I.Šimonytės pirmadienio darbotvarkėje buvo įrašyti keturi pasitarimai, susitikimas, dalyvavimas Valstybės gynimo tarybos posėdyje, o vakare – filmo apie Vytautą Landsbergį peržiūra.

Vidinių, darbinių pasitarimų buvo pilna praėjusios savaitės premjerės darbotvarkė.

Tačiau taip būna toli gražu ne visas dienas. Pavyzdžiui, lapkričio 30 dieną I.Šimonytės darbotvarkėje buvo įrašytas vienintelis dalyvavimas darbiniame pasitarime.

Valstybės vadovas ne tik darbo valandomis

G.Nausėdos patarėjas Ridas Jasiulionis pažymėjo, kad oficialioje darbotvarkėje skelbiama tik ta prezidento veikla, apie kurią vėliau yra vienaip ar kitaip komunikuojama.

Darbotvarkėje nurodomi reikšmingiausi įvykiai, vizitai, susitikimai su valstybės pareigūnais, suinteresuotais asmenimis, kandidatais į atitinkamas pareigas ir kiti panašaus pobūdžio susitikimai, o visi parengiamieji darbai yra tarnybinio pobūdžio informacija“, – aiškino jis.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda ir Diana Nausėdienė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Gitanas Nausėda ir Diana Nausėdienė

Pasak R.Jasiulionio, Konstitucijoje įtvirtintas prezidento, kaip valstybės vadovo, teisinis statusas yra individualus, išskirtinis nuo visų kitų valstybės pareigūnų teisinio statuso.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito